Išsiaiškino: dažniausiai „Facebook“ blokuojama už terminus „maskoliai“, „kacapai“, „orkai“

Ukrainą palaikančios paskyros dažniausiai blokuojamos už terminus „maskoliai“, „kacapai“ ir „orkai“, konstatuoja asmenų ir įrašų blokavimo priežasčių socialiniuose tinkluose tyrimą atlikęs dezinformacijos analizės centras debunk.org.

 Ukrainą palaikančios paskyros dažniausiai blokuojamos už terminus „maskoliai“, „kacapai“ ir „orkai“, konstatuoja dezinformacijos analizės centras debunk.org.<br> 123rf iliustr., lrytas.lt mont.
 Ukrainą palaikančios paskyros dažniausiai blokuojamos už terminus „maskoliai“, „kacapai“ ir „orkai“, konstatuoja dezinformacijos analizės centras debunk.org.<br> 123rf iliustr., lrytas.lt mont.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 21, 2022, 11:47 AM, atnaujinta Dec 21, 2022, 1:12 PM

„Mes gavom apie 120 pranešimų su pakankamai gerai struktūruota informacija, vienas dažniausių terminų, už ką yra blokuojama „Meta“ platformose, tiek feisbuke, tiek instagrame, yra „Maskolija“ arba „maskoliai“, – per Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) posėdį trečiadienį sakė debunk.org vadovas Viktoras Daukšas.

Blokai – už „maskolius“ ir „kacapus“

V. Daukšo pristatytais duomenimis, daugiausiai blokų yra gauta už „maskolių“ terminą, antroje vietoje yra „kacapai“, trečioje – „orkai“, taip pat blokuojama už pavartotas frazes „ruskiai“, „Putino zombiai“, „vata“, „vatnikas“, „rusų naciai“.

Jis pateikė pavyzdį, kai vienai dienai buvo apribota Vilniaus mero Remigijaus Šimašiaus paskyra tiesiog už feisbuke paskelbtą paaiškinimą, kad „Maskolija“ yra istorinis terminas.

„Tai yra absoliučiai teisinga, tačiau algoritmai tai priėmė kaip draudžiamą turinį ir tiesiog užblokavo“, – sakė V. Daukšas.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas trečiadienį aiškinosi nepagrįsto Ukrainą palaikančių asmenų paskyrų ir įrašų blokavimo priežastis socialiniuose tinkluose.

„Žmonės, renkantys paramą, rašantys palaikančias žinutes, galbūt kažkiek emocionaliau pavartojantys vieną kitą žodį priešo atžvilgiu, yra blokuojami, ribojamas jų postų pasiekiamumas ir panašiai. Į tai atkreipė dėmesį mūsų visuomenininkai, žiniasklaida, į tą atkreipė dėmesį ir mūsų vykdomoji valdžia, buvo susitikimai su atstovais iš „Meta“, kuriai priklauso tiek „Facebook“, tiek „Instagram“, – sakė Seimo NSGK vadovas Laurynas Kasčiūnas.

Blokai – tik vienai pusei

Debunk.org vadovas taip pat pastebėjo, kad blokuojamos tik Ukrainą palaikančios paskyros, kai kitai pusei už analogiškų terminų vartojimą ir pasisakymus apribojimai netaikomi.

Jis pateikė pavyzdį, kai paskyra buvo blokuota 30-čiai dienų už atsakymą į komentarą, kad „visa jūsų Lietuva sėdi šūde“, su paraginimu iš jo išlipti.

„Vienas geriausių visai nekaltų pavyzdžių, „vatniko“ paskyra parašo, kad „visa Lietuva š... sėdi“, ir kai kita paskyra atrašo, „“lipkit iš to š..., ko ten sėdit“, 30 dienų apribojimas, vėlgi – visiškai nelogiška“, – sakė V. Daukšas.

Jis pademonstravo pavyzdžius, kai Rusijos rėmėjų pasisakymai, su tais pačiais žodžiais „orkai“, „maskoliai“, „kacapai“, nebuvo blokuojami.

Pasak V. Daukšo, buvo blokuotos paskyros netgi už faktinę informaciją, pvz., paskelbta kavinės iš Sakartvelo čekis, kurio pabaigoje yra prierašas apie Bučą ir „maskolius“.

Dar vienas pavyzdys – apribota paskyra, kurioje įdėta žuvusio LGBT priklausančio jaunuolio kario bilietas, pridėjus nuotraukas, kuriose jis su vaikinu, ir prierašas, kad jis žuvo už valstybę, kuri juos niekino.

30 dienų buvo blokuotos paskyros su tokiais pasisakymais kaip „geriau pasitikėkime paraščių politikais, už maskolių rublius iškilusiais“, arba „ukrainiečiai yra labai kovingi, narsūs ir kerštingi, jūs tik įsivaizduokit, kaip bus po karo su visais kolaborantais, stukačiais, persivertėliais, bus šauni medžioklė“.

„Galima diskutuoti, ar čia yra neapykantos, kalba, ar ne, Lietuvos policija tikrai to nelaikytų neapykantos kalba pagal įstatymus“, – sakė V. Daukšas.

Kaip išskirtinį blokavimo atvejį V. Daukšas pažymėjo „Praeities žvalgo“ paskyros panaikinimą. Anot specialisto, puslapis buvo užblokuotas dėl minėtų frazių vartojimo. Kaip teigė pats paskyros šeimininkas Šarūnas Jasiukevičius, blokavimas pritaikytas už senus įrašus, pasidalintus dar tada, kai „Facebook“ netaikė jokių kalbos ribojimų.

„Už tą laikotarpį, kai buvo leidžiama, buvo prirašyta daug publikacijų ir jie visas tas senas publikacijas atgaline data (blokavo – ELTA). Man tą paskyrą panaikino dviejų-trijų dienų tarpe, buvo daugybė pranešimų apie neva tai padarytus pažeidimus“, – kalbėjo „Praeities žvalgu“ socialiniuose tinkluose prisistatantis Š. Jasiukevičius.

Be to, sukūrus naują paskyrą, eilė įspėjimų, gautų iš „Facebook“ moderatorių, buvo interpretuojami neteisingai.

„Pastarieji apribojimai buvo už pinigų rinkimą pagalbai Ukrainai. Buvo vienas postas padarytas, kad renkame pinigus dronams. Aš gavau įspėjimą ir buvo ištrintas tas postas kaip prekyba ginklais“, – nurodė jis. Dėl situacijos kaltina algoritmus ir automatinį vertimą

Priežastys – automatinis vertimas

NSGK vadovo L. Kasčiūno paprašytas paaiškinti, kokios tokių sankcijų Ukrainos rėmėjams priežastys, Debung.org vadovas teigė, kad viena jų gali būti lietuviškų pasisakymų automatinis vertimas į anglų kalbą.

„Mūsų ekspertiniu vertinimu, problema yra ta, kad feisbukas turi daug kalbų, tačiau algoritmai, panašu, kad veikia tik didžiosiomis kalbomis arba tik anglų kalba. Tai reiškia, kad visur naudojamas mašininis vertimas, jie viską verčia į anglų kalbą, ir tada taiko algoritmus“, – aiškino V. Daukšas.

Praėjusią savaitę Vyriausybės kanceliarija pranešė, kad Debunk.org komanda pradeda rinkti pavyzdžius, kai „Meta“ priklausančios platformos blokuoja žinučių apie Rusijos karą Ukrainoje skaidą ar autorių veiklą. Tikimasi, jog tai padės nustatyti ne tik konkrečius atvejus, bet ir bendrą problemos mastą.

Planuojama, kad sausio mėnesį dėl šių klausimų Lietuvoje lankysis „Meta“ atstovai.

Susitikima su „Meta“

„Vertėtų inicijuoti kreipimąsi į Europos Komisiją, prašant atlikti oficialų tyrimą ir surinkti pilnus duomenis, kokiose valstybėse ir kokie yra vykdomi blokavimo, ribojimo ir paskyrų naikinimo procesai. Turint tuos pilnus tyrimus, apskritai imtis sprendimų dėl Europos Sąjungos rinkoje „Meta“ taikomų tam tikrų principų, saugiklių arba taisyklių“, – komiteto posėdžio metu pasiūlė socialdemokratė Dovilė Šakalienė.

Be to, kaip komiteto narius informavo Vyriausybės bei Susisiekimo ministerijos atstovai, sausio mėnesį „Meta“ atstovai žada atvykti į Vilnių ir dar kartą aptarti susiklosčiusią situaciją. Viliamasi, kad iki tol „Facebook“ tinklo valdytojai jau bus atkreipę dėmesį į Lietuvos išsakytas pastabas.

Pasak susisiekimo viceministrės Agnės Vaiciukeviciūtės, ministerijos atstovai praėjusią savaitę kalbėjosi su „Meta“ nuotoliniu būdu ir pristatė Lietuvos vartotojus baiminančias aplinkybes. Anot jos, vyko konstruktyvus dialogas ir, atrodo, jog „Facebook“ atstovai nori imtis pokyčių, mat yra sunerimę dėl kilusio ažiotažo.

„Susitikimas išties vyko konstruktyviai, iš tikrųjų pradėjo siūlyti tam tikrus dalykus, kaip jie matytų tą tobulinimą. Kitas dalykas, jie patys atvažiuos sausio viduryje. Čia koordinuojame ir su Vyriausybės kanceliarija susitikimą“, – kalbėjo Susisiekimo ministerijos atstovė.

„Problema išaštrinta iki tokio lygio, kad be konkrečių sprendimų ir „Meta“ atstovai neišsisuks“, – pridūrė ji.

Premjerės patarėjas Rimantas Žylius antrino A. Vaiciukevičiūtei ir pažymėjo, kad pokalbiai su „Facebook“ atstovais vyks dvejais lygmenimis.

„Norime turėti techninius susitikimus su nevyriausybininkais, kur galėtume išspręsti klausimus, ir tada turėti politiniu susitikimus su Vyriausybės vadovais“, – nurodė Vyriausybės vadovės patarėjas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.