Iranas ir padės Rusijai apsirūpinti ginkluote, ir tikisi išvengti sankcijų

Remiantis nauja žvalgybos informacija, kurią gavo JAV ir kitos Vakarų saugumo agentūros, Maskva susitarė su Teheranu Rusijos teritorijoje pradėti gaminti šimtus bepiločių kovinių orlaivių.

 Remiantis nauja žvalgybos informacija, kurią gavo JAV ir kitos Vakarų saugumo agentūros, Maskva susitarė su Teheranu Rusijos teritorijoje pradėti gaminti šimtus bepiločių kovinių orlaivių.<br> Sipapress / Scanpix nuotr.
 Remiantis nauja žvalgybos informacija, kurią gavo JAV ir kitos Vakarų saugumo agentūros, Maskva susitarė su Teheranu Rusijos teritorijoje pradėti gaminti šimtus bepiločių kovinių orlaivių.<br> Sipapress / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 21, 2022, 10:04 AM, atnaujinta Nov 21, 2022, 10:26 AM

Kaip informavo „The Washington Post“, Rusijos ir Irano pareigūnai lapkričio pradžioje per susitikimą Irane galutinai suderino susitarimą ir abi šalys sparčiai imasi veiksmų, kad perduotų projektus ir pagrindinius komponentus, kurie galėtų leisti pradėti gamybą per kelis mėnesius, interviu teigė trys su šiuo klausimu susipažinę pareigūnai.

Pareigūnų teigimu, jei susitarimas bus visiškai įgyvendintas, jis dar labiau sustiprins Rusijos ir Irano aljansą, kuris jau suteikė svarbią paramą Maskvos silpnėjančiai karinei kampanijai Ukrainoje.

Įsigijusi nuosavą surinkimo liniją, Rusija galėtų smarkiai padidinti savo palyginti nebrangių, bet efektyvių ginklų sistemų, kurios pastarosiomis savgaitėmis pakeitė karo Ukrainoje pobūdį, atsargas.

Žvalgybos pareigūnų teigimu, Rusija nuo rugpjūčio prieš Ukrainą panaudojo daugiau kaip 400 Irano gamybos bepiločių orlaivių, iš kurių daugelis buvo naudojami smūgiams prieš civilinės infrastruktūros objektus – pavyzdžiui, elektrines. Po to, kai buvo priversta palikti karo pradžioje užgrobtą Ukrainos teritoriją, Maskva perėjo prie nesiliaujančių oro atakų prieš Ukrainos miestus strategijos, naudodama sparnuotąsias raketas ir savadarbius sprogmenimis užtaisytus bepiločius, kad milijonams žmonių nutrauktų elektros ir vandens tiekimą.

Maskvai šis susitarimas galėtų patenkinti svarbų tikslaus nukreipimo šaudmenų, kurių trūksta po devynis mėnesius trukusių kovų, poreikį. Pareigūnų teigimu, susitarimas taip pat teikia didelę ekonominę ir politinę naudą Iranui. Nors Teheranas Ukrainos kare stengėsi vaizduoti esąs neutralus, Irano gamybos bepiločių orlaivių pasirodymas virš Ukrainos miestų sukėlė naujų ekonominių sankcijų iš Europos grasinimus. Pareigūnai atkreipė dėmesį, kad Irano vadovai gali manyti, jog Iranas gali išvengti naujų sankcijų, jei dronai bus fiziškai surinkti Rusijoje.

Pasak įvykius stebėjusių dviejų šalių saugumo pareigūnų, lapkričio pradžioje vykusiame susitikime, kuriame dalyvavo Rusijos gynybos pramonės derybininkų grupė, nuvykusi į Teheraną suderinti logistikos klausimų, buvo galutinai suderintos Irano ir Rusijos susitarimo detalės.

Lapkričio 9 d. į Teheraną atvyko atskira delegacija, vadovaujama Rusijos saugumo tarybos sekretoriaus Nikolajaus Patruševo, kuri, be kitų temų, aptarė ekonomines sankcijas ir kitą „Vakarų kišimąsi“ į jų vyriausybių reikalus, pranešė valstybinė Rusijos ir Irano žiniasklaida.

Parengta pagal „Defense Express“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.