Vyriausybės kanclerė po susitikimo su „Meta“: dėl draudžiamų žodžių „Facebook“ konsultuosis su Lietuvių kalbos institutu

Vasario 13 d., pirmadienį, Vyriausybės kanceliarija susitiko su kompanijos „Meta“, valdančia socialinį tinklą „Facebook“, delegacijos atstovais ir aptarė probleminius „Facebook“ socialinio tinklo turinio moderavimo bei paskyrų blokavimo klausimus Rusijos karo Ukrainoje kontekste – o taip pat ir tolimesnį dvišalį bendradarbiavimą.

 Vyriausybės kanceliarija susitiko su kompanijos „Meta“, valdančia socialinį tinklą „Facebook“, delegacijos atstovais ir aptarė probleminius „Facebook“ socialinio tinklo turinio moderavimo bei paskyrų blokavimo klausimus Rusijos karo Ukrainoje kontekste.<br> 123rf nuotr.
 Vyriausybės kanceliarija susitiko su kompanijos „Meta“, valdančia socialinį tinklą „Facebook“, delegacijos atstovais ir aptarė probleminius „Facebook“ socialinio tinklo turinio moderavimo bei paskyrų blokavimo klausimus Rusijos karo Ukrainoje kontekste.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 13, 2023, 12:21 PM, atnaujinta Feb 13, 2023, 12:25 PM

Kaip po susitikimo priminė G.Balčytytė, lapkričio ir gruodžio mėnesį prasidėjo gana aktyvus lietuviškų paskyrų, kurios palaiko ukrainiečių kovą kare su Rusija, blokavimas socialiniame tinkle „Facebook“ – ir nuo to laiko Lietuvos Vyriausybės kanceliarija su Debunk.org ir kitais kolegomis analizavo, kas lėmė tų paskyrų blokavimą.

Kaip nurodė kanclerė, paaiškėjo, kad blokavimą lėmė kai kurių žodžių vartojimas ir kai kurių vaizdų rodymas – ir nuo to laiko įvyko keli susitikimai su „Meta“ atstovais, kurių metu buvo aptariamos aplinkybės.

„Šiandien įvykusio susitikimo metu pagrindinis dalykas, kurį sužinojome, tai kad „Facebook“ nediferencijuoja karo nuo taikos – ir taiko tas pačias turinio moderavimo praktikas, neatsižvelgiant į tai, kad vyksta karas, kad yra šalis agresorė, kad yra šalis, kuri ginasi, ir kad iš esmės ar tai būtų kažkokio veiksmo skatinimas prieš Kremlių, ar prieš Baltuosius Rūmus, jis būtų traktuojamas lygiai taip pat. Tad jei kas kviečia susidoroti su vaikus žudančiais rusų kariais ar su šalį ginančiais ukrainiečių kariais, „Meta“ ir „Facebook“ traktuoja šiuos kvietimus identiškai, karo kontekstas visiškai nekeičia aplinkybių“, – kalbėjo kanclerė.

G.Balčytytė teigė paaiškinusi Lietuvos poziciją, kad tikrai negalime traktuoti Rusijos taip pat kaip taikos metu, ir kad šis kontekstas turėtų būti vertinimas – ir anot jos, „Meta“ atstovai pažadėjo artimiausiu metu iškelti šį klausimą aukščiausiai kompanijos vadovybei.

„Taip pat dar pasidalinome dviem reikalavimais, prašymais, kurie susiję su dviem dalykais. Pirmas dalykas – dėl tų žodžių, kuriuos „Meta“ ir „Facebook“ vertina kaip žeminančius ir kurie apsunkina išreikšti emocijas šiame karo kontekste. Šiame kontekste pateikėme prašymą, kad „Meta“ ir „Facebook“ prieš įtraukdama tokius žodžius į savo nepageidautinų žodžių sąrašus, suderintų su Lietuvių kalbos institutu, kuris pateiktų paaiškinimą, ar šie žodžiai yra traktuojami kaip žodžiai, kurie žemina, ar yra naudojami kaip keiksmažodžiais. Su šiuo dalyku „Meta“ sutiko“, – nurodė Vyriausybės kanclerė.

Antrasis dalykas, su kuriuo Lietuvos valdžios atstovai kalbėjosi su socialinių tinklų milžine, buvo nuomonės formuotojai, kurie rašė karo temomis ir dėl to buvo blokuojami, o tokie blokavimai trukdė rinkti lėšas ir padėti kovojančiai Ukrainai.

„Jie yra svarbūs viešos diskusijos dalyviai, ir dėl to pateikėme prašymą juos kitaip vertinti savo algoritmuose – kad tokie nuomonių formuotojai, kurie turi didelį skaičių sekėjų, jų vertinimas galėtų būti spartesnis, jei įvyko vienas ar kitas pavartojimas vieno ar kito žodžio, kuris „Metos“ algoritmus įjungia. Bet pati „Meta“ pasiūlė organizuoti atskirus susitikimus, kurių metu aptars neviešus turinio valdymo aspektus būtent šiems nuomonių formuotojams – tad tikimės, kad artimiausiu metu tą ir padarys“, – nurodė G.Balčytytė.

Kanclerė nurodė, kad kovo mėnesį vyks į Briuselį ir prisidės keliant turinio moderavimo klausimus Europos Sąjungos lygiu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl darbo imigrantai svarbūs Lietuvos ekonomikai?