Karo analitikai: ima aiškėti, kodėl Kremliui reikėjo susprogdinti „Nord Stream 1“

Karybos apžvalgininkai Aurimas Navys ir Mindaugas Sėjūnas socialiniame tinkle „Facebook“ rengia kasdienines karo Ukrainoje apžvalgas bei pateikia įvykių analizes keliais lygmenimis: politiniu, strateginiu, operaciniu ir taktiniu. Autoriai sutiko savo įžvalgomis pasidalyti ir su Lrytas.lt skaitytojais.

 Karybos apžvalgininkai Aurimas Navys ir Mindaugas Sėjūnas socialiniame tinkle „Facebook“ rengia kasdienines karo Ukrainoje apžvalgas.<br> lrytas.lt iliustr.
 Karybos apžvalgininkai Aurimas Navys ir Mindaugas Sėjūnas socialiniame tinkle „Facebook“ rengia kasdienines karo Ukrainoje apžvalgas.<br> lrytas.lt iliustr.
 Gelbėtojai dirba gyvenamojo namo, smarkiai apgriauto per Rusijos ataką Nikolajove. 2022 m. spalio 13 d. <br> Reuters / Scanpix nuotr.
 Gelbėtojai dirba gyvenamojo namo, smarkiai apgriauto per Rusijos ataką Nikolajove. 2022 m. spalio 13 d. <br> Reuters / Scanpix nuotr.
 Ukrainos teritorinės gynybos išminuotojai eina pro vietinio vyro, kuris žuvo sprogus Rusijos minosvaidžio minai netoli Grakovės kaimo, kūną. 2022 m. spalio 13 d. <br> AP / Scanpix nuotr.
 Ukrainos teritorinės gynybos išminuotojai eina pro vietinio vyro, kuris žuvo sprogus Rusijos minosvaidžio minai netoli Grakovės kaimo, kūną. 2022 m. spalio 13 d. <br> AP / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Aurimas Navys, Mindaugas Sėjūnas

Oct 14, 2022, 8:06 AM

Jūsų dėmesiui – spalio 13 dienos apžvalga.

Politinis strateginis lygmuo

Jungtinių Tautų Generalinė Asamblėja pasmerkė Rusijos „bandymą neteisėtai aneksuoti“ keturis iš dalies okupuotus Ukrainos regionus ir paragino šalis nepripažinti šio žingsnio. 143 šalys rezoliucijai pritarė; Rusija, Baltarusija, Nikaragva, Šė Korėja ir Sirija nepritarė; 35 šalys, įskaitant Kiniją, Indiją, Pakistaną ir Pietų Afriką susilaikė.

Pasakyk, kas tavo draugas, pasakysiu, kas tu.

Trečiadienį Briuselyje prasidėjo Ukrainos gynybos kontaktinės grupės (vadinamojo „Ramstein–6“) susitikimas. JAV gynybos sekretorius Lloydas Austinas susitikimo metu pareiškė, kad Ukrainos kariuomenė pakeitė Rusijos sukelto karo dinamiką, todėl parama Ukrainai didės. Ukrainos gynybos ministras Oleksijus Reznikovas akcentavo, jog šiandien Ukrainai svarbiausia oro gynybos stiprinimas.

Ramšteino formato dalyviai pažadėjo skirti milijardus dolerių karinės pagalbos Ukrainai, taip pat humanitarinę ir finansinę paramą. Bus skatinamos naujos investicijos į pramonę, kad būtų patenkinti tiek Ukrainos, tiek kitų šalių gynybos poreikiai.

JAV Jungtinio štabų vadų komiteto pirmininkas generolas Markas Milley pareiškė, kad Rusijos strateginiai tikslai Ukrainoje žlugo. Rusijai nepavyko pasiekti savo strateginių tikslų dėl klaidų, Ukrainos kariuomenės ir žmonių drąsos bei tarptautinės paramos. Generolas pridūrė, kad naudodami artilerijos sistemas HIMARS, Ukrainos ginkluotųjų pajėgų daliniai okupuotose teritorijose jau sunaikino daugiau kaip 400 taikinių.

Ukraina turi neįveikiamų sąjungininkų, kas reiškia, kad niekada nebus įveikta. Rusijos teroro aktai, miestų bombardavimas ir civilių žudynės tik dar labiau spartins karinę paramą ir Putino Rusijos pabaigą.

Vokietijos gynybos ministerija pareiškė, kad perduos Ukrainai papildomų haubicų „Panzerhaubitze 2000“ ir daugkartinių raketų paleidimo įrenginių MARS II.

Lietuva nelaukdama raginimų galėtų nedelsiant perduoti turimus keliolika „Pzh 2000“ vienetų, kur jie neabejotinai prisidėtų prie greitesnio Rusijos imperinių užmačių žlugimo ir mūsų visų saugumo. Be to, tai galėtų būti ir derybinis svertas prašant JAV greičiau mums pristatyti perkamas HIMARS sistemas – galbūt net kitąmet, o ne 2025–aisiais.

Ima aiškėti, kodėl (be kitų priežasčių) Kremliui reikėjo susprogdinti „Nord Stream 1“. Vladimiras Putinas trečiadienį ramiai pareiškė, kad Rusija pasirengusi pradėti tiekti dujas į Europą vienintele likusia dujotiekio „Nord Stream 2“ atšaka. Atšakos pajėgumas yra 27,5 mlrd. kubinių metrų per metus, t. y. apie 8 proc. viso dujų importo į Europą. Rusija esą yra pasirengusi pradėti tokį tiekimą.

Nepaeis. Vakarai suprato, su kuo turi reikalą ir ES planuojasi alternatyvas rusiškoms dujoms. Pavyzdžiui, pagal naujus susitarimus su ES, Azerbaidžanas planuoja iki 2027 m. padvigubinti dujų eksportą į Europą – Transadrijos dujotiekio pajėgumai bus didinami iki 20 mlrd. kubinių metrų dujų per metus.

Lenkijos naftotiekių operatorė „Pern“ pranešė, kad aptiko nuotėkį viename „Družbos“ sistemos naftotiekyje, kuriuo iš Rusijos į Europą tiekiama nafta. Teigiama, jog nuotėkio priežastys nežinomos. Priešingai nei tikėjosi spekuliantai, po šios žinios naftos kaina smuko žemyn. „Brent“ žalios naftos kaina sumažėjo 1,85 proc. – iki 92,55 JAV dolerio už barelį, o Vakarų Teksaso vidutinės naftos kaina sumažėjo 2 proc. – iki 87,51 JAV dolerio.

OPEC smarkiai pakeitė Kinijos naftos paklausos prognozę ir sumažino pasaulinės naftos paklausos prognozes. OPEC savo 2022 m. paklausos augimo prognozę sumažino 460 000 barelių – iki 2,64 mln. barelių per parą, o 2023 m. – 360 000 barelių – iki 2,34 mln. barelių per parą.

Vokietijos kibernetinio saugumo vadovas Arne Schönbohmas gali būti atleistas iš tarnybos, nes įtariamas ryšiais su Rusijos žvalgybos tarnybomis.

Platų, vienok, voratinklį numezgė Kremlius. Narplioti teks ilgai.

Operacinis lygmuo

Be esminių pakitimų.

Rusijai nepasiteisino dešimčių tūkstančių piliečių mobilizacija ir jų siuntimas į frontą. Priešingai. Tai tapo vieša gėda. Pranešama, kad rusų kariai naudoja sovietinio tipo surūdijusius šalmus. Neveikia radijo stotys, stringa ginklai, genda arba iš viso nevažiuoja transporto priemonės. Mobilizuotieji teigia, jog šaudyti iki siuntimo į fronto liniją, gavo tik kartą.

Į frontą siunčiami tarnybai netinkami, ligoti asmenys. Jų vadais skiriami mobilizuoti karininkai, baigę su karyba susijusias studijas civilinėse mokyklose, niekada gyvenime nedėvėję uniformos. Tokie vadai supratimą apie karo taktiką turi geriausiu atveju iš filmų „Brat“ ir „Brat–2“ bei „9 rota“.

Be to, šviežiai mobilizuotieji stengiasi išvengti kovos ir pasiduoti į nelaisvę. Daugėja tyčinių galūnių persišovimo atvejų.

Vieno „Ligos“ („Wagner“) samdinio teigimu, naujai suformuoti vienetai koviniu pajėgumu nusileidžia net Donecko ir Luhansko srityse mobilizuotiems civiliams gyventojams. Profesionalus žudikas sako, kad geriau jokios paramos, nei tokia, kuri šaudo tau į nugarą.

Taktinis lygmuo

Per pastarąją parą okupantų pajėgos Ukrainos teritorijoje surengė tris raketinius ir 21 oro smūgį bei 104 apšaudymus reaktyvinėmis ugnies sistemomis. Smogta į objektus ir civilius gyventojus daugiau kaip 40 gyvenviečių.

Rusijos kariuomenė vėl apšaudė gyvenamuosius Mykolajivo rajonus.

Okupantai stengiasi išlaikyti laikinai užimtas teritorijas, mėgindami kontratakuoti kai kuriomis kryptimis, puolimus koncentruodami Bachmuto ir Avdijivkos kryptimis.

Aktyviai naudojamos Irano gamybos raketos ir bepiločiai orlaiviai.

Zaporižės srities Tokmako rajone ukrainiečių daliniai smogė trims priešlėktuvinių raketų kompleksams „S–300“. Sužeisti užpuolikai nugabenti į vietos ligoninę.

Chersono srityje dėl taškinio ugnies smūgio Tokarivkos rajone priešininko gyvosios jėgos nuostoliai siekia 150 karių.

Ukrainos karo aviacija praėjusią parą sudavė 32 smūgius. Pataikyta į 25 ginkluotės ir karinės technikos koncentracijos rajonus, 7 priešlėktuvinių raketų kompleksus, numušti 4 priešo sraigtasparniai ir 26 bepiločiai orlaiviai.

Raketinės pajėgos ir artilerija pastarąją parą smogė 6 rusų kontrolės punktams, 7 gyvosios jėgos sutelkimo vietoms, ginklų ir karinės įrangos, 4 šaudmenų sandėliams.

Komentaras

Rusija pranešė, kad sulaikė aštuonis asmenis, susijusius su šeštadienį įvykusiu sprogimu ant Kerčės tilto. FSB teigimu, penki iš sulaikytųjų yra rusai, kiti – ukrainiečiai ir armėnai. FSB apkaltino Ukrainos saugumo tarnybas prisidėjus prie išpuolio ant tilto. Ši žinia pasirodė tuo metu, kai prasidėjo masinis Ukrainos miestų apšaudymas raketomis.

V.Putinas taip pat pareiškė, kad sprogimai „Nord Stream“ dujotiekiuose yra „pavojingiausias precedentas“ ir „tarptautinio terorizmo aktas“. Pasak jo, incidentą galėjo suorganizuoti tie, kurie yra „techniškai pajėgūs įvykdyti tokius sprogdinimus ir jau yra ėmęsi tokio sabotažo, buvo sučiupti už rankos, bet liko nenubausti“.

Bravo – niekas geriau negalėjo įvardinti Rusijos – teroristinės valstybės, kuri pati tą organizavo bei įvykdė. Kremliaus organizuoti sprogdinimai, dėl jų apkaltinant priešininkus yra sena KGB (FSB) taktika. Labai panaši situacija buvo susiklosčiusi 1999–aisiais, kai po sprogimų serijos Rusijoje ir Dagestane Putleris pareiškė, jog reikia peržiūrėti Chasavjurto taikos susitarimą. Netrukus Čečėnija buvo apkaltinta Rusijos užpuolimu, o Kremlius pradėjo čečėnų „smogikų“ naikinimą, siekiant juos demilitarizuoti.

 

Atkreipiame dėmesį į socialiniuose tinkluose vis gausėjančius buvusių ar esamų V.Putino parankinių pareiškimus, kad Rusija neplanavo pulti Ukrainos. Kviečiame tuo nesistebėti ir nemanyti, kad Kremliaus pozicija keičiasi. Ukrainos ir Lietuvos atžvilgiu ji nesikeičia daugiau kaip 30 metų. Visi tariami „nepuolimai“ tebuvo primityvus melas, siekiant suklaidinti, apgauti, suvedžioti, užmigdyti ir smogti tuomet, kai priešininkas to visai nesitiki.

A.Navys ir M.Sėjūnas dėkoja visiems, kurie finansiškai remia analitikų įkurtą VšĮ „Visuomenės informacinio saugumo agentūra“. Jie pabrėžia, kad nors jų tekstus perpublikuoja žiniasklaidos priemonės, patys šio turinio kūrėjai yra visiškai nepriklausomi ir savo veiklą tęsia tik privačių rėmėjų dėka.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.