Meksikietiškoji Mirusiųjų diena: šventė, kurioje susijungia indėniškosios ir krikščioniškosios tradicijos

Meksika, kaip ir Lietuva, lapkričio pradžioje prisimena mirusiuosius. Ir nors ši spalvinga šventė kai kam gali atrodyti kaip viena iš popkultūroje įsitvirtinusio Helovino atmainų, iš tiesų tai yra kuo rimčiausias ir nuoširdžiausias mirusiųjų pagerbimas.

Mirusiųjų dienos ištakos siekia centrinės ir pietinės Meksikos čiabuvių istoriją.<br> Zumapress / Scanpix nuotr.
Mirusiųjų dienos ištakos siekia centrinės ir pietinės Meksikos čiabuvių istoriją.<br> Zumapress / Scanpix nuotr.
 Actekų šokėjai dalyvauja ritualinėje šokių eisenoje, skirtoje Mirusiųjų dienai.<br> AP / Scanpix nuotr.
 Actekų šokėjai dalyvauja ritualinėje šokių eisenoje, skirtoje Mirusiųjų dienai.<br> AP / Scanpix nuotr.
 Kai 1519 m. įsiveržė ispanų konkistadorai, actekai jau išpažino platų dievų panteoną, tarp kurių buvo mirties ir požeminio pasaulio deivė Mictēcacihuātl. 
 Kai 1519 m. įsiveržė ispanų konkistadorai, actekai jau išpažino platų dievų panteoną, tarp kurių buvo mirties ir požeminio pasaulio deivė Mictēcacihuātl. 
 Mirusiųjų dienos parados Meksike, 2022 m. lapkričio 29 d.<br> Reuters / Scanpix nuotr.
 Mirusiųjų dienos parados Meksike, 2022 m. lapkričio 29 d.<br> Reuters / Scanpix nuotr.
 Svarbus Mirusiųjų dienos atributas - meksikietiškosios medetkos.<br> Zumapress / Scanpix nuotr.
 Svarbus Mirusiųjų dienos atributas - meksikietiškosios medetkos.<br> Zumapress / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2022-11-01 09:33

Visoje šalyje vykstančios šventės, įskaitant didžiulį paradą Meksiko mieste, paprastai prasideda spalio 31 d. naktį, kai šeimos budi prie kapų. Pagal meksikiečių tradicijas lapkričio 1–2 d. mirusieji pabunda, kad vėl susitiktų ir švęstų su gyvaisiais šeimos nariais ir draugais.

Atsižvelgiant į laiką, gali kilti pagunda Mirusiųjų dieną prilyginti Helovinui, triukšmingai švenčiamam JAV. Tačiau šios dvi šventės demonstruoja iš esmės skirtingus tikėjimus.

Helovinas kilęs iš europietiškų pagoniškų ir krikščioniškų tradicijų, o Mirusiųjų dienos šaknys yra vietinės – tai actekų mirties deivės šventė.

Mirties deivė Mictēcacihuātl

Mirusiųjų dienos ištakos siekia centrinės ir pietinės Meksikos čiabuvių istoriją. Kai prieš 500 metų į centrinę Meksiką atvyko ispanai, regione gyveno milijonai vietinių gyventojų. Konkistadorai juos daugiausia apibūdino kaip actekus – nes tuo metu juos vienijo ekspansyvi actekų imperija.

Remiantis kolonijinio laikotarpio įrašais, actekų imperija susikūrė 1427 m., likus tik maždaug šimtmečiui iki ispanų atvykimo. Tačiau šventė, kurią meksikiečiai dabar vadina „Día de los Muertos“ (liet. Mirusiųjų diena), beveik neabejotinai egzistavo daug šimtmečių anksčiau – gali būti, kad šventė kilusi iš centrinėje Meksikoje gyvenusios toltekų tautos.

Bet kokiu atveju, kai 1519 m. įsiveržė ispanų konkistadorai, actekai jau išpažino platų dievų panteoną, tarp kurių buvo mirties ir požeminio pasaulio deivė Mictēcacihuātl. Ji buvo švenčiama visą devintąjį actekų kalendoriaus mėnesį, kuris truko 20 dienų ir maždaug atitiko liepos pabaigą ir rugpjūčio pradžią.

Actekų mitologijoje pasakojama, kad Mictēcacihuātl buvo paaukota kaip kūdikis ir požeminiame pasaulyje stebuklingai užaugo, kur ir ištekėjo. Kartu su vyru ji vadovauja požeminiam pasauliui.

Mictēcacihuātl, kuri dažnai vaizduojama su nudirta oda ir skeletišku žandikauliu, buvo susijusi ir su mirtimi, ir su prisikėlimu. Pasak vieno iš mitų, Mictēcacihuātl ir jos vyras rinko kaulus, kad dievai galėtų juos grąžinti į gyvųjų žemę – ir atkurti.

Actekai nuramindavo šiuos bauginančius požemio dievus laidodami savo mirusiuosius su maistu ir brangiais daiktais.

Archeologai ir istorikai apie visą mėnesį trukusios Mictēcacihuātl šventės detales žino palyginti nedaug, tačiau teigia, kad per ją greičiausiai buvo deginami smilkalai, dainuojama, šokama ir aukojamos kruvinos aukos, kas įprasta daugelio actekų ritualų praktikose.

Kultūrų maišymasis

Ispanų užkariautojai Meksikoje buvo katalikai, tad jie vietinius gyventojus stengėsi evangelizuoti. Siekdami išgyvendinti išlikusius vietinių tikėjimus, europiečiai griovė šventyklas, degino vietinių stabus ir naikino actekų knygas.

Tačiau Meksikos čiabuviai, kaip ir visoje Amerikoje, priešinosi ispanų pastangoms išnaikinti jų kultūrą – o nepavykus, dažnai maišė savo religinius ir kultūrinius papročius su ispanų primestais papročiais.

Bene geriausiai žinomas šiuolaikinę Meksiką apibūdinančio etninio ir kultūrinio susimaišymo simbolis yra La Virgen De Guadalupe – Gvadalupės Mergelė Marija.

Daugelis Meksikos katalikų tiki, kad 1531 m. Mergelė pasirodė vietiniam Meksikos ūkininkui Chuanui Diegui ir (actekų naudota) nahuatlų kalba liepė jam pastatyti jai šventyklėlę. Šiandien Gvadalupės Dievo Motinos bazilika Meksikoje yra viena lankomiausių šventųjų vietų pasaulyje.

Mirusiųjų diena beveik neabejotinai yra panašus kultūrų susimaišymo atvejis.

Norėdami įtikinti vietinius gyventojus atsisakyti mirties deivės Mictēcacihuātl pagerbimo ritualų, ispanų užkariautojai susidūrė su sunkumais. Kompromisu tapo perkelti šias vietinių gyventojų šventes iš liepos pabaigos į lapkričio pradžią, kad jos sutaptų su Visų šventųjų diena – trijų dienų krikščioniška Visų šventųjų išvakarių, Visų šventųjų dienos ir Visų sielų dienos švente.

Taip šventė buvo nominaliai susieta su katalikybe. Tačiau daugelis praktikų ir tikėjimų, susijusių su mirusiųjų garbinimu, išliko iš ikikrikščioniškų laikų.

Mirusiųjų diena šiandien

Šiuolaikinės Mirusiųjų dienos apeigos tapo gerai žinomomis visame pasaulyje 2017 m. „Disney“ ir „Pixar“ pristačius animacinį filmą „Coco“. Tai – naminės cukrinės kaukolės, dekoruoti namų altoriai, fantastiški gyvūnai-dvasios globėjos alebrijes, ir draugiškai nusiteikusių calaveras – skeletų, besimėgaujančių pomirtiniu gyvenimu ir pasipuošusių geriausiomis regalijomis, atvaizdai.

Meksikietiškų medetkų naudojimas altoriams ir kapams puošti per Mirusiųjų dieną tikriausiai yra vietinės kilmės. Actekų vadinamos cempasúchil, ryškios meksikietiškos medetkos auga rudenį. Pasak mitų, saldus šių gėlių kvapas pažadina mirusiuosius.

Įmantriai dekoruotos mirusių artimųjų šventyklos, kuriose paprastai jiems atnašaujamos aukos, taip pat gali būti ikiispaniškosios kilmės. Daugelis vietinių Mezoamerikos tautų turėjo altorius savo namuose ar kiemeliuose. Juose buvo atliekami buitiniai ritualai, garbinami dievai ir bendraujama su protėviais.

Kaulai, kaukolės ir skeletai, kurie yra mirusiųjų dienos simbolis, taip pat iš esmės yra ikieuropiniai. Daugelis actekų dievų buvo vaizduojami kaip skeletai, kitos dievybės nešiojo kaulus kaip drabužius ar papuošalus.

Ritualiniu žmonių aukojimu užsiimantys actekai net naudojo žmonių kaulus muzikos instrumentams gaminti. O actekų sostinėje Tenočtitlane buvo didelė kaulų lentyna, vadinama tzompantli, kurioje buvo laikomi tūkstančiai žmonių kaukolių.

Kai paprasti actekų gyventojai mirusius šeimos narius laidojo po savo namais, kad jie išliktų šalia, Mictēcacihuātl tapo grėsminga jų kaulų saugotoju.

Ir pasak actekų, tai yra gera priežastis švęsti šią mirties deivės šventę su duona, gėlėmis ir puikiu trijų dienų vakarėliu.

Parengta pagal „The Conversation“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.