Dar viena sunaikinta retenybė padeda suprasti, kodėl rusai pralaimi artilerijos kovą

Kaip matyti iš nuotraukų, kurias paskelbė bendruomenė „Tysk“ ir Ukrainos ginkluotųjų pajėgų Strateginės komunikacijos departamentas, mūšių dėl Chersono srities metu Ukrainos pajėgos sunaikino gana retą rusų priešraketinės sistemos „Zoopark-1M“ radiolokacinę stotį „1L261“.

 Per mūšius dėl Chersono srities sunaikinta rusiška radiolokacinė stotis „1L261“.<br> Ukrainos ginkluotųjų pajėgų Strateginės komunikacijos departamento nuotr.
 Per mūšius dėl Chersono srities sunaikinta rusiška radiolokacinė stotis „1L261“.<br> Ukrainos ginkluotųjų pajėgų Strateginės komunikacijos departamento nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 14, 2022, 9:01 AM

Tai jau mažiausiai antras kartas, kai Ukrainos kariuomenė sunaikino tokią sistemą nuo tada, kai Rusijos karinės pajėgos įsiveržė į šalį. Pirma tokia buvo sunaikinta rugpjūtį, per mūšius prie Dniepro upės pietryčių Ukrainoje.

Be to, iš atvirų duomenų žinoma, kad dvi tokios sistemos tapo Ukrainos kariuomenės trofėjais kovo ir rugsėjo mėnesiais, per Charkovo kontrpuolimo kampaniją. Galima numanyti, kad ukrainiečių specialistai jau gerai apžiūrėjo ir ištyrė „1L261“.

Ši aplinkybė galėjo būti priežastis, kodėl bendruomenės „Ukraine Weapons Tracker OSINT“ nariai paskelbė, kad „Zoopark-1M“ gali aptikti sovietines 152 mm ir NATO 155 mm kalibro artilerijos sistemas ne didesniu kaip 23 kilometrų atstumu.

Amerikietiškosios 155 mm haubicos „M109“ su standartiniais šaudmenimis šaudymo nuotolis yra 22 km, o lenkų „AHS Krab“ gali pataikyti į taikinius, esančius už daugiau nei 30 km. Ukrainiečių plačiai naudojamos sovietinės savaeigės haubicos „2S19 Msta-S“ šaudymo nuotolis su standartiniais šaudmenimis siekia 25 km.

Apibendrinant galima teigti, kad „Zoopark-1M“, pasak OSINT tyrėjų, turi mažesnį aptikimo nuotolį nei priešo artilerijos šūvio nuotolis. Ši rusų radiolokacinės sistemos kūrėjų klaida yra gana keista, turint omenyje, kad Rusijos gynybos pramonė visada stengiasi konkuruoti su Vakarų technologijomis – tačiau savo priešraketinės sistemos nepritaikė galimam „konfliktui su NATO“.

Parengta pagal „Defense Express“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: Taking Regional Leadership in Green Finance