Pranešama, kad ukrainiečiai sunaikino vieną iš didžiausių pasaulio minosvaidžių

Pranešama, kad Rytų Ukrainoje kariuomenė sunaikino rusišką sunkųjį minosvaidį „2S4 Tiulpan“. Kadrą su degančiu savaeigiu minosvaidžiu paskelbė Ukrainos kariškis Aleksas Gučas.

 A. Gučo nuotr.
 A. Gučo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 30, 2022, 8:59 AM

Teigiama, kad šis 240 mm minosvaidžio minosvaidis apšaudė ukrainiečių pozicijas Donecko srities Marijinkos rajone. Tikėtina, kad į savaeigę sistemą buvo pataikyta sprogmenimis, kurie buvo numesti iš bepiločio orlaivio – o ne per atsakomąją ugnį. Tokią versiją pagrindžia ir tai, kad kadras užfiksuotas iš bepiločio orlaivio perspektyvos.

Bendroje nuotraukoje matyti degančios vairuotojo ir vado sėdynės. Kairėje pusėje yra variklis, kuris taip pat greičiausiai nukentėjo. Nepaisant to, kad amunicija ir pabūklas liko sveiki, savaeigis minosvaidis greičiausiai buvo sunaikintas.

Šie sunkieji minosvaidžiai aktyviai naudojami Rusijos propagandiniuose vaizdo įrašuose kaip „bauginantys“ ginklai. Juos rusai taip pat naudojo 2014 m. per Lugansko oro uosto šturmą ir 2022 m. per gamyklos „Azovstal“ šturmą mūšių dėl Mariupolio metu.

„2S4 Tiulpan“ yra sovietmečiu pagamintas milžiniškas 240 milimetrų minosvaidis, neturintis atitikmenų Vakarų kariuomenėse. Tai didžiausia šiai laikais naudojama minosvaidžio sistema.

„2S4“ šaudo visų galimų diapazonų minomis, įskaitant didelės sprogstamosios galios (HE), prieštankinėmis ir cheminėmis. Standartinis HE minosvaidžio sviedinys sveria 130 kg, o jo didžiausias šūvio nuotolis – 9,6 km. Kai naudojami raketinės minos, didžiausias šaudymo nuotolis siekia 19 km.

Iš „2S4“ galima šaudyti lazeriu valdomais šaudmenimis. Pagal dizainą „Tiulpan“ taip pat gali šaudyti „ZBV4“ sviediniais su branduolinėmis kovinėmis galvutėmis – jų šūvio nuotolis taip pat 9,6 km, o su raketiniais užtaisais – 19 km. Tokia ginkluotė skirta naikinti miestus.

Septintojo dešimtmečio pradžioje „2S4“ sukūrė gamykla „Uraltransmaš“, o 240 mm minosvaidžio sistemą „2B8“ – Permės mašinų gamykla.

Rusijos kariuomenė „2S4“ naudojo Čečėnijoje, o šiuo metu šie minosvaidžiai yra dislokuoti Ukrainoje.

Tai – nebe pirmas kartais, kai ukrainiečiai sunaikina tokį pabūklą. Lapkritį į šiaurę nuo Pšeničnės kaimo Luhansko srityje 44-osios artilerijos brigados dalinys irgi pataikė į tokį patį savaeigį minosvaidį. Gegužės mėnesį šios sistemos taip pat buvo sunaikintos Rubežės mieste.

Parengta pagal „Militarnyj“ ir „Defence Blog“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.