Rusų kareivių žiaurumai: Ukrainoje taikosi net į vaikus

Rusija, naudodama minas, pažeidžia tarptautinę humanitarinę teisę – nes daugiausia nukenčia civiliai gyventojai, rašo „Defense Express“. Anot naujienų šaltinio, tai buvo konstatuota ir įrodyta praėjusios savaitės pabaigoje vykusiame Ukrainos gynybos ministerijos ir Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo spaudos konferencijoje, skirtoje minų keliamai grėsmei.

 Rusų naudojamų minų ir sprogmenų pavyzdžiai, pristatyti konferencijoje.
 Rusų naudojamų minų ir sprogmenų pavyzdžiai, pristatyti konferencijoje.
Rusų sprogmenys-spąstai „MS-4“.<br> V. Patolos nuotr.
Rusų sprogmenys-spąstai „MS-4“.<br> V. Patolos nuotr.
 Rusų naudojamų minų ir sprogmenų pavyzdžiai, pristatyti konferencijoje.<br> V. Patolos nuotr.
 Rusų naudojamų minų ir sprogmenų pavyzdžiai, pristatyti konferencijoje.<br> V. Patolos nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2023-01-24 13:01, atnaujinta 2023-01-24 14:29

60 pasaulio šalių yra išbarstyta beveik 110 mln. įvairių minų. Dėl Rusijos agresijos Ukraina nuo 2014 m. pagal šių sprogstamųjų įtaisų skaičių pirmauja pasaulyje.

Rusija, naudodama minas, pažeidžia tarptautinę humanitarinę teisę – nes aukomis dažniausiai tampa civiliai gyventojai. Per incidentus, susijusius su sprogstamaisiais objektais, iki šiol žuvo 172 civiliai, 21 iš jų – vaikas. 374 žmonės buvo sužeisti, 45 iš jų – vaikai. Tai paskelbė Ukrainos gynybos ministerijos Aplinkos apsaugos ir išminavimo departamento vadovo pavaduotojas pulkininkas Jevgenijus Zubarevskis.

Reikėtų pažymėti, kad tai yra vien oficialiai patvirtinti ir dokumentuose užfiksuoti skaičiai – neabejotina, kad neidentifikuotų atvejų yra gerokai daugiau.

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų Generalinio štabo Perimtos bei pažangios ginkluotės bei karinės technikos tyrimų centro atstovas vyresnysis leitenantas Andrijus Rudykas pranešė, kad rusai masiškai ir chaotiškai minomis (o taip pat ir savadarbiais sprogstamaisiais užtaisais) užminuoja atviras teritorijas ir civilinę infrastruktūrą. Jungtinių Tautų Konvencija tai draudžia, ir Rusija yra prisiėmusi įsipareigojimus, tad vis dar oficialiai turėtų jų laikytis.

Nepaisant to, rusų kareiviai kasa užminuoja net virtuvės reikmenis, žaislus, maistą.

„Mūsų centro kariai tiria perimtas rusų minas, kad nubaustų rusų karo nusikaltėlius už agresiją prieš Ukrainą“, – kalbėjo vyresnysis leitenantas A. Rudykas.

Spaudos konferencijos metu buvo demonstruojami rusiškų minų ir savadarbių sprogstamųjų įtaisų pavyzdžiai. Vienas iš Perimtos ir pažangiosios ginkluotės ir karinės technikos tyrimų centro ekspertų atkreipė dėmesį, kad siekdami apsunkinti išminavimo procesą, rusai naudoja įvairių tipų minas. Be to, Rusija gamina sprogmenis-spąstus. Šiais įtaisais užminuojami buitiniai prietaisai, maisto produktai ir net žaislai.

Iš tiesų tokie sprogmenys-spąstai nėra tikras ginklas, teigia „Defense Express“. Šaltinio teigimu, tai yra terorizmo priemonė. Be to, mūšio lauke toks dalykas nepasižymi dideliu efektyvumu – tačiau tai nužudo daug civilių gyventojų.

Deja, Ukrainai prireiks daug specialistų, išteklių, sąjungininkų pagalbos ir laiko, kad sumažintų Rusijos minomis sukeltą pavojų, teigia šaltinis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.