Karo analitikai: gerai, kad Kremlius įvertino šią žinutę ir kai kam dėl to Raudonojoje aikštėje susuko vidurius

Karybos apžvalgininkai Aurimas Navys ir Mindaugas Sėjūnas socialiniame tinkle „Facebook“ rengia kasdienines karo Ukrainoje apžvalgas bei pateikia įvykių analizes keliais lygmenimis: politiniu, strateginiu, operaciniu ir taktiniu. Autoriai sutiko savo įžvalgomis pasidalyti ir su Lrytas.lt skaitytojais.

   Karybos apžvalgininkai Aurimas Navys ir Mindaugas Sėjūnas socialiniame tinkle „Facebook“ rengia kasdienines karo Ukrainoje apžvalgas.<br> lrytas.lt iliustr.
   Karybos apžvalgininkai Aurimas Navys ir Mindaugas Sėjūnas socialiniame tinkle „Facebook“ rengia kasdienines karo Ukrainoje apžvalgas.<br> lrytas.lt iliustr.
 Iš Rusijos kontroliuojamo Chersono evakuoti civiliai gyventojai iš kelto eina į autobusą, važiuojantį į Krymą, Oleškio mieste, Chersono srityje, Rusijos kontroliuojamoje Ukrainoje, 2022 m. spalio 23 d.<br> Reuters / Scanpix nuotr.
 Iš Rusijos kontroliuojamo Chersono evakuoti civiliai gyventojai iš kelto eina į autobusą, važiuojantį į Krymą, Oleškio mieste, Chersono srityje, Rusijos kontroliuojamoje Ukrainoje, 2022 m. spalio 23 d.<br> Reuters / Scanpix nuotr.
 2022 m. spalio 23 d. vietos gyventojai stovi prie statinio, kuris dega po apšaudymo Bachmuto mieste Rytų Ukrainoje, Donbaso regione.<br> AFP / Scanpix nuotr.
 2022 m. spalio 23 d. vietos gyventojai stovi prie statinio, kuris dega po apšaudymo Bachmuto mieste Rytų Ukrainoje, Donbaso regione.<br> AFP / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Aurimas Navys, Mindaugas Sėjūnas

Oct 24, 2022, 8:06 AM

Jūsų dėmesiui – spalio 23 dienos apžvalga.

Politinis strateginis lygmuo

Volodymyras Zelenskis pasakė, kokiomis sąlygomis pasirengęs derėtis su Rusija: ji turi pasitraukti iš Ukrainos teritorijos ir „palikti mums mūsų žemę tarptautiniu mastu pripažintose 1991 m. sienose“.

Ukrainos prezidentas taip pat pareiškė, kad Kremliaus teroristų smūgis į Bankovą (gatvė Kyjive, kurioje stovi Prezidentūra) bus smūgis Kremliui. „Apie humanizmą galima kalbėti labai daug, bet mes gyvename su kaimynu, kuris nesupranta nieko, išskyrus jėgą“, – akcentavo V.Zelenskis.

Simetriniai smūgiai į Maskvos centrą – atsakant į Kyjivo apšaudymus būtų pats teisingiausias sprendimas. Keista, kad kažkodėl kai kam tokie svarstymai kelia siaubą. Maskviečiams smūgiai į Kyjivą siaubo kažkodėl nekelia.

Vokietijos kancleris Olafas Scholzas perspėjo nesiimti neapgalvotų veiksmų, nes karas Ukrainoje neturėtų peraugti į pasaulinį karą, o tokio pavojaus esą atmesti nereikėtų. Vokietijos lyderis labai pergyvena, kad gali kilti tiesioginis konfliktas tarp Rusijos ir NATO.

Mums, vienok, atrodo priešingai: kuo greičiau įvyks tiesioginė konfrontacija tarp NATO ir Rusijos arba JAV ir Rusijos, tuo greičiau subyrės ant snarglių kabanti Putkos diktatūra.

Rusijos nuolatinis atstovas Jungtinėse Tautose Vasilijus Nebenzia pareiškė, kad iki šiol vis dar laukia Ukrainos įvykdytos melagingos operacijos Bučoje aukų sąrašo. Teroristinės valstybės atstovas pakartojo Kremliaus poziciją, esą masinių žudynių Bučoje nebuvo, o visa tai buvo Kyjivo inscenizacija.

Mes kantriai laukiame dienos, kai tokie išgamos kaip V.Nebenzia kartu su kitais karo nusikaltėliais sėdės teisiamųjų suole. Artėja rytas, kai milijonai Kremliaus informacinėmis šiukšlėmis tikinčių Rusijos piliečių pamatys visą tiesą apie jų bendrapiliečių rankomis įvykdytus nusikaltimus žmogiškumui Ukrainoje. Filmų bus daug. Dvidešimt pirmojo amžiaus nacių laukia daug netikėtumų.

Kinijos komunistų partija paskelbė, kad Kinijos ne žmonių, o liaudies respublika ruošiasi ateinančių metų iššūkiams ir ketina nugalėti visus vidaus ir išorės priešus. KLR spartins ekonomikos restruktūrizavimą, didins ir modernizuos kariuomenę, stiprins kovą su korupcija, neatsisakys galimybės panaudoti karinę jėgą „susijungimui“ su Taivanu. Kinijos komunistai nepasiduos ir Vakarų spaudimui. Tokias ateinančių metų gaires Pekine nubrėžė Kinijos komunistų partijos 20-ojo jubiliejinio suvažiavimo „istoriniai sprendimai“.

Kinijos prezidentas ir KKP generalinis sekretorius Xi Jinpingas užsitikrino sau neribotą valdžią iki gyvos galvos.

Ir kur mes nužygiavom dvidešimt pirmame amžiuje, vedini liumpenų, proletarų ir kitų masių išrinktųjų? Carų, imperatorių, vladykų – kaip pirmame amžiuje prieš mūsų erą Darijaus laikais.

JAV kariuomenės 101-oji oro desanto divizija yra pasirengusi įžengti į Ukrainą, jei tarp Maskvos ir Kyjivo kiltų dar didesnė įtampa arba būtų užpulta NATO valstybė, pranešė Kremlius, remdamasis JAV šaltiniais. „Esame pasirengę ginti kiekvieną NATO teritorijos centimetrą“, – Maskva cituoja divizijos vado pavaduotoją, brigados generolą Johną Lubasą.

Savo ruožtu minimas ir 2-osios brigados kovinės grupės vadas pulkininkas Edvinas Matthaidessas, teigiantis, kad Rumunijoje dislokuotui jo kariai „atidžiai stebi“ Rusijos pajėgas ir vykdo pratybas, kurios „tiksliai atkartoja tai, kas vyksta“ kare.

4700 karių iš 101-osios oro desantininkų pajėgų bazės Fort Kempbelo forte Kentukio valstijoje dislokuoti sustiprinti NATO rytinį flangą. Šie kariai pasirengę kovai „nors ir šį vakarą“ ir žaibiškai gintų kiekvieną NATO centimetrą, pažymima pranešime.

Labai gerai, kad Kremlius įskaitė šią sąjungininkų žinutę, ir dar geriau, kad kai kam dėl to Raudonojoje aikštėje susuko vidurius. Pats JAV kariuomenės 101-osios oro desantininkų divizijos dislokavimas Europoje pirmą kartą per 80 metų rodo, kaip rimtai žiūrima Pentagone į Kremliaus agresiją.

Operacinis lygmuo

Be esminių pakitimų.

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas praneša, kad Rusijos kariai pasitraukė iš dviejų kaimų Chersono srities šiaurės vakaruose – Charivnės ir Čkalovės. Taip pat pranešama, kad Rusija pradėjo savo pajėgų išvedimą iš vakarinės Chersono srities dalies. Kiti šaltiniai praneša, kad orda ruošia įtvirtinimus Chersono mieste, esą įsakyta pasirengti gatvės mūšiams.

Mordoras nusitaikė į Ukrainos energetikos infrastruktūrą. Raketos skriejo į elektrines mažiausiai devyniuose Ukrainos regionuose. Kai kuriuose miestuose nutrauktas elektros energijos tiekimas, gyventojai perspėti apsirūpinti geriamuoju vandeniu.

Panašu kad Rusijos teroristai planuoja tęsti energetinių objektų apšaudymą siekdami išvesti iš rikiuotės elektros tiekimo, ryšio ir kitas svarbias energetikos sistemas, nes Juodojoje jūroje okupantų laivų grupė padidėjo iki 14 vienetų. Manoma, kad iš viso laivuose gali būti daugiau nei 30 kruizinių raketų „Kalibr“ .

Smūgiais energetinei infrastruktūrai Mordoras siekia susilpninti Ukrainos valią kovoti ir priversti Ukrainos vadovybę karines ir kitas pajėgas nukreipti civilinei ir energetikos infrastruktūrai apsaugoti, stabdant puolimą rytuose ir pietuose.

Taktinis lygmuo

Per 24 valandas Rusijos okupantai Ukrainos teritorijai smogė 32 raketomis, suduota daugiau nei 80 smūgių iš salvinių raketų paleidimo sistemų.

Rusijos karinis jūrų laivynas iš Juodosios jūros paleido 10 raketų „Kalibr“. Smūgiai buvo nukreipti į Kyjivo, Odesos ir Rivnės regionus.

Nevykėliai vis dar laikosi užgrobtose teritorijose, mėgindami atakuoti Bachmutą bei Avdijivkos kryptimi.

Ukrainos karo aviacija parą iš šeštadienio į sekmadienį sudavė 17 smūgių. Pataikyta į 15 ginkluotės ir karinės technikos židinių, dvi okupantų priešlėktuvinių raketinių kompleksų pozicijas. Priešlėktuvinės gynybos daliniai numušė sraigtasparnį „Ka-52“ ir 3 bepiločius orlaivius „Orlan“.

Per parą iš šeštadienio į sekmadienį raketų ir artilerijos daliniai smogė trims okupantų kontrolės punktams, šešioms gyvosios jėgos, ginklų ir karinės technikos sutelkimo vietoms, šaudmenų sandėliui ir penkiems kitiems svarbiems priešo objektams.

Naujojoje Kachovkoje Chersono srityje sunaikinti 6 karinės technikos vienetai, iš rikiuotės išvesta 150 priešo karių.

Zaporižės srityje sunaikinti 5 ginkluotės ir karinės technikos vienetai, sužeista apie 100 karių. Informacija apie žuvusiuosius tikslinama.

Ukrainos oro gynybos pajėgos naktį iš šeštadienio į sekmadienį sunaikino 16 okupantų bepiločių orlaivių.

A.Navys ir M.Sėjūnas dėkoja visiems, kurie finansiškai remia analitikų įkurtą VšĮ „Visuomenės informacinio saugumo agentūra“. Jie pabrėžia, kad nors jų tekstus perpublikuoja žiniasklaidos priemonės, patys šio turinio kūrėjai yra visiškai nepriklausomi ir savo veiklą tęsia tik privačių rėmėjų dėka.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.