Paaiškino, kodėl S. Šoigu skambinėjo ir kalbėjo apie „purviną bombą“

JAV Karo tyrimų institutas (ISW) nurodė priežastį, kodėl Rusijos Gynybos ministras Sergejus Šoigu pranešė NATO šalių ministrams apie Ukrainos „purviną bombą“. Anot ISW, savo tokiu pareiškimu Rusija bando įbauginti Vakarus, kad šie nutrauktų karinę pagalbą Ukrainai.

 JAV Karo tyrimų institutas (ISW) nurodė priežastį, kodėl Rusijos Gynybos ministras Sergejus Šoigu pranešė NATO šalių ministrams apie Ukrainos „purviną bombą“.<br> 123rf iliustr.
 JAV Karo tyrimų institutas (ISW) nurodė priežastį, kodėl Rusijos Gynybos ministras Sergejus Šoigu pranešė NATO šalių ministrams apie Ukrainos „purviną bombą“.<br> 123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 24, 2022, 12:36 PM, atnaujinta Oct 24, 2022, 12:37 PM

Paskutiniu metu Rusijos žiniasklaidoje pasirodė žinia, kad pasak Rusijos gynybos ministerijos, Kijevas savo teritorijoje neva bandys panaudoti „purviną bombą“ – o dėl to bus bandoma apkaltinti Rusija.

Karo tyrimų instituto analitikai įsitikinę, kad tokiais pareiškimais S.Šoigu nori sulėtinti arba visiškai nutraukti Vakarų karinę pagalbą Ukrainai. Dieną prieš tai Rusijos kariuomenės vadas mažiausiai trims NATO ministrams pareiškė, kad Kijevas planuoja panaudoti „purviną bombą“, pranešė ISW.

Pasak S.Šoigu, tokiais veiksmais Kijevas esą bando nuteikti visą pasaulį prieš Rusiją. Vakarų žiniasklaida teigia, kad Rusijos gynybos ministerijos vadovas telefonu kalbėjosi su kolegomis iš Prancūzijos, Turkijos ir Didžiosios Britanijos ir kalbėjo apie „purviną bombą“.

Tačiau S.Šoigu pokalbyje su Pentagono vadovu apie tai net neužsiminė.

Ekspertai teigia, kad S.Šoigu komentarai nereiškia, jog Rusija yra pasirengusi panaudoti branduolinius ginklus. Taip pat „purvinos bombos“ neketinama panaudoti pačioje Rusijoje.

Analitikai pabrėžia, kad Kremlius jau nuo balandžio kalba, kad Ukraina ir Vakarai planuoja „po svetima vėliava“ panaudoti „purviną bombą“, kad vėliau dėl visko apkaltintų Rusiją. Po kiekvieno naujo okupantų pralaimėjimo Ukrainoje Kremlius vėl pradedama kalbėti apie „purviną bombą“.

Rusijos propagandinė žiniasklaida jau seniai teigia, kad Vakarai padeda Ukrainai gamintis branduolinius ginklus, kuriuos Kijevas vėliau panaudos prieš Rusiją. Analitikai neabejoja, kad S.Šoigu ir Rusijos žiniasklaida savo pareiškimais apie „nešvarią bombą“ vėl bando įbauginti Vakarus, kad šie apribotų arba sustabdytų ginklų tiekimą Ukrainai.

Atsakydamas į S.Šoigu pareiškimus, Ukrainos prezidentas paragino visą pasaulį griežtai reaguoti į tokius žodžius apie bombą, nes Rusija vėl nusprendė „pakelti kartelę“.

Parengta pagal dialog.ua

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.