Amerika išsirinko savo ateities karo sraigtasparnį

Pasaulyje iš esmės yra 3 tipų kariuomenės, teigia Lietuvos kariuomenės atsargos majoras, ginkluotės entuziastas ir savavaldžio visureigio „Krampus“ kūrėjas Darius Antanaitis. investuojančios į tyrimus bei gamybą savo valstybėje, perkančios iš kitų valstybių jau pagamintą ir naudojamą kitose kariuomenėse įrangą – bei perkančios kas kuo pigiau ir dažnai naudotą įrangą.

 „Bell“ su konvertoplanas „V-280 Valor“.<br> „Bell“ nuotr.
 „Bell“ su konvertoplanas „V-280 Valor“.<br> „Bell“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-12-10 14:42, atnaujinta 2022-12-10 14:43

JAV kariuomenė absoliučioje daugumoje perka tik iš JAV gamintojų. Taip užtikrinamas nuolatinis mokslinis potencialas, saugios logistinės grandinės ir mokesčių mokėtojų pinigai lieka mokesčių mokėtojams. Tačiau gamintojų daug ir negalima vieno išskirti kaip nuolatinio, todėl dažnai dideli kontraktai skiriami vis kitam gamintojui“, – teigia D.Antanaitis.

Pasak jo, JAV kariuomenė baigė ateities orlaivio atranką siekiant išsirinkti, kas pakeis ilgą laiką naudojamą sraigtasparnį „Black Hawk“.

„Šioje atrankoje dalyvavo du gamintojai su skirtingais orlaiviais: „Bell“ su konvertoplanu „V-280 Valor“ bei „Sikorsky“ su malūnsparnio ir sraigtasparnio hibridu „Defiant-X“, – pasakoja ginkluotės entuziastas. – Nors Defiant-X bandymuose pasirodė manevringesnis, tačiau „V-280“ buvo greitesnis tupiant ir kylant, o tai užtikrina greitesnę ataką ir saugesnį karių išsilaipinimą bei įlaipinimą“.

Atsargos karininkas atkreipia dėmesį, kad „Sikorsky“ nuo 1970 metų buvo gavęs milžiniškus kontraktus iš Pentagono. „Pagamino daugiau nei 4 000 įvairių sraigtasparnių, taip pat ir „Black Hawk“. Tačiau dabar laikas atėjo „Bell“, – apibendrina D.Antanaitis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.