Pasidalino vaizdu, kaip Ukrainos fronte naudojami lietuviški priešdroniniai ginklai

Priešdroninius ginklus Lietuva Ukrainai pirmą kartą perdavė dar 2014 m. – tąkart tai buvo vykdoma Jono Ohmano ir „Blue Yellow“ iniciatyva.

 Vaido siužete matyti, krūmų priedangoje esantis ukrainiečių karys su „EDM4S“, o kitoje scenoje matoma, kaip kitas karys parneša dezaktyvuotą droną.<br> Ekrano nuotr., lrytas.lt mont.
 Vaido siužete matyti, krūmų priedangoje esantis ukrainiečių karys su „EDM4S“, o kitoje scenoje matoma, kaip kitas karys parneša dezaktyvuotą droną.<br> Ekrano nuotr., lrytas.lt mont.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 8, 2022, 10:20 PM

Bet prasidėjus plataus masto invazijai, Lietuva ėmė aktyviai tiekti Ukrainai Lietuvos įmonės „NT Service“ kuriamus „EDM4S Skywiper“ priešdroninius ginklus, kuriuos ukrainiečiai jau ir praminė „lietuviškomis patrankomis“.

Vaido siužete matyti, krūmų priedangoje esantis ukrainiečių karys su „EDM4S“, o kitoje scenoje matoma, kaip kitas karys parneša dezaktyvuotą droną. Paskutinė scena – kareivis, apžiūrinėjantis perimtus dronus jau nebe mūšio lauke – ir žinoma, internautus sužavėjęs kačiukas.

„EDM4S“ yra skirti elektromagnetiniu impulsu trikdyti mažus ir vidutinio dydžio bepiločius orlaivius: įrenginys sutrikdo bepiločio komunikaciją su ir ryšį su geolokaciniais palydovais.

Priklausomai nuo bepiločio orlaivio autonomijos lygio, šiuo lietuvišku ginklu paveiktas orlaivis gali nukristi ant žemės, atlikti kontroliuojamą nusileidimą, grįžti į ankstesnį maršruto tašką arba toliau normaliai veikti įprastu režimu.

„EDM4S“ gali turėti 4 arba 6 antenas. Pagrindinė versija turi dvi antenas, veikiančias 2,4 GHz ir 5,8 GHz dažnių juostose, vieną GPS 1,5 GHz ir vieną GLONASS 1,5 GHz dažnių juostose. Kiekvienos antenos galia yra 10 W.

Prietaisas pagamintas iš aliuminio ir yra šautuvo formos – su nuleistuku prietaisui įjungti ir optika, skirta nusitaikyti į taikinį. „Lietuviška patranka“ sveria 5,5 kg, ją maitina 24 V akumuliatorius, kuris gali veikti iki 35 min., „šūvio“ nuotolis – 3–5 km.

Vieno „EDM4S“ bazinė kaina – apie 15 000 eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.