JAV pristačius šeštosios kartos karo lėktuvą, Rusija sunerimo

JAV pristačius naujausią šeštosios kartos bombonešį, Rusija susimąstė, ką ji darytų prieš tokį ginklą, rašo „Defense Express“.

 „B-21“ yra pirmasis šeštosios kartos karo lėktuvas pasaulyje.<br> Zumapress / Scanpix nuotr.
 „B-21“ yra pirmasis šeštosios kartos karo lėktuvas pasaulyje.<br> Zumapress / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 8, 2022, 4:26 PM

Gruodžio pradžią galima pavadinti išties istorine JAV aviacijai ir pasauliui apskritai: „Northrop Grumman“ pademonstravo naująjį „nematomą“ (angl. stealth) bombonešį „B-21 Raider“.

Nors šiuo metu apie jį žinoma nedaug, Rusijos Federacija jau pradėjo galvoti, ar galės šiam šeštos kartos orlaiviui pasipriešinti dabar turimomis Rusijos gynybos pramonės sistemomis.

Taigi, pirmasis klausimas, į kurį rusai norėtų atsakymo – kaip naujausia rusiška oro gynybos sistema „S-500“ susidorotų su moderniu „B-21 Raider“. Tačiau vertindami naujausią „B-21“, jie kažkodėl nusprendė sumenkinti naujausio amerikiečių bombonešio galimybes ir palygino ji su ankstesnės kartos karo lėktuvais.

Versija, kuri bus pradėta bandyti po metų, atitinka amerikiečių jau eksploatuojamo „B-2“ „nematomo“ bombonešio lėktuvo lygį. Iki šiol kompleksai „S-400“ ir „S-500“ su jais kovojo įprastu režimu“, – pareiškė buvęs Specialiosios paskirties oro gynybos pajėgų vadavietės oro gynybos pajėgų vadovas Sergejus Chatyliovas.

Jis mano, kad pagrindinis ginklas prieš „B-21“ būtų „S-500“: šios sistemos lokatorius esą galėtų aptikti šeštos kartos „nematomą“ bombonešį iki 600 km atstumu. S.Chatyliovas įsitikinęs, kad „radarų matomumo požiūriu ypatingų sunkumų aptikti nebus“.

Iš tiesų atsakyti į šį klausimą yra sunku, nes vis dar neaišku, kokius „įrankius“ ir kokią ginkluotę bei sistemas gaus „B-21 Raider“. Be to, reikia nepamiršti, kad „B-21“ galės paleisti raketas toli už rusų priešlėktuvinės gynybos efektyvaus nuotolio ribų.

Taigi, kalbant plačiau nei vien apie „S-300“, rusai svajoja apie „tolimojo nuotolio naikintuvą perėmėją, kuris šiuo metu kuriamas“ – tačiau iš tikrųjų jie sako, kad prieš „B-21“ yra tik viena išeitis: „ešeloninės, integruotos, vieningai valdomos ir realiuoju laiku veikiančios oro gynybos sistemos sukūrimas, tiek su tolimojo perėmimo naikintuvais, tiek su priešlėktuvinių raketinių sistemų sąveika, visų tipų ir klasių sistemomis, tiek su modernia žvalgyba prieš tolimojo nuotolio sistemas, naudojant priešraketines aptikimo stotis, tokias kaip „Voronež“ ar „Konteiner“.

Tačiau kyla klausimas, kaip būtent tokia sudėtinga sistema, kurią įsivaizduoja rusai, pasirodys praktikoje – ir ar ji sugebės atsilaikyti naujausias XXI a. technologijas?

Parengta pagal „Defense Express“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.