JAV ieško būdų, kaip modifikuoti galingus kovinius dronus, kad galėtų juos perduoti Ukrainai

Rusijos pajėgoms traukiantis iš pietų Ukrainos, JAV prezidento Joe Bideno administracija paskelbė apie daugybę naujų karinės pagalbos paketų Ukrainai – tačiau visuose juose trūko ginkluotės, kurios Ukrainos kariuomenė jau seniai pageidavo: daugkartinio naudojimo dronų „Gray Eagle“, ginkluotų raketomis „Hellfire“.

 Nors JAV ir Ukrainos atstovai teigė, kad diskusijos dėl sistemos „Gray Eagle“ vyksta ir nėra oficialiai atsisakyta jų suteikti, anksčiau „The Wall Street Journal“ pranešė, kad Pentagonas atmetė Ukrainos prašymą.<br> Meta / R iliustr.
 Nors JAV ir Ukrainos atstovai teigė, kad diskusijos dėl sistemos „Gray Eagle“ vyksta ir nėra oficialiai atsisakyta jų suteikti, anksčiau „The Wall Street Journal“ pranešė, kad Pentagonas atmetė Ukrainos prašymą.<br> Meta / R iliustr.
 Jei pavyktų įgyvendinti reikiamas modifikacijas, padidėtų tikimybė, kad „Gray Eagle“ dronai pasieks Ukrainą.<br> JAV karinių pajėgų nuotr.
 Jei pavyktų įgyvendinti reikiamas modifikacijas, padidėtų tikimybė, kad „Gray Eagle“ dronai pasieks Ukrainą.<br> JAV karinių pajėgų nuotr.
Dronas „Gray Eagle“ gali pasiekti 7,6 km aukštį ir skrydyje išbūti 30 valandų.<br> JAV karinių pajėgų nuotr.
Dronas „Gray Eagle“ gali pasiekti 7,6 km aukštį ir skrydyje išbūti 30 valandų.<br> JAV karinių pajėgų nuotr.
JAV iki šiol taip pat atmetė prašymus dėl ilgojo nuotolio ATACMS raketų, kurių veikimo nuotolis yra apie 300 km.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
JAV iki šiol taip pat atmetė prašymus dėl ilgojo nuotolio ATACMS raketų, kurių veikimo nuotolis yra apie 300 km.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Nov 15, 2022, 7:10 PM

Dviejų valstybės pareigūnų teigimu, JAV ieško būdų, kaip galėtų modifikuoti šį mirtiną droną. Pakeitimai turėtų užtikrinti, kad ši valstybei strategiškai svarbi technologija patekusi į rusų rankas nesukeltų didelio pavojaus. Jei pavyktų įgyvendinti tokias modifikacijas, padidėtų tikimybė, kad „Gray Eagle“ dronai pasieks Ukrainą.

„Yra specifinių techninių patobulinimų, kuriuos galima atlikti ir kurie gali padėti „nujautrinti“ technologiją ateityje, – sakė vienas Kongreso narys. – Tačiau tokie dalykai užtrunka ilgai ir yra gana sudėtingi“.

JAV pareigūnas patvirtino, kad kariuomenė vadovauja tyrimui, kokie pakeitimai galimi dronui, kurį gamina JAV energetikos ir gynybos korporacija „General Atomics“.

„Kai kalbame apie dronus, tokio tipo dronai yra beveik geriausia, ką galima gauti, – teigė Strateginių ir tarptautinių studijų centro Tarptautinio saugumo programos direktorius Sethas Jonesas. – Tai tikrai sudėtinga technologija“.

Tačiau kol pakeitimai neįvykdyti, keturias „Hellfire“ raketas galintis nešti ir 7,6 kilometro aukštyje beveik 30 valandų galintis skristi dronas „Gray Eagle“ greičiausiai nebus įtrauktas į Ukrainai skiriamos karinės pagalbos sąrašus.

 

„Vis dar esama realaus susidomėjimo suteikti būtent šią sistemą – su sąlyga, kad galėsime atlikti reikiamus pakeitimus“, – sakė JAV pareigūnas.

Nors JAV ir Ukrainos atstovai teigė, kad diskusijos dėl sistemos „Gray Eagle“ vyksta ir nėra oficialiai atsisakyta jų suteikti, anksčiau „The Wall Street Journal“ pranešė, kad Pentagonas atmetė Ukrainos prašymą.

Pentagono atstovas spaudai pulkininkas Rogeris Cabinessas konkrečiai nekomentavo „Gray Eagle“ perdavimo Ukrainai, tačiau nurodė, kad Gynybos departamentas toliau konsultuojasi su Ukraina dėl pagalbos saugumo sričiai.

Tai, kad ši technologija gali nešti nepaprastai galingas raketas, nėra vienintelis jos pranašumas. „Gray Eagle“ dronai taip pat suteiktų Ukrainos pajėgoms daugiau galimybių rinkti informaciją ir vykdyti žvalgybą iš didesnio atstumo, išplėstų artilerijos nutaikymo į antžeminius taikinius galimybes ir tikslumą bei kovotų su Rusijos bepiločiais orlaiviais.

Per visą karą JAV nenoriai teikė Ukrainai žymiai pažangesnes ir ilgesnio nuotolio technologijas (pavyzdžiui, raketas) kurios leistų Ukrainai smogti Rusijos teritorijoje – nes, pasak JAV, Maskva tai galimai vertintų kaip reikšmingą konflikto eskalavimą.

JAV pareigūnas teigė, kad „Gray Eagle“ atveju susirūpinimą kelia ne tiek eskalacija, kiek technologinis saugumas: galimybė, kad brangūs bepiločiai orlaiviai gali nukristi ir juos gali perimti rusai.

„Tai labai brangios sistemos, todėl nerimaujama, kad jos gali būti numuštos“, – sakė valstybės pareigūnas.

Tai scenarijus, su kuriuo neseniai susidūrė JAV: po to, kai Ukrainoje buvo numuštas Irano dronas, JAV galėjo apžiūrėti jo nuolaužas.

JAV atstovas atsisakė detalizuoti, kokios „Gray Eagle“ technologijos yra „jautriausios“, tačiau teigė, kad jos nebūtų laikomos konfliktą eskaluojančiomis.

Tikėtina, kad aptariamos „jautrios“ technologijos yra susijusios su vaizdo ir žvalgybos duomenų rinkimo galimybėmis bei jutikliais, sakė S.Jonesas – ir pridūrė, kad jo nuomone, JAV baimės iš tikrųjų labiau susijusios su konflikto su Rusija eskalavimu.

JAV ir anksčiau modifikavo ginklų sistemas

Tai nebūtų pirmas kartas, kai JAV sistemos modifikuojamos, kad būtų galima jas nugabenti į Ukrainą. Kovą „The Wall Street Journal“ pranešė, kad iš priešlėktuvinių raketų „Stinger“ įslaptinti komponentai buvo pašalinti tiesiog išsukant kelis varžtus. To pakako, kad JAV galėtų raketas išsiųsti.

JAV iki šiol taip pat atmetė prašymus dėl ilgojo nuotolio ATACMS raketų, kurių šūvio nuotolis yra apie 300 km. Ukraina taip nori jas gauti, kad pasidalijo savo taikiniais su JAV.

„Mums reikia ATACMS“, – nurodė Ukrainos pareigūnas, kai buvo paklaustas, kas dar be „Gray Eagle“, yra jų pageidavimų sąrašo viršuje.

Šį mėnesį paskelbtame 400 mln. dolerių vertės JAV pakete Ukrainai Vakarų valstybė įsipareigojo perduoti kovojančiai šaliai daugiau nei 1000 bepiločių orlaivių „Phoenix Ghost“. Skirtingai nei „Gray Eagle“, tai yra mažesni, vienkartiniai dronai.

Nuo tada, kai vasario pabaigoje Rusija įsiveržė į Ukrainą, J.Bideno administracija remia Ukrainą vis pažangesniais ginklais, stengdamasi neperžengti ribos, kurią, JAV manymu, Rusija laikytų pernelyg dideliu konflikto eskalavimu.

Praėjusią savaitę prezidentas J.Baidenas pakartojo savo komandos nuogąstavimus, žurnalistams spaudos konferencijoje teigdamas: „Aš nesiekiu, kad Ukraina pradėtų bombarduoti Rusijos teritoriją“.

J.Bidenas pabrėžė, kad nors JAV suteikė Ukrainai itin efektyvias mobiliąsias raketų sistemas HIMARS, tačiau nesuteikė ilgesnio nuotolio amunicijos, kuri naudojama kartu su šiomis sistemomis, įskaitant ATACMS.

 

Nė viena NATO šalis taip pat nesiuntė Ukrainai naikintuvų, o tai yra bene karščiausiai aptarinėjama diskusijų dalis apie tai, kokius ginklus reikėtų suteikti Ukrainai. Šaltinių teigimu, naikintuvų siuntimas vis dar svarstomas.

Labiausiai diskutuojama, ar reikėtų siųsti JAV karo lėktuvus, ar sovietinės kilmės naikintuvus, pavyzdžiui, „Mig-29“. JAV galėtų paprašyti tokios šalies kaip Lenkija suteikti Ukrainai „Mig-29“, o Lenkiją papildyti amerikietiškais naikintuvais.

Pasak Kongreso nario, siųsti amerikietiškus karo lėktuvus tiesiogiai į Ukrainą nėra prasmės, nes ten vyksta mažai oro mūšių, ukrainiečių pilotai nėra apmokyti jais skraidyti, be to, jie reikalauja didelės techninės priežiūros.

Be to, baiminantis branduolinio ginklo panaudojimo, kyla klausimas, kaip tokios karinės technikos suteikimas Ukrainai paveiktų Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną.

„Ar mes pilame eskalacijos priemones, kurias Putinas galėtų toleruoti, į kibirą, kuris kažkuriuo metu persipildys? – klausė JAV atstovas. – Kokio lygio tas kibiras yra dabar? Ir kiek iš viso galima į jį įpilti? Tai dalykai, kuriuos JAV žvalgybos ir gynybos pareigūnai nuolat bando išsiaiškinti“.

Ukrainos pareigūnai vis labiau nusivilia bendrais administracijos nuogąstavimais dėl eskalacijos, pabrėždami, kad jie jau galėjo panaudoti HIMARS – pažangiausią iki šiol Ukrainoje naudotą JAV sistemą – ir smogti Rusijos teritorijai, tačiau to nepadarė.

Parengta pagal CNN.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.