Karo analitikai: V. Putinas ir jo generalbalvonai apsišovė, Rusijos armijoje šiuo metu tvyro panika

Karybos apžvalgininkai Aurimas Navys ir Mindaugas Sėjūnas socialiniame tinkle „Facebook“ rengia kasdienines karo Ukrainoje apžvalgas bei pateikia įvykių analizes keliais lygmenimis: politiniu, strateginiu, operaciniu ir taktiniu. Autoriai sutiko savo įžvalgomis pasidalyti ir su Lrytas.lt skaitytojais.

  Karybos apžvalgininkai Aurimas Navys ir Mindaugas Sėjūnas socialiniame tinkle „Facebook“ rengia kasdienines karo Ukrainoje apžvalgas.<br> lrytas.lt mont.
  Karybos apžvalgininkai Aurimas Navys ir Mindaugas Sėjūnas socialiniame tinkle „Facebook“ rengia kasdienines karo Ukrainoje apžvalgas.<br> lrytas.lt mont.
 Ukrainos kariškiai ir šuo pozicijose prie Bachmuto.<br> Reuters / Scanpix nuotr.
 Ukrainos kariškiai ir šuo pozicijose prie Bachmuto.<br> Reuters / Scanpix nuotr.
 Policijos pareigūnas eina pro sunaikintus rusų šarvuočius, kurie buvo surinkti gyvulių pašarų gamykloje neseniai išlaisvintame Limano mieste Donecko srityje, 2022 m. spalio 5 d.<br> AFP / Scanpix nuotr.
 Policijos pareigūnas eina pro sunaikintus rusų šarvuočius, kurie buvo surinkti gyvulių pašarų gamykloje neseniai išlaisvintame Limano mieste Donecko srityje, 2022 m. spalio 5 d.<br> AFP / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Aurimas Navys, Mindaugas Sėjūnas

Oct 6, 2022, 8:20 AM

Jūsų dėmesiui – spalio 5 dienos apžvalga.

Politinis strateginis lygmuo

Kremlius pareiškė, kad nedalyvaus Vakarų „branduolinės retorikos“ pratybose po to, kai pasirodė pranešimų, kad Rusija ruošiasi pademonstruoti savo raumenis – pasirengimą panaudoti branduolinius ginklus. Vladimirui Putinui burna dirbančio Dmitrijaus Peskovo pareiškimas atsirado iškart po to, kai pasirodė informacija, kad Rusija ruošiasi surengti branduolinį bandymą prie Ukrainos sienų.

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas jau anksčiau sakė, kad Vašingtonas turi aiškų veiksmų planą, jei Rusija panaudotų branduolinį ginklą. Pareigūno teigimu, Jungtinės Valstijos apie tai informavo Kremlių „labai aukštu lygiu“.

Užvakar ŠėKorėja be įspėjimo paleido balistinę raketą, kuri, praskriejusi virš šiaurinės Japonijos dalies, nukrito Ramiajame vandenyne. Raketa skrido virš Japonijos Tohoku regiono, kuriame gyvena daugiau nei 8 mln. žmonių. Provokacija paskatino diskusijas dėl tokio tipo ginklų naudojimo kontrolės. Pasak Japonijos pareigūnų, paleista raketa nuskrido maždaug 4600 km atstumą, jos pakilimo aukštis siekė apie 1000 km.

Toks Kremliaus draugelių „išdykavimas“ mirtinai pavojingas regione skrendantiems lėktuvams ir laivams – nes apie raketos paleidimą nebuvo iš anksto perspėta. Kitas dalykas, kad jis, net jei ir nesinchronizuotas – į mostį Kremliaus branduoliniam terorui.

Pasaulio žiniasklaidos priemonės platina informaciją apie tariamas grėsmes. Gąsdinamasi Rusijos branduolinį užtaisą galinčiu nešti povandeniniu dronu – torpedine raketa „Poseidonas“, kuri vadinama „apokalipsės ginklu“. Taip pat skelbiama, kad Rusija perkėlė traukinį, kuris, kaip manoma, yra susijęs su gynybos ministerijos padaliniu, atsakingu už branduolinę amuniciją. Vėliau ši informacija paneigta, informuojant, kad su Maskvos branduoliniu arsenalu nevyksta neįprasta veikla.

Manome, kad visos šios „antys“ įmestos Kremliaus – specialiai tam, kad imtume drebėti, laukti branduolinio smūgio ir pasaulio pabaigos. Kad tuomet, kai Maskva paskelbs, esą jau atėjo diena X ir dabar jau bus tuoj pat bus smogta branduoliniu užtaisu, pultume ant kelių ir maldautume pasigailėjimo. To nebus. Šįkart driskiai patys klūpės ant kelių, apsižergę savo pačių neveikiančias raketas. Būkite ramūs. Pasitikėkite NATO, JAV ir Lietuvos kariuomene.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pasirašė dekretą, kuriuo atmetamos tiesioginės taikos derybos su Rusijos diktatoriumi. Po V.Zelenskio dekreto Kremlius pareiškė, kad „deryboms reikia dviejų pusių“, todėl Maskva esą lauks, kol pasikeis Ukrainos pozicija.

Kremlius šiuo metu aktyvavo visą savo agentūrą, viešus ir slaptus kanalus, kurių tikslas – sustabdyti Ukrainos puolimą, pradėti derybas, laimėti laiko, pasiruošti tolimesniam puolimui. Pagrindinės Kremliaus žinutės: niekam nereikia susinaikinimo; „konfliktą“ spręskime derybomis; reikia išsaugoti ukrainiečių gyvybes, paaukojant Ukrainos teritorijas; Rusija apsiramins, kai Ukraina nusileis Rusijai ir atsisakys ketinimų tapti NATO nare; jei Vakarai neatsitrauks – Kremlius smogs branduolinį smūgį; Vakarai turi rinktis, ar Ukraina – Rusijos dalis, ar visiškas susinaikinimas.

Šios žinutės yra Maskvos gebelsų išmislas, kuris kaip tik dabar, kai driskiai gauna į kudlas visuose okupuotos Ukrainos ruožuose, padidintu srautu „stumiamas“ pasaulyje – ir žinoma, mūsų Lietuvoje.

Išvydę taip kalbantį ar socialiniuose tinkluose besidergiantį padarą elkitės ramiai – tai visiškai situacijoje nesigaudantis samarietis (vienas procentas), Olgino fabriko trolis (penki procentai), botas (penkiasdešimt ir devyni procentai), arba žmogus, turintis kūjo ir pjautuvo formos liežuvį, pasirašęs sandėrį su šėtonu, o jam virš ausų styro Kremliaus bokštų formos ragai (trys dešimtys ir penki procentai).

Indijos premjeras Narendra Modi Ukrainos prezidentui V. Zelenskiui pasakė, kad Indija pasirengusi prisidėti prie taikos derybų. Indijos premjeras pabrėžė, kad jo šaliai svarbu užtikrinti branduolinių objektų saugumą, taip pat ir Ukrainoje.

Pabudo. Tikimės, kad Indijos valdžia suprato, kad naftos pirkimas iš neadekvataus Rusiją valdančio režimo ir jo palaikymas gali vožti branduoline kuvalda, o žiežirbos atlėkti iki pat Tiruvanamalajaus.

Europos Sąjungos finansų ministrai susitarė integruoti paramos išmokas Ukrainai. Europos Komisijos vadovo Valdžio Dombrovskio teigimu, šių metų mokėjimai Kyjivui buvo nereguliarūs, todėl 2023 m. išmokos bus labiau struktūrizuotos ir nuspėjamos.

JK Gynybos sekretorius Benas Wallace teigia, kad Jungtinė Karalystė pratęs oro gynybos sistemų dislokavimą Lenkijoje. Taip. Tam yra pagrindas. Galėtų ir Lietuvoje tą padaryti.

ES diplomatinė tarnyba pranešė, kad per susitikimą su Rusijos reikalų patikėtiniu Kirilu Logvinovu Maskva paraginta atšaukti savo „neteisėtą veiksmą“ ir besąlygiškai išvesti visus savo karius iš visos Ukrainos teritorijos.

Aha. K.Logvinovas atsiprašė, apsiverkė, paskambino V.Putinui, o pastarasis persigandęs išvedė ordą iš Ukrainos. Europos biurgeriai nesupranta, kad angliškai, prancūziškai, vokiškai nekalbantys, arba su klaikiu akcentu veblenantys kostiumuoti rusų „diplomatai“ tesupranta du dalykus – žodžių junginį iš trijų raidžių arba žarstekliu per snukį.

„Dalinės“ chaotiškos mobilizacijos metu į Rusijos kariuomenę pašaukta daugiau nei 200 000 piliečių. Suformuotų dalinių personalo mokymas, pasak Sergejaus Šoigu, vyksta 80-yje poligonų ir šešiuose mokymo centruose.

Paaiškiname, kad tie poligonų centrai – tai palapinių miesteliai be palapinių, su tualetais be unitazų ir poilsiui skirtomis vietomis be lovų. Mobilizuotieji lengvinasi pakrūmėse ir laka degtinę prie laužų. Beje, ji jau baigiasi ir tai yra didžiulė bėda. Regisi, Putino jubiliejus nusimato liūdnas, pagiriotas ir labai kruvinas.

Šaltinių duomenimis, V.Putinui paskelbus dalinę mobilizaciją, per pastarąsias dvi savaites iš Rusijos išvyko nuo 700 tūkst. iki vieno milijono rusų.

Vienokiu ar kitokiu būdu, vis tiek lipama kaimynams ant galvos.

Vokietijos generolas leitenantas Andreasas Marlow pareiškė, kad Europa turi stiprinti savo kariuomenių sąveiką, nes artimiausioje ateityje teks kovoti su Rusijos keliama grėsme.

Eee... o tai, škia, kodėl ruoštis kovai ateityje, jei gali laimėti šiandien? Mūsų sąjungininkams akivaizdžiai trūksta kovinės dvasios ir realistinio požiūrio į karą, kurį galėtų įgyti fronte – kad ir išvaduojant Chersoną.

Kaimynų kolūkio diktatorius Aliaksandras Lukašenka metė kastuvą į bulvių tarpuvagę ir pareiškė, kad Ukraina netoli bendros abiejų šalių sienos dislokavo 15 000 karių, kurie stato gynybinius įtvirtinimus ir vykdo žvalgybą.

Keisti tie ukrainiečiai. Vietoj to, kad eitų bulvių kasti, domisi iš kur kyla jų miestus griaunančios ir vaikus žudančios raketos.

Bulbašenka taip pat pareiškė, kad Baltarusija seniai dalyvauja „karinėje operacijoje“, saugodama Rusiją ir Baltarusiją nuo Lenkijos, Latvijos ir Lietuvos.

Teisingai Batka sako. Jei nesaugotų – seniai būtume įsiveržę į Rusiją ir užpuolę Maskvą, kaip kad įvyko 1609-aisiais, kai Klušino mūšyje sutriuškinus maskolių kariuomenę, ATR daliniai be pasipriešinimo užėmė Maskvą.

Operacinis lygmuo

V.Putinas ir jo generalbalvonai apsišovė. Driskių vadai manė, kad referendumai sustabdys Ukrainos kariuomenę. Nesustabdė. Priešingai – įkvėpė. Nepadėjo grasinimai, kad puolant Donbasą, gali prasidėti branduolinis karas.

Rusijos armijoje šiuo metu tvyro panika. Nebežinoma, kokiomis priemonėmis stabdyti ukrainiečių puolimą. Sudaužius rusų įtvirtinimus rytinėje Oskilo upės pusėje, driskiai traukiasi į Luhansko gilumą, o ukrainiečiai eina pirmyn.

Rusai traukiasi ir iš Chersono srities – tačiau tai gali būti klaidinantis manevras. Kremlius darys viską, kad išsaugotų užgrobtos srities „sostinę“ – bet tik laiko klausimas, kada ji bus išvaduota.

V.Putinas ir S.Šoigu teigia, kad planuojama mobilizuoti apie 300 000 žmonių, tačiau Rusijos žiniasklaida skelbia, kad į ordą iš viso gali papildyti daugiau nei milijonas žmonių.

Labai įdomu, kuo tą milijoną apginkluos S.Šoigu. Gal šakutėmis? Ukrainos žvalgyba praneša, kad Rusijoje mobilizuotiems kariams trūksta karinių uniformų, miegamųjų vietų ir tualetų. Dabar aišku, kodėl driskiai tuštinasi ant užgrobtų mokyklų stalų – Rusijos armijoje atprantama naudotis tualetu ir higienos priemonėmis.

Rusija pademonstravo nesugebanti nuslopinti Ukrainos oro gynybos pajėgų – nors NATO manė, kad ji turi tokių pajėgumų, pareiškė buvęs NATO vyriausiasis sąjungininkų pajėgų Europoje vadas, į atsargą išėjęs generolas Philipas Breedlove. „Rusijos karinės oro pajėgos nesugebėjo užimti dominuojančios padėties Ukrainos oro erdvėje“, – pareiškė JAV generolas. Kariškio teigimu, pirmosiomis karo dienomis Rusija panaudojo šimtus raketų, tačiau daugelis jų į nieką nepataikė, nes ukrainiečiai nuolat keitė priešlėktuvinės gynybos sistemų dislokacijos vietas.

Taktinis lygmuo

Prezidentas V.Zelenskis patvirtino, kad Chersono srityje išvaduotos gyvenvietės: Lubymivka, Chreščenivka, Zolota Balka, Biliavka, Ukrainka, Velyka Oleksandrivka, Mala Oleksandrivka ir Davydiv Brid.

Praėjusią naktį okupantai atakavo Ukrainą bepilotėmis skraidyklėmis „Shahed-136“. Šalies pietuose oro pajėgų priešlėktuvinių raketų daliniai sunaikino šešis dronus kamikadzes. Taikytasi į Odesą, Kyjivo sritį, Bilyj Cerkvės miestą kurortą, įkurtą 1054 Jaroslavo Išmintingojo, kaip tvirtovę apsaugai nuo anuometinių užpuolikų klajoklių. Dėl dronų atakos kilo gaisrai keliuose miesto infrastruktūros objektuose, vienas žmogus sužeistas.

Ukraina paprašė Izraelio pasidalinti žvalgybos duomenimis apie Irano karinę paramą Rusijai. Rugpjūčio viduryje Iranas Rusijai pardavė 1000 savo bepiločių orlaivių.

Fronto linijoje okupantai stengiasi išlaikyti užimtas teritorijas mėgindami trukdyti aktyvius Ukrainos kariuomenės veiksmus. Atskirose kryptyse rusų daliniai persigrupuoja. Ir toliau apšaudomos Ukrainos kariuomenės pozicijos palei visą sąlyčio liniją

Užpraėjusią parą okupantai į Ukrainos teritoriją paleido 9 raketas, sudavė 6 oro smūgius, surengė 56 apšaudymus iš reaktyvinių artilerijos sistemų.

Nuo okupantų smūgių nukentėjo objektai ir civiliai gyventojai daugiau kaip 27 gyvenvietėse.

Pranešama, kad traukdamiesi iš Chersono srities gyvenviečių, okupantai užminavo daug infrastruktūros objektų, privačių gyvenamųjų namų, todėl kol kas draudžiamas bet koks civilių judėjimas.

Turimais duomenimis, sužeistiems okupantams, esantiems Krymo teritorijoje, Evpatorijos miesto ligoninėse trūksta medicininės įrangos ir priemonių gydymui.

Rusijos armijos generaliniam štabui kyla problemų dėl „dalinės mobilizacijos“. Mobilizuotieji iš Krasnodaro krašto Molkino mokymo centro buvo išsiųsti atgal į Primorską-Achtarską vien dėl to, kad nesugebėta karių apgyvendinti, aprengti ir pamaitinti.

Ukrainos pajėgos smogė okupantų pontoninei perkėlai per Dnipro upę Chersono srityje. Tokmako miesto rajone sunaikintas priešlėktuvinių raketų kompleksas „S-300“, smogta priešininko pozicijoms Zaporižės srities Huliaipolės ir Nucų gyvenviečių rajonuose.

Ukrainos karo aviacija sudavė 17 smūgių, pataikyta į 4 atramos punktus, 11 ginklų ir karinės technikos susikaupimo vietų bei 2 priešlėktuvinių raketų kompleksams.

Ukrainos priešlėktuvinės gynyba numušė rusų sraigtasparnį.

Raketiniai ukrainiečių daliniai ir artilerija smogė 2 kontrolės punktams, 4 gyvosios jėgos susitelkimo vietoms, ginkluotės, karinės įrangos dislokavimo vietoms, vienam priešlėktuvinių raketų kompleksui.

A.Navys ir M.Sėjūnas dėkoja visiems, kurie finansiškai remia analitikų įkurtą VšĮ „Visuomenės informacinio saugumo agentūra“. Jie pabrėžia, kad nors jų tekstus perpublikuoja žiniasklaidos priemonės, patys šio turinio kūrėjai yra visiškai nepriklausomi ir savo veiklą tęsia tik privačių rėmėjų dėka.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.