Karo analitikai: baigiantis išmanioms rusų raketoms, paskutinės jų gali būti nukreiptos į Europai grėsmingiausią vietą

Karybos apžvalgininkai Aurimas Navys ir Mindaugas Sėjūnas socialiniame tinkle „Facebook“ rengia kasdienines karo Ukrainoje apžvalgas bei pateikia įvykių analizes keliais lygmenimis: politiniu, strateginiu, operaciniu ir taktiniu. Autoriai sutiko savo įžvalgomis pasidalyti ir su Lrytas.lt skaitytojais.

  Karybos apžvalgininkai Aurimas Navys ir Mindaugas Sėjūnas socialiniame tinkle „Facebook“ rengia kasdienines karo Ukrainoje apžvalgas.<br> Lrytas.lt iliustr.
  Karybos apžvalgininkai Aurimas Navys ir Mindaugas Sėjūnas socialiniame tinkle „Facebook“ rengia kasdienines karo Ukrainoje apžvalgas.<br> Lrytas.lt iliustr.
 Žmonės lankosi maisto prekių parduotuvėje miesto centre, kuriame po Rusijos raketų atakos Lvove nėra elektros.<br> Ruters / Scanpix nuotr.
 Žmonės lankosi maisto prekių parduotuvėje miesto centre, kuriame po Rusijos raketų atakos Lvove nėra elektros.<br> Ruters / Scanpix nuotr.
Rusų karių karinės technikos kapinės Lymane, Donecko srityje, 2022 m. spalio 11 d.<br> AFP / Scanpix nuotr.
Rusų karių karinės technikos kapinės Lymane, Donecko srityje, 2022 m. spalio 11 d.<br> AFP / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Aurimas Navys, Mindaugas Sėjūnas

Oct 12, 2022, 8:35 AM

Jūsų dėmesiui – spalio 11 dienos apžvalga.

Politinis strateginis lygmuo

Joe Bidenas pasmerkė masinius Rusijos raketų smūgius prieš Ukrainą. „Jungtinės Valstijos griežtai smerkia Rusijos raketų smūgius Ukrainos teritorijoje, įskaitant Kyjivą. Per šiuos smūgius žuvo ir buvo sužeisti civiliai gyventojai, sunaikinti objektai, neturintys nieko bendra su karine infrastruktūra. Šie smūgiai dar kartą parodė, kad neteisėtas Putino karas prieš Ukrainos žmones yra itin žiaurus“, – pareiškė JAV prezidentas.

Negaišinsime jūsų brangaus laiko kitais pasaulio valstybių lyderių pareiškimais ir užuojautoms. Visa tai panašu į viename ringo kampe gulinčio kovotojo moralinį palaikymą, kai jį daužo ir spardo keli gerai įmitę sadistai.

Kovotojui (ukrainiečiui) stebėtojai (Vakarų valstybių vadovai) šluosto kraują, ramina, atneša vandenį, mauna naujas bokso pirštines, su kuriomis jis turi gintis nuo peiliais, kastetais, durklais ginkluotų sadistų. Nors banditai talžo ukrainietį be jokių kovos taisyklių, Vakarai iš savo remiamo kovotojo reikalauja laikytis garbingos kovos ir neša dovanų sukruvintų bei suplėšytų pakeitimui naujus marškinėlius ir trumpikes.

Kova tęsiasi, kraujas liejasi laisvai. Taisyklių besilaikantis kovotojas toliau talžomas. Ponai ir ponios, užimkite žiūrovų salėje vietas. Netrukus – trečias raundas.

JAV oro uostų svetainių darbą sutrikdė Rusijos programišiai, trumpam išvesdami jas iš rikiuotės. Mes įpratę prie apkasų ir Rajano gelbėjimo vaizdų filmuose, todėl mums atrodo, kad joks pasaulinis nevyksta. Mūsų gi nuomone, tiek konvencinis karas, tiek nekonvencinės priemonės, naudojamos kaip karo įrankiai, įtraukiant kone visas pasaulio valstybes, turėtų būti įvardintos kaip Rusijos sukeltas Trečiasis pasaulinis karas.

Lenkija paragino savo šalies piliečius palikti Baltarusiją, nes įtampa tarp šalių išaugo, po tariamų Vakarų grasinimų Minskui. Vakar kolūkio prezidentas Bulbašenko pareiškė, kad padėtis aplink Baltarusiją tebėra įtempta. „Šiaurės Atlanto aljanso ir daugelio Europos šalių karinė ir politinė vadovybė atvirai svarsto galimos agresijos prieš mūsų šalį scenarijus iki branduolinių smūgių, jei tokie trimitai būtų duoti“, – generolams pasaką sekė bulvinis diktatorius.

Vokietija per kelias dienas pristatys Ukrainai pirmąją iš keturių oro gynybos sistemų „IRIS-T SLM“, pareiškė šalies gynybos ministrė Christine Lambrecht. „Atsinaujinęs raketų apšaudymas <...> rodo, kaip svarbu greitai aprūpinti Ukrainą priešlėktuvinės gynybos sistemomis“, – sakė ji.

Bravo. Jei būtų mąstoma nors vienu žingsniu į priekį, aukų būtų išvengta ar bent jau padaryta viskas, kad jų būtų kuo mažiau.

Ukrainos saugumo tarnyba įtraukė Dmitrijų Medvedevą į ieškomų asmenų sąrašą. Jis, kaip ir dauguma Rusijos saugumo tarybos narių, yra įtariamasis baudžiamojoje byloje pagal Ukrainos baudžiamojo kodekso 110 straipsnį (Ukrainos teritorinio vientisumo ir neliečiamumo pažeidimas). Į ieškomų asmenų sąrašą įtraukti ir kiti Vladimiro Putino režimo atstovai, įskaitant Rusijos Valstybės Dūmos pirmininką Viačeslavą Volodiną, Rusijos Federacijos tarybos pirmininkę Valentiną Matvijenko, Rusijos užsienio žvalgybos tarnybos vadovą Sergejų Naryškiną, Rusijos gynybos ministrą Sergejų Šoigu, Rusijos federalinės saugumo tarnybos direktorių Aleksandrą Bortnikovą, Rusijos nacionalinės gvardijos direktorių Viktorą Zolotovą ir Rusijos saugumo tarybos sekretorių Nikolajų Patruševą.

Kinija ir Indija, kurios anksčiau susilaikė nuo Rusijos karo prieš Ukrainą kritikos, po spalio 10 d. Ukrainai suduoto didelio masto raketų smūgio paragino deeskaluoti padėtį ir pradėti dialogą.

Pareiškimas, kuris jei mums kažką ir reiškia, tai Kremliui reiškia apskritą nulį.

Rusijos eksprezidentas D.Medvedevas pareiškė, kad smūgiai Ukrainoje tėra „pirmasis epizodas“. D.Medvedevas teigia, kad tokiomis apsaugos priemonėmis Maskva siekia „visiško Ukrainos režimo demontavimo“.

Demontavus dar vieną „Russkij standart“ butelį, galima demontuoti viską, ką tik širdis geidžia.

Operacinis lygmuo

Ukraina, po vakar dienos smūgių, nutraukia elektros eksportą ES, siekdama stabilizuoti nacionalinę energetikos sistemą.

Kremlius toliau eskaluoja konfliktą su Vakarais. Tai reiškia, kad ir toliau bus rengiamos provokacijos kaip pagrindas naujiems ir naujiems smūgiams. Raketos, paleistos į Ukrainos sostinės centrą reiškia, kad kiti smūgiai galimai bus nukreipti į kitus sprendimų priėmimo centrus Ukrainoje. Kremliaus atakos bus tuo nuožmesnės, kuo Ukraina rodys didesnį aktyvumą fronto linijose ir kuo daugiau ginklų Vakarai tieks Kyjivui.

Šis karas kol kas ne apie pasaulio susinaikinimą, o apie Ukrainos sunaikinimą. Kyjivui metas kalbėti su Briuseliu ir Vašingtonu ne tik apie ginkluotės tiekimą, bet ir apie tiesioginį įsikišimą. Nes išmanioms raketoms baigiantis, paskutinės jų gali būti nukreiptos į Zaporižės AE.

Sugriautus miestus atstatysim. Žmonių ir gamtos, kurios dalis esame – ne.

Taktinis lygmuo

Nepavykus perlaužti padėties fronto linijoje, okupantas rengia raketų smūgius, siekdamas sunaikinti svarbią infrastruktūrą ir tankiai apgyvendintus Ukrainos miestus.

Mobilizacija nesustabdo sėkmingo Ukrainos kariuomenės puolimo Luhansko ir Chersono kryptimis.

Užpraėjusią parą Rusijos teroristai paleido daugiau kaip 61 raketą, surengė 32 oro smūgius ir 92 atakas iš salvinių reaktyvinių ugnies sistemų.

Ukrainos oro gynybos daliniai sunaikino 73 taikinius: 46 kruizines raketas ir 27 bepiločius orlaivius.

Dėl masinių raketų smūgių per pastarąją parą nukentėjo daugiau kaip 30 gyvenviečių infrastruktūra.

Teigiama, kad komplikuojantis situacijai Kryme, okupacinė vargetų valdžia planuoja evakuoti čia tarnaujančių saugumo tarnybų vadovų šeimas.

Luhansko srityje, Starobilske, okupantai areštuoja vietos gyventojus – Ukrainos kariškių draugus, šeimos narius, teisėsaugos institucijų darbuotojus. Taip pat ieškoma iš Rusijos armijos masiškai sprunkančių dezertyrų.

Ukrainos aviacija praėjusią parą sudavė 6 smūgius. Pataikyta 4 ginklų ir karinės įrangos susikaupimo vietoms, 2 priešlėktuvinių raketų kompleksams, sunaikintas „Su–25“.

Raketinės pajėgos ir artilerija smogė valdymo punktui, keturiems gyvosios jėgos, ginklų ir karinės įrangos sutelkimo vietoms, vienam priešo priešlėktuvinių raketų kompleksui „S–300“ ir šaudmenų sandėliui.

Komentaras

Po atakų prieš Ukrainą V.Putinas kreipėsi į Rusijos saugumo tarybą. Rusijos vladyka šalies raketų smūgius į vaikų darželius ir daugiabučius pateisino kaip atsaką į Ukrainos pajėgų „teroro aktus“, įskaitant savaitgalį įvykusį sprogimą ant Kerčės tilto. Pasak Putlerio, Rusija ir toliau griežtai atsakys į „tolesnius Ukrainos išpuolius“. Kyjivo vadovus išvadinęs priklausančius „tarptautinėms teroristinėms grupuotėms“, karo nusikaltėlis pareiškė, kad „neįmanoma tokių nusikaltimų palikti be atsako“.

Šis Kremliaus teroristinis aktas – gerai parengta karinė ir psichologinė operacija. Tiek Ukrainoje, tiek Europoje bei Lietuvoje ją lydėjo panikos, pykčio, branduolinio karo baimės protrūkis.

Tačiau net ir tokiu sudėtingu momentu – kaip ir bet kuriuo kitu – privalome įjungti racionalų, „antrąjį“ pagal Kanemaną mąstymo būdą ir šaltą protą. Jei, žinoma, norime laimėti.

Reikia suprasti, kad Ukrainos miestų apšaudymui buvo ruoštasi. Jo preliudija – ir diversija „Nord Stream“ dujotiekiuose Baltijos jūroje, ir FSB pranešimas apie tariamą 30 gyvenviečių Rusijos teritorijoje apšaudymą, kurį neva vykdė Ukraina, ir Minsko kaltinimai Kyjivui dėl tariamo išpuolio prieš Baltarusiją rengimo. Kerčės tilto sprogdinimas tik pagreitino smūgius prieš Kyjivą ir kitus Ukrainos miestus, radus neva pateisinamą pretekstą.

Režimas neturi išeities – arba pasiduoti, arba toliau eskaluoti konfliktą. Padėjus paniką, džiugesį ir kitas emocijas į šalį bei žvelgiant pro akis graužiančių dūmų uždangą, ryškėjantis tolesnės karo eigos paveikslas optimizmu nedvelkia. Okupacinių pajėgų režimas neišves, ir su ašaromis akyse atleidimo neprašys.

A.Navys ir M.Sėjūnas dėkoja visiems, kurie finansiškai remia analitikų įkurtą VšĮ „Visuomenės informacinio saugumo agentūra“. Jie pabrėžia, kad nors jų tekstus perpublikuoja žiniasklaidos priemonės, patys šio turinio kūrėjai yra visiškai nepriklausomi ir savo veiklą tęsia tik privačių rėmėjų dėka.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.