Neraminančios naujienos: Iranas tieks Rusijai balistines raketas

Iranas Rusijai tieks balistines raketas „Fateh-110“ ir „Zolfaghar“

Iranas tieks Rusijai balistines raketas „Fateh-110“ (nuotraukoje) ir „Zolfaghar“.<br> Wikimedia commons
Iranas tieks Rusijai balistines raketas „Fateh-110“ (nuotraukoje) ir „Zolfaghar“.<br> Wikimedia commons
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 17, 2022, 7:19 PM

Teheranas padidins karinę paramą Rusijai ir perduos žemė-oras raketas karui prieš Ukrainą, praneša „Defense Express“.

JAV laikraštis „The Washington Post“ pranešė, kad Iranas ketina perduoti Rusijai balistinių raketų „žemė-oras“, kad ši galėtų tęsti karą prieš Ukrainą. Toks Irano vykdomas šios rūšies ginklų perdavimas padėtų Rusijai kompensuoti raketų ir įrangos nuostolius, patirtus prasidėjus plataus masto karui prieš Ukrainą.

Rugsėjo 18 d. Iranas išsiuntė atstovus į Rusiją užbaigti derybų dėl papildomų ginklų siuntų, įskaitant dviejų tipų raketas, rašė mil.in.ua. Tačiau Iranas neigia tiekiantis ginklus Rusijai.

Tiek „Fateh-110“, tiek mobilieji raketų kompleksai „Zolfaghar“ yra operatyviniai-taktiniai. Raketos gali nuskrieti atitinkamai 300 ir 700 kilometrų atstumu.

Ukrainos gynybos ministerija mano, kad iš 900 „Iskander“ operatyvinių-taktinių raketų Rusijai liko 124. Atsižvelgiant į tai, atrodo logiška, kad Rusija bandys papildyti atsargas Irano, kuris atvirai tampa sąjungininku kare prieš Ukrainą, sąskaita.

Irano raketų specifikacijos

„Fateh-110“ – tai Irano aerokosminės pramonės organizacijos gaminama „žemė-oras“ tipo raketa. Pirmosios kartos „Fateh-110“ skrydžio bandymai atlikti 2002 m. rugsėjį, po to pradėta masinė gamyba.

Pradinis raketos skrydžio nuotolis buvo 200 km, o 2004 m. rugsėjį antrosios kartos padidėjo iki 250 km. 2010 m. pasirodė trečiosios kartos raketos, kurios skrydžio nuotolis padidėjo iki 300 km, o ketvirtosios kartos (2012 m.) raketos buvo tikslesnės.

„Zolfaghar“ yra Irano taktinė balistinė raketa iš „Fateh-110“ šeimos. Skirtingai nuo kitų „Fateh-110“ raketų, kurios dažnai apibūdinamos kaip kvazibalistinės raketos, „Zolfaghar“ skrieja balistine trajektorija.

Deklaruojamas raketos veikimo nuotolis yra 700 km. Toks nuotolis tikriausiai pasiektas pakeitus metalinį „Fateh-110“ korpusą kompozitiniu, dėl to gerokai sumažėjo svoris. Manoma, kad „Zolfaghar“ naudoja palydovinę navigaciją, kuri padidina raketų tikslumą.

Parengta pagal „Defense Express“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.