Karo analitikai: V. Putinas ir kompanija nori naujų raudonųjų linijų

Karybos apžvalgininkai Aurimas Navys ir Mindaugas Sėjūnas socialiniame tinkle „Facebook“ rengia kasdienines karo Ukrainoje apžvalgas bei pateikia įvykių analizes keliais lygmenimis: politiniu, strateginiu, operaciniu ir taktiniu. Autoriai sutiko savo įžvalgomis pasidalyti ir su Lrytas.lt skaitytojais.

 Karybos apžvalgininkai Aurimas Navys ir Mindaugas Sėjūnas socialiniame tinkle „Facebook“ rengia kasdienines karo Ukrainoje apžvalgas.<br> Lrytas.lt iliustr.
 Karybos apžvalgininkai Aurimas Navys ir Mindaugas Sėjūnas socialiniame tinkle „Facebook“ rengia kasdienines karo Ukrainoje apžvalgas.<br> Lrytas.lt iliustr.
 Ukrainos kariškiai šaudo iš minosvaidžio fronto linijoje Charkovo srityje 2022 m. spalio 25 d.<br> Reuters / Scanpix nuotr.
 Ukrainos kariškiai šaudo iš minosvaidžio fronto linijoje Charkovo srityje 2022 m. spalio 25 d.<br> Reuters / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Aurimas Navys, Mindaugas Sėjūnas

Oct 26, 2022, 8:34 AM

Jūsų dėmesiui – spalio 25 dienos apžvalga.

Politinis strateginis lygmuo

Jungtinė Karalystė turi naują ministrą pirmininką. Penny Mordaunt pasitraukus iš kovos dėl torių partijos lyderio ir Jungtinės Karalystės ministro pirmininko posto, juo tapo buvęs finansų ministras Rishi Sunakas. Nors britų žiniasklaida pranešė, kad Borisui Johnsonui pavyko gauti daugiau kaip 100 parlamento narių palaikymą, kad galėtų vėl kandidatuoti į JK ministro pirmininko postą, užvakar B.Johnsonas pareiškė, kad nekandidatuos. Matyt, nutarė nebebristi į tą pačią upę.

Visiems mums, be abejo, rūpi, kokia šio indų kilmės JK piliečio pozicija dėl Ukrainos. R.Sunakas yra pareiškęs, kad Vladimirui Putinui turėtų būti uždrausta dalyvauti G20 susitikimuose, kol Maskva nesustabdys karo Ukrainoje: „Mūsų G20 partneriai ir sąjungininkai turi kolektyvinę atsakomybę pareikalauti, kad Putinas pasmerktų savo bjaurų elgesį. Sėdėti su juo prie vieno stalo negalima, nes jis (Putinas) atsakingas dėl to, kad vaikai žudomi, kol miega“.

Ukraina taps ES nare, todėl rekonstruojant šalį turi būti atsižvelgta į šią perspektyvą, savo kalboje Berlyne atidarant 5-ąjį Vokietijos ir Ukrainos verslo forumą, skirtą Ukrainos atstatymui, pareiškė Vokietijos kancleris Olafas Scholzas . „Taigi, mes taip pat esame atsakingi už tai, ką visi jau seniai suprato po Maidano: Ukraina yra Europos šeimos dalis. Aš kalbu labai rimtai ir suprantu visas to pasekmes – mes norime, kad Ukraina būtų Europos Sąjungos dalis“, – sakė O.Scholzas, dėl ko mes jį labai sveikiname.

Jis paragino verslininkus investuoti į Ukrainą, nes tai bus investicija į naują ES rinkos dalį. Puikus raginimas, didelė, potenciali rinka. Apžvelgta ir Ukrainos logistikos, atsinaujinančios energetikos ir kitos perspektyvos, tačiau šiam tikslui trūksta vienos „nedidelės“ smulkmenos – pribaigti V.Putino režimą.

Tuo tarpu Ursula von der Leyen sakė, kad ES galėtų skirti Ukrainai iki 1,5 mlrd. eurų per mėnesį iki pergalės. Vau!

Buvusio JAV ambasadoriaus Ukrainoje ir JAV Taikos instituto viceprezidento Williamo Tayloro teigimu, Rusija turi atsakyti už karo nusikaltimus ir nuostolius, kuriuos Kremliaus okupacinės pajėgos padarė Ukrainoje, sumokant nuo 750 iki 1 trilijono JAV dolerių kompensaciją. 300 mlrd. dolerių gali būti gauta iš įšaldytų Rusijos centrinio banko lėšų, esančių G7 šalių bankuose.

Tūkstantis milijardų – tai, be abejo, dideli pinigai. Tačiau jie nereiškia nieko tūkstančiams žuvusiųjų ir beveik nieko – jų artimiesiems. Privalome padaryti viską, kad sunaikintume Kremliaus hidrą visiems laikams.

Dėl prieštaringų komentarų apie Rusijos karą prieš Ukrainą atsistatydino Rumunijos gynybos ministras Vasile Dincu, sulaukęs šalies prezidento Klauso Iohanniso ir partijos narių pylos. V.Dincu teigė, kad Vakarų šalys turėtų derėtis su Rusija dėl karo pabaigos, net jei jis baigtųsi įšaldytu konfliktu. Politikas teigė, kad Rusija turi išteklių tęsti kovą ir būtina susitarti su Maskva dėl saugumo garantijų Ukrainai.

Kremliaus žinutės, prieštaraujančios ES ir NATO pozicijai, kad tik pati Ukraina turi nutarti, kaip spręsti savo likimą, kažkaip buvo sudėtos į gynybos ministro lūpas.

NATO turi padidinti visos reikiamos įrangos tiekimą, kad ukrainiečiai galėtų kovoti visą žiemą, pareiškė aljanso vadovas Jensas Stoltenbergas. Pasak jo, NATO sąjungininkų ir partnerių tiekiamos ginklų sistemos jau padarė didžiulį poveikį. Tai viena iš priežasčių, kodėl Rusijai nepavyko įgyti pranašumo ore. Todėl dabar reikia padidinti žieminių drabužių, generatorių, palapinių tiekimą, kad ukrainiečiai galėtų tęsti karines operacijas visą žiemą.

Gerai, šiltai aprengtas, pamaitintas, šiuolaikine ginkluote ekipuotas ukrainiečių karys prieš suvargusį, šimtmečio senumo „Mosinu“ ginkluotą, viduriuojantį, varnalėšos lapu pasturgalį braukiantį varguolį. Pergalė ne už kalnų.

Rusijos užsienio žvalgybos tarnybos direktorius Sergejus Naryškinas įspėjo JAV dėl ilgalaikės agresijos prieš Rusiją pasekmių. Rusijos šnipų vadas priminė, jog lygiai prieš 60 metų, būtent spalio mėnesio dienomis, pasaulis buvo per žingsnį nuo plataus masto branduolinio konflikto. „Šiandien amerikiečių elitas ir toliau tiki, kad gali vykdyti agresiją prieš mūsų šalį tiek ilgai, kiek tik nori, į karo veiksmų ugnį metant tūkstančius ir tūkstančius Ukrainos piliečių ir samdinių gyvybių. Toks trumparegiškas įsitikinimas turi labai pavojingų pasekmių“, – teigė S.Naryškinas.

Rusijos žvalgybos vadas priminė, kad 1962 m. JAV Turkijos teritorijoje dislokavo raketas su branduolinėmis galvutėmis, o Sovietų Sąjunga dislokavo savo raketas Kubos saloje. Ir štai anuomet Baltieji rūmai esą buvo priversti pripažinti, kad gali būti tik vienas taikus krizės sprendimo būdas – skubus raudonųjų linijų nubraižymas.

Aišku, kaip du kart du, kur tas Kremliaus nevykėlis suka. Jis, V.Putinas ir kompanija nori naujų raudonųjų linijų. Tačiau kokių? Kur jos? Sovietai Karibų krizės metais buvo okupavę pusę Europos ir spaudė JAV branduolinėmis galvutėmis jos pašonėje. O kur dabar tos linijos ir kur S.Naryškinas nori braukti tą liniją? Ties Petrovskajos kaimu Zaporižės srityje ar ties Oktiabrsku Brianske (Rusija)?

Operacinis lygmuo

Teigiama, kad Maskva visgi planuoja puolimą iš Baltarusijos teritorijos. Tuo tikslu esą vyksta aktyvus mobilizacinių išteklių patikrinimas, telkiama technika ir gyvoji jėga. Be to, atjungiamos visos keliuose esančios kameros ir draudžiamas filmavimas Baltarusijos pasienyje. Kameros buvo atjungtos ir sausio 14-ąją, likus daugiau kaip mėnesiui iki invazijos.

Tai lipimas ant to paties grėblio, teigia Ukrainos generolas Oleksandr Syrskij.

Mes manome, kad tai – garantuota savižudybė. Prie Kyjivo elitinius rusų dalinius sunaikino lengvaisiais ginklais ginkluota Ukrainos savanorių teritorinės gynybos kariuomenė. Šįsyk tai bus ne mūšis, o tiesiog sušaudymas. Tiras.

Taktinis lygmuo

Okupantas visais pajėgumais stengiasi išlaikyti laikinai užimtas teritorijas, apšaudydamas ukrainiečių pozicijas ir vykdydamas oro žvalgybą.

„Wagner“ grupuotės marodieriai toliau šturmuoja Bachmutą, bandydami prasiveržti iš rytinių pakraščių. Artilerija stipriai smogia į miestą.

Per praėjusią parą rusų teroristai surengė 3 raketinius, 12 oro smūgių, įvykdė daugiau kaip 60 atakų iš salvinių raketinės ugnies sistemų.

Nuo priešo atakų nukentėjo civilinės infrastruktūros objektai Donecko srities Vuhledar ir Neskučnės gyvenvietėse, Chersono srities Nova Kamiankos gyvenvietėje ir Mykolajive.

Varguoliai rausiasi ir įrenginėja gynybinius įtvirtinimus kairiajame Dnipro krante Chersono srityje. Hornostajevkos gyvenvietės rajone rusų inžineriniai ir žvalgybiniai daliniai minuoja pakrantę, palikdami nedidelius praėjimus savo karių atsitraukimui.

Iš Chersono ir aplinkinių gyvenviečių vagiama vietos administracijos bei interneto tiekimo įranga, evakuojamas greitosios pagalbos tarnybos ir medicinos personalas. Nutrauktas finansavimas ir maisto tiekimas mokykloms, vyksta masiniai plėšikavimai.

Per pastarąją parą Ukrainos karo aviacija atliko daugiau kaip 30 smūgių. Smogta 22 priešo ginklų ir karinės technikos koncentracijos vietoms, 5 šaudmenų sandėliams, 9 priešo priešlėktuvinių raketinių sistemų pozicijoms.

Priešlėktuvinės gynybos daliniai numušė 3 priešo sraigtasparnius „Ka-52 Aligator“, bombonešį „Su-24M“, 2 bepiločius orlaivius „Orlan-10“ ir kelis bepiločius orlaivius „Shahed“.

Pirmadienio parą Ukrainos raketinės pajėgos ir artilerija smogė 6 agresoriaus gyvosios jėgos, ginklų ir karinės technikos koncentracijos vietoms, 2 amunicijos sandėliams, priešlėktuvinių raketų kompleksui, radiolokacinei stočiai „Zoopark“, kitiems svarbiems priešo objektams.

A.Navys ir M.Sėjūnas dėkoja visiems, kurie finansiškai remia analitikų įkurtą VšĮ „Visuomenės informacinio saugumo agentūra“. Jie pabrėžia, kad nors jų tekstus perpublikuoja žiniasklaidos priemonės, patys šio turinio kūrėjai yra visiškai nepriklausomi ir savo veiklą tęsia tik privačių rėmėjų dėka.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.