Niūrūs skaičiai: nurodė, kiek Irano dronų į Ukrainą paleido Rusija Bet yra ir gerų naujienų

Rusija į Ukrainos teritoriją jau paleido apie 400 Irano bepiločių. Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis tai pareiškė per spaudos konferenciją su Bisau Gvinėjos prezidentu Umaro Sissoco Embalo.

 Rusija į Ukrainos teritoriją jau paleido apie 400 Irano bepiločių. <br> Sipapress / Scanpix nuotr.
 Rusija į Ukrainos teritoriją jau paleido apie 400 Irano bepiločių. <br> Sipapress / Scanpix nuotr.
 Iš viso JAV planuoja pateikti Ukrainai mažiausiai aštuonis NASAMS sistemos vienetus.<br> Wikimedia commons\.
 Iš viso JAV planuoja pateikti Ukrainai mažiausiai aštuonis NASAMS sistemos vienetus.<br> Wikimedia commons\.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 27, 2022, 7:50 PM

„Jei įmanoma, neminėsiu išvadų, kurias aptaria mūsų žvalgybos tarnybos. Tačiau jos dar kartą patvirtina tai, ką mūsų žvalgyba jau žinojo. Dar kartą patvirtiname, kad prieš Ukrainos civilius gyventojus jau panaudota apie 400 Irano bepiločių lėktuvų“, – pareiškė Ukrainos prezidentas.

Jis taip pat padėkojo Ukrainos kariškiams, kuriems pavyko numušti 60–70 proc. taikinių. „Tai neblogas rezultatas“, – sakė V.Zelenskis ir pridūrė, kad Ukraina dabar yra bendradarbiavimo su Izraeliu pradžioje.

Kaip informuoja „Defense Express“, Ukrainos kariškiai nuolat tobulina savo įgūdžius ir gebėjimus atremti Irano gaminamų dronų kamikadzes, kuriuos Rusijos teroristai aktyviai naudoja civilinei infrastruktūrai naikinti.

Spalio 21 d. Ukrainos karinių oro pajėgų vadavietės atstovas spaudai Jurijus Ignatas pareiškė, kad Ukrainos pajėgos per pastarąsias dvi savaites numušė 85 proc. Irano gamybos dronų, Rusijos naudotų atakose.

„Jei atsižvelgsime į dvi savaites trukusį intensyvų mūsų kovinių pajėgų ir priemonių veikimą prieš bepiločius orlaivius ir jų numušimo efektyvumą, tai šiandien turime 85 proc. rodiklį, ypač jei kalbame apie bepiločius orlaivius „Shahed-136“, – sakė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų oro pajėgų vadavietės atstovas spaudai.

Be to, Jurijus Ignatas pažymėjo, kad Vakarų įvairių tipų ir klasių oro gynybos sistemos, kurias Ukraina tikisi netrukus gauti, taip pat būtų veiksmingos numušant Irano dronus.

Jis taip pat pridūrė, kad nuo rugsėjo 13 d., kai prieš Ukrainą pirmą kartą buvo panaudoti Irano gamybos dronai, kariuomenė įgijo daugiau žinių, kaip juos veiksmingiau aptikti ir sunaikinti.

Gaus oro gynybos sistemas

Iki metų pabaigos Ukrainos ginkluotosios pajėgos bus sustiprintos moderniomis oro gynybos sistemomis.

NASAMS žemė-oras raketų sistemų gamintoja bendrovė „Raytheon Technologies“ Jungtinių Valstijų vyriausybei pristatė dvi šias Ukrainai skirtas oro gynybos sistemas. Apie tai spalio 25 d. pranešė generalinis direktorius Gregas Hayesas, pranešė „Defense News“.

„Ką tik pristatėme dvi NASAMS sistemas. ... Dvi iš jų pristatėme vyriausybei prieš porą savaičių. Jos [netrukus] bus įdiegtos Ukrainoje“, – sakė G.Hayesas.

„Defense Express“ primena, kad NASAMS atvykimo data buvo paskelbta anksčiau. Pentagono pareigūnai teigė, kad jos atvyks „per kelias ateinančias savaites“ – t. y. lapkričio mėn.

Tačiau tuomet nebuvo patikslinta, kiek oro gynybos sistemų JAV planuoja perduoti. O dabar jau žinoma, kad iki metų pabaigos Ukrainą pasieks dvi sistemos, kurios padės Ukrainos kariuomenei kovoti su Rusijos grėsme iš oro.

Iš viso JAV planuoja pateikti Ukrainai mažiausiai aštuonis šios sistemos vienetus.

Taigi, iki šių metų pabaigos Ukrainos ginkluotosios pajėgos turėtų būti sustiprintos nauja skirtingų priešlėktuvinių raketų sistemų partija. Spalio pradžioje Ukraina gavo pirmąją oro gynybos sistemą „IRIS-T“, o vėliau Vokietijos kancleris Olafas Scholzas pažadėjo kuo greičiau pristatyti dar tris tokias priešlėktuvinės gynybos sistemas.

Parengta pagal „Defense Express“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.