Karo analitikai: jei Kremlius panaudotų branduolinį ginklą, V. Putino ir dabartinės Rusijos nebeliktų

Karybos apžvalgininkai Aurimas Navys ir Mindaugas Sėjūnas socialiniame tinkle „Facebook“ rengia kasdienines karo Ukrainoje apžvalgas bei pateikia įvykių analizes keliais lygmenimis: politiniu, strateginiu, operaciniu ir taktiniu. Autoriai sutiko savo įžvalgomis pasidalyti ir su Lrytas.lt skaitytojais. 

  Karybos apžvalgininkai Aurimas Navys ir Mindaugas Sėjūnas socialiniame tinkle „Facebook“ rengia kasdienines karo Ukrainoje apžvalgas. <br> Lrytas.lt iliustr.
  Karybos apžvalgininkai Aurimas Navys ir Mindaugas Sėjūnas socialiniame tinkle „Facebook“ rengia kasdienines karo Ukrainoje apžvalgas. <br> Lrytas.lt iliustr.
 2022 m. lapkričio 7 d. Kijevo centras be suelektros energijos Rusijos raketų atakoms Ukrainoje paveikė svarbią civilinę infrastruktūrą. Kijevo valdžia planuoja evakuoti tris milijonus gyventojų, jei Ukrainos sostinėje visiškai nutrūktų elektros tiekimas. <br> Zuma Press / Scanpix nuotr.
 2022 m. lapkričio 7 d. Kijevo centras be suelektros energijos Rusijos raketų atakoms Ukrainoje paveikė svarbią civilinę infrastruktūrą. Kijevo valdžia planuoja evakuoti tris milijonus gyventojų, jei Ukrainos sostinėje visiškai nutrūktų elektros tiekimas. <br> Zuma Press / Scanpix nuotr.
 Apšaudymų metu apgriautas gyvenamasis namas Lymane, Donecko srityje. Pirmadienis, 2022 m. lapkričio 7 d.<br> AP / Scanpix nuotr.
 Apšaudymų metu apgriautas gyvenamasis namas Lymane, Donecko srityje. Pirmadienis, 2022 m. lapkričio 7 d.<br> AP / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Aurimas Navys, Mindaugas Sėjūnas

Nov 8, 2022, 8:45 AM, atnaujinta Nov 8, 2022, 3:43 PM

Jūsų dėmesiui – lapkričio 7 dienos apžvalga.

Politinis strateginis lygmuo

Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen pokalbio su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu metu pranešė, kad Europos Sąjunga ketina pasiūlyti Ukrainai iki 18 mlrd. eurų pagalbos. ES pasiūlys reikšmingą ES finansinį paketą – iki 1,5 mlrd. eurų per mėnesį. Tai turėtų padėti sureguliuoti Ukrainos finansinius poreikius 2023 metams.

Sekmadienį Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas šnekučiavosi su Vladimiru Putinu, kuris pezėjo, kad norint laimėti karą, nereikia griauti didžiųjų miestų. Pakanka tai padaryti, kaip buvo pasielgta su Japonija, kai ant Hirosimos ir Nagasakio buvo numestos atominės bombos. Apie šias V.Putino kalbas pranešė britų dienraštis „Daily Mail“.

Po pokalbio E.Macronas labai sunerimo, nes toks pareiškimas jam nuskambėjo „kaip užuomina, kad Putinas gali susprogdinti taktinius branduolinius ginklus Rytų Ukrainoje, palikdamas Kyjivą nepaliestą“.

Kasdien vidutiniškai gauname penkis klausimus apie tai, ar „numes V.Putinas branduolinę bombą, ar ne“. Dar sykį kartojame – visko gali būti. Tikimybė – 50 prieš 50. Jei jums baisu, pažiūrėkit į tai, kuo V.Putinas pavertė Mariupolį. Taip, branduolinis užtaisas ar branduolinė katastrofa susprogdinus „nešvarią“ bombą ar sukėlus technogeninę avariją pavojingesni tuo, kad radiacija gali pražudyti ar sužaloti daug daugiau žmonių, nei iki šiol – ir beje, ne tik Ukrainoje. Tačiau pats branduolinio užtaiso panaudojimo faktas jau yra branduolinio karo eskalacija. Tai yra labai rimta ir Putinas bei režimas supranta, kad po tokio ėjimo, ne tik V.Putino ir jo nusikaltėlių gaujos, bet Rusijos, tokios, kokia ji yra dabar, nebeliktų. NATO ar sutarties šalys (ir galbūt ne tik) reaguotų staigiai ir šį kart – be jokių kompromisų.

Neatmetame varianto, jog kvailį Kremliuje tokiam žingsniui gali pastūmėti ir tie, kuriems V. Putinas atsibodo ir nuo kurio pavargo pats Rusijos elitas. Skaičiavimas čia paprastas – pajudėjus branduoliniams užtaisams iš saugyklų, Vakarų žvalgyboms fiksuojant tokį faktą, tolesnių žingsnių nebūtų laukiama, o būtų nedelsiant reaguojama. Tačiau šiame etape V.Putinas nei branduolinės, nei „nešvarios“ bombos „nemes“. Jis dar turi keletą ėjimų. Kol kas.

Sekmadienį Vokietijos kancleris Olafas Scholzas pareiškė, jog Rusijos branduolinio ginklo panaudojimas prieš Ukrainą yra riba, kurios negalima peržengti. „Branduolinių ginklų naudojimas šiame konflikte yra nepriimtinas, – sakė O.Scholzas. – Branduolinis smūgis Ukrainai bus „raudona linija“.

Ukrainos vyriausybė ruošiasi nepaprastajai padėčiai Kyjive, jei mieste nebus elektros, šilto ir šalto vandens, nebeveiks nuotekų sistema. Sostinės valdžia ruošiasi gyventojų evakuacija tam atvejui, jei visiškai nutrūktų elektros energijos tiekimas. Rusijai sudavus naujus smūgius energetikos sistemai Irano ar ŠėKorėjos tiekiamomis balistinėmis raketomis, gali būti pažeista visa elektros tiekimo infrastruktūra, o šalis nugrims į tamsą.

Tuo tarpu okupantų administracija Chersone pareiškė, kad Ukrainos pajėgos nusitaikė į tris elektros energijos tiekimo linijas, esančias mieste. Driskių administracija tai vadina „teroristiniu aktu“. Po tariamo Ukrainos kariuomenės apšaudymo, esą vandens tiekimo „laikinai nebuvo“, taip pat buvo nutrūkęs elektros tiekimas. Maskva trimituoja, kad po ukrainiečių smūgių buvo pažeista ir Naujosios Kachovkos užtvanka.

Tuo tarpu ukrainiečių žvalgyba praneša, kad rusai patys užminavo šią užtvanką, kuri sulaiko 19 mln. kubinių metrų vandens. Sprogdinti jos ukrainiečiams nėra jokio tikslo, nes Ukrainos kariuomenė kariauja su mordoro užpuolikais, o ne su savo piliečiais. Niokoti savo ir kito šalį gali tik Rusijos teroristai, kurie patys apšaudo kritinius objektus, kad galėtų pateisinti kitas atakas prieš Ukrainos miestus ir žmones.

Kremlius paprastai smogia savaitės pradžioje. Reikia tikėtis, kad broliai ir sesės ukrainiečiai gerai pasirengė ir suderino priešlėktuvines sistemas.

Septyniolika Europos šalių nusiuntė Ukrainai 500 elektros generatorių. Generatoriai buvo išsiųsti po to, kai Rusija nuo spalio vidurio suintensyvino atakas, smogdama energetikos sektoriui ir sugadindama 30 proc. šio sektoriaus objektų.

Operacinis lygmuo

Rusijos teroristų štabas praneša, kad driskių armija jau įžengė į Bachmutą – tačiau kol kas tai panašu į Sergejaus Surovikino sapną.

Jevgenijus Prigožinas apsiskelbė, kad jo vadovaujama „Wagner Group“ steigia sukarintų pajėgų mokymo centrus Kursko ir Belgorodo srityse. Butų vagis J.Prigožinas sėkmingai verbuoja Rusijos kalėjimų recidyvistus ir kitus panašaus tipo piliečius, vieniems siūlydamas amnestiją, o kitiems pinigus. Galutinis šios „armijos“ rezultatas: kariams – kapinės, J.Prigožinui – pinigai.

Volodymyras Zelenskis sekmadienį vakare pranešė, kad Rusija iš Irano dar užsakė balistinių raketų. Artimiausiu metu Kremlius planuoja pakartoti masinius smūgius prieš Ukrainos energetikos infrastruktūrą. Kremlius siekia, kad didieji Ukrainos miestai žiemą liktų be vandens, elektros, būtų netinkami gyventi, kas priverstų Kyjivą pradėti derybas.

Taktinis lygmuo

Ginkluoti Rusijos vargetos tęsia puolamuosius veiksmus Bachmuto, Avdijivkos ir Novopavlivkos kryptimis.

Per praėjusią parą okupantai surengė 4 raketinius ir 24 oro smūgius bei 55 atakas iš reaktyvinių sistemų. Nuo priešo atakų nukentėjo 30 gyvenviečių teritorijos Zaporižės, Donecko, Luhansko, Mikolaivo, Sumų ir Chersono srityse.

Neseniai gyrėsi užėmę Pavlivką, okupantai skaičiuoja nuostolius ir keikia 155–osios brigados vadovybę, kad dėl negrabių, nepaaiškinamų jos veiksmų sudaužyti šturmo grupės likučiai atsitraukė iš gyvenvietės.

Chersono srityje, Kachovkos gyvenvietėje, okupantai tęsia „diversinių grupių“ ir „ugnies reguliuotojų“ paiešką. Sulaikytieji vežami į Hornostaivką ir žiauriai kankinami.

Luhansko srityje Borivsko ir Ščedriščevės gyvenvietėse vyksta masinės kratos, konfiskuojami mobilūs telefonai, žmonės dingsta be žinios.

Chersone civiliais drabužiais persirengę okupantai užima civilių gyventojų patalpas, jose įrenginėja gynybines pozicijas, skirtas gatvės mūšiams.

Po Ukrainos pajėgų atakos, patvirtinti okupantų nuostoliai Horlivkoje: sunaikintos 5 kovinės mašinos, dar 4 apgadintos, Mayorsko gyvenvietės rajone sunaikinta iki 30 karių, daugiau kaip 120 sužeista. Lysičiansko gyvenvietėje smogta batalionui „Achmat“: sunaikintos kelios dešimtys gyvosios jėgos vienetų.

Per praėjusią parą Ukrainos aviacija priešui smogė 22 kartus. Taikyta į 20 personalo, ginkluotės ir karinės technikos koncentracijos vietų, 2 priešo priešlėktuvinės gynybos įrangos pozicijas. Priešlėktuvinės gynybos daliniai numušė 5 priešo bepiločius orlaivius.

Ukrainos raketinių pajėgų artilerija smogė 2 kontrolės punktams, 8 gyvosios jėgos ir karinės technikos koncentracijos rajonams, šaudmenų sandėliui, radioelektroninės kovos stočiai ir kitiems svarbiems priešo kariniams objektams.

Kažkur okupuotoje Ukrainos teritorijoje žuvo taip vadinamas rusų ortodoksų dvasininkas, liepęs rusėms daugiau gimdyti, kad nebūtų taip gaila žūvančių vaikų.

A.Navys ir M.Sėjūnas dėkoja visiems, kurie finansiškai remia analitikų įkurtą VšĮ „Visuomenės informacinio saugumo agentūra“. Jie pabrėžia, kad nors jų tekstus perpublikuoja žiniasklaidos priemonės, patys šio turinio kūrėjai yra visiškai nepriklausomi ir savo veiklą tęsia tik privačių rėmėjų dėka.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.