Numuštus Irano dronus ištyrę ukrainiečiai: tokių jie negalėjo pasigaminti patys

Ukrainos nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos sekretorius Oleksijus Danilovas teigia, kad Iranas negalėjo savarankiškai pasigaminti bepiločių orlaivių kamikadzių „Shahid-136“, kuriuos tiekia Rusijai, o pastaroji juos naudoja atakoms prieš Ukrainą.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-10-13 15:50

Kaip „Radijo svoboda“ laidoje teigė A.Danilovas, komponentai, kuriuos ukrainiečiams pavyko ištirti po šių bepiločių orlaivių numušimo, rodo, kad jie yra susiję su kitomis šalimis.

„Iraniečiai negalėjo patys surinkti šių dalykų. Yra tam tikri tam tikrų šalių komponentai. Dabar tiriame, kaip jie ten pateko ir kodėl šalis, kuriai buvo taikomos sankcijos, galėjo įsigyti tokius daiktus, kurie yra 100 proc. susiję su karine pramone“, – sakė NSGT sekretorius.

Rugsėjo 13 d. Ukrainos ginkluotųjų pajėgų Strateginės komunikacijos direktoratas pranešė, kad Ukrainos kariuomenė netoli Kupiansko Charkovo srityje pirmą kartą numušė Irano atakos bepilotį orlaivį „Shahed-136“.

Užsienio reikalų ministerija nurodė, kad ginklų tiekimas Rusijai karui su Ukraina yra „nedraugiškas veiksmas, kuris suduoda rimtą smūgį Ukrainos ir Irano santykiams“. Todėl Ukraina nusprendė atimti akreditaciją iš Irano ambasadoriaus Ukrainoje ir gerokai sumažinti Irano ambasados Kijeve diplomatinio personalo skaičių. Šiuo atžvilgiu Teheranas oficialiai „patarė“ Ukrainai „susilaikyti nuo trečiųjų šalių, siekiančių sugriauti abiejų šalių santykius, įtakos“.

Generalinio štabo duomenimis, nuo spalio 6 d. Rusija prieš Ukrainą iš viso jau panaudojo 86 bepiločius orlaivius „Shahed-136“ – kurių 60 proc. buvo sunaikinta.

„Shahed-136“ yra Irano gaminamas dronas-kamikadzė. Jo skrydžio nuotolis – 2000 kilometrų. Ukrainos vadovybės teigimu, Rusija iš Irano galėjo gauti šimtus tokių dronų.

Anksčiau savo apžvalgoje JAV Karo tyrimų institutas (ISW) teigė, kad mažai tikėtina, jog Rusijos naudojami Irano gamybos bepiločiai orlaiviai turės didelės įtakos karo eigai.

Parengta pagal „Radijo svoboda“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.