Neįprastieji „ratuoti tankai“, kuriuos gavo Ukraina – kuo jie pasižymi?

Šią savaitę buvo pranešta, kad Prancūzijos ratuotieji tankai „AMX-10RC“ sustiprins Ukrainos ginkluotąsias pajėgas. Kuo pasižymi ši karinė mašina ir kokioms užduotims ji labiausiai tinkama?

 „AMX-10RC“ – tai transporto priemonė, skirta mobiliam „patruliniam kariavimui“.<br> Prancūzijos kariuomenės nuotr., lrytas.lt mont.
 „AMX-10RC“ – tai transporto priemonė, skirta mobiliam „patruliniam kariavimui“.<br> Prancūzijos kariuomenės nuotr., lrytas.lt mont.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-01-06 20:07

Kiekviena ginkluotė ir karinė technika turi savitumų ir savą specifiką – ypač ratiniai tankai. Prancūzijos kariuomenėje „AMX-10RC“ yra priskiriami prie kovinių šarvuotų žvalgybinių ugnies mašinų. O raidės RC reiškia „Roues-Canon“ – ratinį pabūklą.

Esama tam tikrų niuansų, susijusių su „AMX-10RC“ koncepcija. Kalbant apie technologiją, visada reikia prisiminti, kokioms užduotims ji buvo sukurta. Imant kaip pavyzdį Vokietijos ar Švedijos karinę įrangą ir ginklus, jie buvo sukurti Europos karinėms operacijoms, atsižvelgiant į Rusijos Federacijos pasipriešinimą. O Prancūzijos atveju 90 proc. ginklų sukurta ekspedicinių pajėgų operacijoms „užjūrio teritorijose“ vykdyti.

Todėl „AMX-10RC“ atsiradimas devintajame dešimtmetyje yra suprantamas ir logiškas. Pagal savo koncepciją „AMX-10RC“ – tai transporto priemonė, skirta mobiliam „patruliniam kariavimui“ – kai priešininkas yra nepasiruošęs ir lemiamą vaidmenį atlieka priešo aptikimo nuotolis.

Ši koncepcija visiškai suformavo „AMX-10RC“ specifiką. Pagal šarvuotumą ratiniai tankai fiziškai neprilygsta vikšriniams tankams, o bazinės versijos „AMX-10RC“ aliumininiai šarvai skirti tik apsaugai nuo rankinių šaulių ginklų.

Tačiau devintojo dešimtmečio pabaigoje transporto priemonė gavo papildomą plieninę šarvinę apsaugą. Padidėjo transporto priemonės svoris, ji prarado amfibines galimybes, tačiau įgavo galimybę atlaikyti 23 mm kalibro šūvį iš 300 metrų. Tačiau apie apsaugą nuo 30 mm šovinių negali būti nė kalbos – nes pagrindinis Prancūzijos „sąlyginis priešas“ 90-aisiais greičiausiai būtų turėjęs pikapus „ZU-23–2“, o ne „BMP“.

Kalbant apie ugnies galią, nepaisant 105 mm kalibro, kuris yra standartinis daugeliui ratinių tankų, „AMX-10RC“ specifika yra ta, kad dėl mažo transporto priemonės ir jos bokštelio dydžio kilo pabūklo atatrankos problema. Taigi, vietoj standartinių NATO 105x617 mm „F2 BK MECA L/48“ pabūklas naudoja neunifikuotus 105x527 mm sviedinius. Taip pat reikėtų pažymėti, kad „AMX-10RC“ pabūklas nėra stabilizuotas.

Kita „AMX-10RC“ (ir bet kurios kitos panašios klasės ratinės transporto priemonės) savybė – galimybė važiuoti bekele. Šiuo požiūriu ratiniai įrenginiai niekada neprilygs vikšrinėms mašinoms, tačiau vikšrinės transporto priemonės niekada nebus tokios pat judrios kaip ratinės.

Apžvelgdami išskirtines „AMX-10RC“ važiuoklės savybes, „Defense Express“ atkreipia dėmesį į hidraulinę pakabą, kuri gali „pritūpti“. O taip pat gana įdomią pavarų dėžę, kuri leidžia ratinei transporto priemonei suktis vienoje vietoje, taip pat užtikrina didelį atbulinės eigos greitį. Kalbant apie ratus, reikia suprasti jų pažeidžiamumą nuolaužoms ir skeveldroms.

Visi šie veiksniai turi tiesioginės įtakos „AMX-10RC“ naudojimo taktikai. Pavyzdžiui, dėl didelio operatyvinio mobilumo šios transporto priemonės yra idealus kandidatas rezervo pajėgoms pagal formulę „manevras – ugnis – manevras“. Kovos mašinoje įrengta pažangi termovizinė sistema. Galimybė naudoti didelės sprogstamosios galios 105 mm sviedinius leidžia prireikus teikti ugnies paramą iš uždarų pozicijų, o giliojo fronto proveržio atveju „AMX-10RC“ natūraliai galima naudoti kaip žvalgybinę kovos mašiną, kuri gali savarankiškai naikinti taikinius.

Parengta pagal „Defense Express“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.