Ukrainą pasieks nauja karinė technika: štai kas apie ją žinoma

Kaip teigiama Jungtinės Karalystės (JK) vyriausybės pranešime spaudai, JK siųs tankus ir savaeiges patrankas į Ukrainą.

„Challenger 2“ tankai.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
„Challenger 2“ tankai.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
„AS90“ savaeigės haubicos.<br>Wikimedia commons
„AS90“ savaeigės haubicos.<br>Wikimedia commons
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 16, 2023, 8:09 PM

JK gynybos ir saugumo pareigūnai mano, kad atsirado galimybė įgyti didelį pranašumą prieš Rusiją dėl tiekimo problemų ir rusų smunkančios moralės.

JK, siekdama padėti Ukrainai įgyti šį pranašumą, kovojančiai šaliai perduos kovinių tankų „Challenger 2“. 14 tankų eskadronas į Ukrainą išvyks artimiausiomis savaitėmis.

„Challenger 2“ yra pažangus kovinis tankas, sukurtas taip, kad mūšio lauke užtikrintų puikias eksploatacines savybes ir apsaugą. Tankas sveria 62,5 tonos ir turi 120 mm kalibro patranką ir 7,62 mm kulkosvaidį. Efektyvus šarvuočios šaudymo nuotolis siekia daugiau kaip 3 km. Didžiausias tanko pasiekiamas greitis – apie 60 km/val.

Tikimasi, kad po tankų į Ukrainą atvyks ir apie 30 didelių savaeigių pabūklų „AS90“. 

„AS90“ yra 155 mm vikšrinė savaeigė haubica, kurią gamina Didžiosios Britanijos bendrovė „BAE Systems“. „AS90“ projektas buvo baigtas 1985 m. kovo mėnesį, o pirmasis prototipas buvo parodytas 1986 m. birželį Didžiosios Britanijos kariuomenės įrangos parodoje.

„AS90“ turi vikšrinę šarvuotą važiuoklę, kuri yra suvirintos plieninės šarvuotos konstrukcijos. Korpuso ir bokštelio šarvai užtikrina apsaugą nuo šaulių ginklų ir artilerijos sviedinių skeveldrų.

„AS90“ turi 155 mm, 39 arba 52 kalibro patrankos vamzdį ir automatinę užtaisymo sistemą. Haubica gali šaudyti visais standartiniais NATO 155 mm šaudmenimis, o didžiausi savaeigės patrankos šaudymo nuotoliai yra 24,7 km su didelės sprogstamosios galios sviediniais ir 32 km su raketiniais sviediniais.

Parengta pagal „Defense Express“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.