Rusija praranda „didžiausią pasaulyje povandeninį laivą“ Buvo planuojama, kad jis gabens 200 sparnuotųjų raketų „Kalibr“

Remdamasi vadinamojo „Visos Rusijos laivyno paramos judėjimo“ (DPF) vadovu Vladimiru Malcevu, TASS praneša, kad baigiama sunkiojo atominio kreiserio „TK-208 Dmitrij Donskoj“, tarnavusio Rusijos karinių jūrų pajėgų Šiaurės laivyne, eksploatacija.

Rusijos branduolinis povandeninis laivas „Dmitrij Donskoj“ prisišvartavęs netoli Kronštato, esančio už 30 km į vakarus nuo Sankt Peterburgo. 2017 m. liepos 29 d.<br> AP / Scanpix nuotr.
Rusijos branduolinis povandeninis laivas „Dmitrij Donskoj“ prisišvartavęs netoli Kronštato, esančio už 30 km į vakarus nuo Sankt Peterburgo. 2017 m. liepos 29 d.<br> AP / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-02-07 09:41

D.Malcevas pareiškė, kad nuo šiol povandeninis laivas kartu su kitais dviem povandeniniais „Projekto 941 Akula“ laivais lauks utilizavimo karinių jūrų pajėgų bazėje Severodvinske, Rusijoje. Tačiau jis nepaminėjo, kada laivai bus likviduoti.

Tai reiškia, kad Rusijai atėjo laikas atsisveikinti su visais „Projekto 941“ sunkiaisiais branduoliniais povandeniniais laivais. Pagal šį projektą iš viso buvo pastatyti šeši laivai (o septintasis, „TK-210“, buvo išmontuotas pačioje laivų statykloje). Trys iš jų buvo likviduoti: „TK-202“ ir „TK-12 Simbirsk“ 2005 m., „TK-13“ – 2009 m. Dar du – „TK-17 Archangelsk“ ir „TK-20 Severstal“ – buvo nustoti eksploatuoti ir laukia savo eilės likviduojant.

Kalbant apie „TK-208 Dmitrij Donskoj“, sprendimas baigti jo eksploataciją buvo priimtas praėjusių metų liepą. Anuomet šis laivas buvo giriamas kaip „didžiausias pasaulyje povandeninis laivas“ ir teigiama, kad jis yra greičiausias iš visų šio projekto laivų.

1980 m. rugsėjį povandeninis laivas buvo nuleistas į vandenį, o 1981 m. gruodį jį oficialiai priėmė Rusijos karinis jūrų laivynas. Nuo 2014 iki 2020 m. „TK-208 Dmitrij Donskoj“ buvo naudojamas tik kaip plaukiojanti platforma tarpžemyninių raketų „R-30 Bulava“ paleidimo bandymams, o pastaruosius dvejus metus tai buvo „tik paradinis“ laivas.

Portalas „Defense Express“ taip pat pažymi, kad kažkuriuo metu Rusijos karinė vadovybė norėjo į šį povandeninį laivą pakrauti net 200 sparnuotųjų raketų „Kalibr“ – tačiau dėl nežinomų priežasčių šio sumanymo atsisakė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.