Mįslingųjų įvykių Mačuliščių bazėje kaltininkas „A-50“: kuo ypatingas šis lėktuvas ir kodėl rusams jis toks svarbus?

Sekmadienį socialinėje žiniasklaidoje pasirodė nemažai pranešimų apie galimą Rusijos orlaivio „A-50 “, dislokuoto Mačuliščių aviacijos bazėje į pietus nuo Minsko, sunaikinimą arba bent jau apgadinimą. Vienareikšmiškai tiek patvirtinti, tiek paneigti šiuos pranešimus sunku, tačiau suprasti, kodėl šio orlaivio galimas sunaikinimas arba apgadinimas sukėlė tokį šurmulį – ir kodėl šis orlaivis yra svarbus taikinys – yra svarbu.

Šis „A-50“ žvalgybinis lėktuvas gali tapti dar svarbesniu nei yra dabar – ypač gynybiniais tikslais.<br>Wikimedia commons.
Šis „A-50“ žvalgybinis lėktuvas gali tapti dar svarbesniu nei yra dabar – ypač gynybiniais tikslais.<br>Wikimedia commons.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 27, 2023, 1:57 PM

Portalo „The Drive“ teigimu, „A-50“ kare su Ukraina yra vienas svarbesnių Rusijos karybos elementų. Šie orlaiviai suteikia bendrus plataus masto oro erdvės stebėjimo ir vadovavimo bei kontrolės iš oro pajėgumus. Jie ne tik leidžia rusams susidaryti „padėties ore vaizdą“ Ukrainos gilumoje, bet ir aptikti žemai skrendančius orlaivius, kurių toli esantys antžeminiai radarai nemato. Šiuo metu tai yra pagrindinis Ukrainos orlaivių veikimo režimas.

Šis „A-50“ žvalgybinis lėktuvas gali tapti dar svarbesniu nei yra dabar – ypač gynybiniais tikslais – jei Ukraina įgis daugiau kovinių pajėgumų: sparnuotųjų raketų (arba pusiau sparnuotųjų raketų) ir tolimojo nuotolio bepiločių orlaivių. Toks scenarijus vis labiau tikėtinas.

Manoma, kad Rusija turi maždaug dešimt „A-50“ orlaivių, o kai kurie šaltiniai teigia, kad šis skaičius iš tikrųjų yra gerokai mažesnis. Dar mažiau jų iš tikrųjų gali vykdyti misijas bet kuriuo metu. Be paramos Ukrainos kare, vienas jų paprastai dislokuojamas Sirijoje.

„A-50“ turi įrengtą savigynos sistemą. Ši sistema užtikrina apsaugą nuo priešo naikintuvų valdomų ir nevaldomų ginklų, atakuojančių orlaivį iš priekinės ir galinės pusės.

„A-50“ vykdo patruliavimo užduotis 5–10 km aukštyje. Didžiausias orlaivio skrydžio nuotolis – 5000 km, o skrydžio trukmė – 7 val. 40 min. Esant 2000 km nuotoliui, „A-50“ gali patruliuoti iki 1 val. 25 min.

Orlaivį valdo 15 asmenų įgula. Didžiausias orlaivio pakilimo svoris yra 170 000 kg. Maksimalus „A-50“ greitis – 800 km/val.

Atsižvelgiant į orlaivio unikalią vertę, retumą ir galimybes, kurias jis suteikia Rusijai kare su Ukraina, visiškai nenuostabu, jei „A-50“ atsidurtų Ukrainos taikinių sąrašo viršuje.

Parengta pagal „The Drive“ ir kitus šaltinius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.