M. Zuckerbergas patyrė, ką reiškia investuotojų pasitikėjimo praradimas: pajamos sumažėjo perpus

Daugelio „Meta“ investuotojų netenkina Marko Zuckerbergo metaverslo planai, nes bendrovės akcijos toliau smunka.

Daugelio „Meta“ investuotojų netenkina Marko Zuckerbergo metaverslo planai, nes bendrovės akcijos toliau smunka.<br>Zumapress / Scanpix nuotr.
Daugelio „Meta“ investuotojų netenkina Marko Zuckerbergo metaverslo planai, nes bendrovės akcijos toliau smunka.<br>Zumapress / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 12, 2022, 10:08 AM, atnaujinta Nov 14, 2022, 9:02 AM

Nuo tada, kai „Facebook“ įmonė pakeitė pavadinimą į „Meta“, siekdama sutelkti dėmesį į metavisatos kūrimą, bendrovė prarado daugiau kaip 70 % savo vertės. Praėjusią savaitę „Meta“ akcijos nukrito 24 % po to, kai bendrovė nepasiekė planuotų pajamų, o M.Zuckerbergas pareiškė, kad ateinančiais metais ketina išleisti dar ne vieną milijardą metavisatos projektui. Vien šiais metais generalinis direktorius į projektą jau investavo 15 mlrd. dolerių.

„Jei taip būtų pasielgusi bet kuri kita bendrovė, aktyvistai investuotojai rašytų laiškus, siūlytų alternatyvius direktorių sąrašus, reikalautų pokyčių, – leidiniui „Financial Times“ sakė įmonės „AllianceBernstein“, kuri yra „Meta“ akcininkė, vyriausiasis finansansininkas Jimas Tierney. – Manau, kad Markas aiškiai išgirdo, ko nori investuotojai, tačiau jis priėmė sprendimą.“

Investuotojai išreiškė savo pyktį ir nusivylimą per susitikimus su „Meta“ vadovais, įskaitant ir per pastarąją savaitę vykusius kelis susitikimus su M.Zuckerbergu. Tačiau J.Tierney leidiniui sakė, kad tolesni susitikimai sukėlė žmonėms tik dar „didesnį, o ne mažesnį pyktį“.

„Meta“ atstovas spaudai neatsakė į prašymą pakomentuoti, tačiau anksčiau bendrovė teigė, kad „sutelkia dėmesį į pagrindinių bendrovės prioritetų vykdymą, siekdama sukurti ilgalaikę vertę akcininkams“.

Akcinėms bendrovėms įprasta rengti susitikimus su pagrindiniais akcininkais po ketvirčio pelno ataskaitų, tačiau M. Zuckerbergo geležinė bendrovės kontrolė reiškia, kad jis iš esmės turi visišką veto teisę kitų akcininkų atžvilgiu. Svarbu paminėti, kad „Facebook“ įkūrėjui priklauso 55 % bendrovės akcijų.

„Meta“ bendrovės valdymo struktūra suteikia M.Zuckerbergui ir atrinktiems vykdomiesiems vadovams bei direktoriams itin didelę balsavimo galia, nes viena jų akcija prilygsta 10 balsų, o likę akcininkai turi tik po vieną balsą už akciją.

Naujausias leidinio „Financial Times“ pranešimas pasirodė po to, kai prieš bendrovės ketvirčio pelno ataskaitą investuotojas paskelbė laišką, kuriame teigė, kad „Meta“ „prarado investuotojų pasitikėjimą“. Bradas Gerstneris, kurio fondui „Altimeter Capital“ priklauso šimtai milijonų dolerių vertės „Meta“ akcijų, laiške pasiūlė bendrovei apriboti investicijas į metavisatos projektą „Reality Labs“ iki 5 mlrd. dolerių per metus.

Parengta pagal „Insider“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.