Nutekėjo pusės milijardo „WhatsApp“ vartotojų duomenys, nukentėti galėjo keli šimtai tūkstančių lietuvių

„Žinomos įsilaužėlių bendruomenės forume“ paskelbtame pranešime teigiama, kad beveik pusė milijardo „WhatsApp“ vartotojų duomenų buvo pagrobti ir yra pardavinėjami.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 29, 2022, 5:05 PM

Skelbime, kuris, kaip patvirtino keli šaltiniai, greičiausiai yra tikras, teigiama, kad parduodama atnaujinta 2022 m. duomenų bazė su 487 mln. mobiliųjų telefonų numerių, naudojamų „WhatsApp“. Duomenų vagystė apima vartotojus iš 84 šalių – tarp jų ir Lietuvą.

Tai reiškia, kad beveik ketvirtadaliui visų maždaug dviejų milijardų aktyvių „WhatsApp“ vartotojų gali grėsti pavojus.

Teigiama, kad daugiau nei 32 milijonai nutekintų duomenų yra JAV vartotojų, o 11 milijonų – JK vartotojų. Kitos labiausiai nukentėjusios šalys: Egiptas (45 mln.), Italija (35 mln.), Saudo Arabija (29 mln.), Prancūzija (20 mln.), Turkija (20 mln.) ir Rusija (10 mln.). Portalo „Cybernews“ duomenimis, tarp pagrobtų duomenų yra 220 160 vartotojų iš Lietuvos duomenys.

Atrodo, kad pardavinėjami atskirų šalių duomenys: JAV duomenų rinkinio kaina yra 7000 JAV dolerių, o Didžiosios Britanijos – 2 500 JAV dolerių.

Didžiausią nerimą kelia tai, kad neatrodo, jog tai nėra tušti grasinimai, skirti pagrasinti „Meta“ valdomai bendrovei – nes beveik 2000 numerių, kuriais kaip pavyzdžiu buvo pasidalinta su portalu „Cybernews“, buvo patvirtinti kaip realių „WhatsApp“ vartotojų.

Specialistai perspėja, kad nutekinti telefono numeriai gali būti naudojami įvairiuose scenarijuose, įskaitant rinkodarą ir sukčiavimus.

Parengta pagal „TechRadar“, „Cybernews“ ir kt. informaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.