Pasklido žinia apie rusų branduolinius ginklus Baltijos jūroje – kaip yra iš tiesų?

Antradienį portalas „Politico“ paskelbė naujieną apie tai, kad Norvegijos karinė žvalgyba pateikė ataskaitą, jog pirmą kartą per trisdešimt metų Rusija savo kariniuose laivuose dislokavo branduolinę ginkluotę – ir nurodė, kad tokie laivai dislokuoti ir Baltijos jūroje.

 Norvegijos karinė žvalgyba pateikė ataskaitą, jog pirmą kartą per trisdešimt metų Rusija savo kariniuose laivuose dislokavo branduolinę ginkluotę.<br> 123rf iliustr.
 Norvegijos karinė žvalgyba pateikė ataskaitą, jog pirmą kartą per trisdešimt metų Rusija savo kariniuose laivuose dislokavo branduolinę ginkluotę.<br> 123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 15, 2023, 12:40 PM

Netrukus šią žinią išplatino kelios kitos žiniasklaidos priemonės.

Tačiau lrytas.lt atkreipia dėmesį, kad perskaičius norvegų ataskaitą, tampa akivaizdu, jog šiame kontekste Baltijos jūra nėra išvis minima – o kalbama apie Rusijos Šiaurės laivyną ir Barenco jūrą.

Baltijos jūroje yra dislokuotas ne Šiaurinis, o Baltijos laivynas, ir apie jo apginklavimą branduoliniais ginklais norvegų ataskaitoje nieko neminima.

Trečiadienio popietę „Politico“ pataisė savo skelbtą informaciją ir Baltijos jūrą ištaisė į Arkties vandenyną, bet kai kurios žiniasklaidos priemonės (taip pat ir lietuviškos) šios informacijos nebepatikslino ir iki šiol skelbia apie rusų branduolinį ginklą Baltijos jūroje.

Ekspertų teigimu, Rusija beveik neabejotinai saugo branduolinį arsenalą savo karinėse bazėse Kaliningrade, tačiau kad juo būtų apginkluoti Baltijos jūroje plaukiojantys rusų laivai, informacijos nėra.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.