Ukrainiečiai pristatė savo sukurtą itin efektyvų ginklą, skirtą naikinti pastatuose esančius priešus

Pirmą kartą nuo rusų invazijos pradžios Ukrainos gynybos ministerijos informacinė agentūra „ArmijaInform“ pristatė šalyje pagamintą ginklą, kokiems paprastai neskiriama daug dėmesio – kovai su gyvąja priešo jėga skirtą termobarinį liepsnosvaidį „RPV-16“.

 Liepsnosvaidininkų dalinio seržantas Romanas specialybę įgijo tik atvykęs į brigadą – tačiau jau įvaldė ne tik vietinį „RPV-16“, bet ir keletą panašių užsienietiškų rankinių granatsvaidžių<br> „ArmijaInform“ nuotr.
 Liepsnosvaidininkų dalinio seržantas Romanas specialybę įgijo tik atvykęs į brigadą – tačiau jau įvaldė ne tik vietinį „RPV-16“, bet ir keletą panašių užsienietiškų rankinių granatsvaidžių<br> „ArmijaInform“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-11-14 15:42

Šiuos liepsnosvaidžius naudoja Ukrainos ginkluotųjų pajėgų cheminės, biologinės, radiologinės ir branduolinės gynybos pajėgos. Paprastai CBRN pajėgos skirtos užtikrinti apsaugą nuo masinio naikinimo ginklų grėsmės, tačiau pasitaiko atvejų, kai šie padaliniai dalyvauja ir kovoje su gyvąja priešo jėga – ir štai tada praverčia „RPV-16“.

„RPV-16“ yra skirtas teikti paramą inžinerijos bei žvalgybos padaliniams – ir pasižymi šiomis savybėmis: tiesioginės ugnies nuotolis yra 600 metrų, o didžiausias – iki 1 000 metrų. Degimo temperatūra termobarinio sprogimo metu siekia 2500 laipsnių, pavojus priešo pajėgoms išlieka 70–80 metrų atstumu nuo sprogimo epicentro. „RPV-16“ paleidimo mechanizmas skirtas daugkartiniam naudojimui, bet granatos paleidimo vamzdis yra vienkartinis.

„RPV-16“ yra efektyviausias kovojant gyvenvietėse. Ukrainiečių kariai sako, kad, šaudmeniui pataikius į pastatą, stogas nuplėšiamas, ir nėra jokios tikimybės, kad kas nors viduje liktų gyvas.

Ukrainos kariškiai gavo progą įrodyti šio ginklo veiksmingumą šį rudenį, mūšyje dėl Lymano miesto Rytų Ukrainoje.

Dar viena dėmesio verta detalė yra ta, kad naudotis šiuo ginklu lengva išmokti kariams, kurie specializuojasi valdyti granatsvaidžius.

„Vaikinai Lymano išvadavimo metu labai gerai įvertino šio ginklo kovinį veiksmingumą. Mūsų padalinys įvykdė visas paskirtas užduotis. Dabar mes ir toliau teikiame paramą ir netgi išdalijome tam tikrą skaičių liepsnosvaidžių kitiems brigados padaliniams bei išmokėme jais naudotis savo prisiekusius brolius“, – pabrėžė liepsnosvaidininkų dalinio seržantas Romanas.

56 metų vyras iš Kijevo liepsnosvaidininko specialybę įgijo tik atvykęs į brigadą – tačiau jau įvaldė ne tik vietinį „RPV-16“, bet ir keletą panašių užsienietiškų rankinių granatsvaidžių, ir savo patirtį dabar perduoda kitiems.

Parengta pagal „Defense Express“ ir „ArmijaInform“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.