Įspūdinga: Ukrainoje dirbantis lietuvis išminuotojas parodė, kaip atrodo sprogstantys 340 kg trotilo

Vienas iš problemiškų karo padarinių, su kuria susiduria Ukraina – užminuotos teritorijos. Nuo 2014 m., kai prasidėjo Ukrainos karas su Rusija, rytinė Ukrainos dalis laikoma viena iš labiausiai užminuotų teritorijų pasaulyje.

 Lietuvis karys pasidalino vaizdo įrašu, kaip atrodo vienu metu susprogdinamos 40 prieštankinių minų.<br> Stopkadras, lrytas.lt mont.
 Lietuvis karys pasidalino vaizdo įrašu, kaip atrodo vienu metu susprogdinamos 40 prieštankinių minų.<br> Stopkadras, lrytas.lt mont.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-03-08 09:08, atnaujinta 2023-03-08 09:14

Žinoma, po 2022 vasario 24 d. padėtis tik pablogėjo. Kaip rašo „Wired“, apskaičiuota, kad dabar iki 30 proc. Ukrainos teritorijos – plotas, dvigubai didesnis už Austriją – yra užteršta minomis ir nesprogusiais sprogmenimis.

Daugelis laukuose paliktų sprogmenų yra specialiai sukurti taip, kad kenktų žmonėms. Rusija nėra pasirašiusi 1997 m. minų draudimo sutarties, kuria uždraustos priešpėstinės minos, o „Human Rights Watch“ patvirtino, kad Rusija naudoja septynis tokių minų tipus.

„Palyginus su laikotarpiu iki Rusijos invazijos, išminavimo darbų mūsų šalies teritorijoje apimtys išaugo beveik dešimt kartų. Iš viso nuo karo pradžios Valstybinė nepaprastųjų situacijų ministerija patikrino apie 20 000 hektarų teritorijos, išvežė ir nukenksmino daugiau kaip 103 000 minų ir šaudmenų, iš jų apie 2 000 įvairaus kalibro aviacinių bombų“, – 2022 gegužę sakė Ukrainos Valstybinės nepaprastųjų situacijų ministerijos pirotechnikos darbų ir humanitarinio išminavimo organizavimo vadovas Olegas Bondaras. Specialistai skaičiuoja, kad Ukrainos išminavimas gali trukti 10 metų.

Ukrainoje dirba ir išminuotojas iš Lietuvos. Socialiniame tinkle „Facebook“ jis pasidalino vaizdo įrašu, kaip atrodo vienu metu susprogdinamos 40 prieštankinių minų.

„Ar kas iš jūsų matė, kaip sprogsta 40 vienetų prieštankinių minų, arba ±340 kg trotilo..?

Tikriausiai ne, ir mes tokiais kiekiais niekada nesprogdinome. Daugiausiai po 15–25 vnt., 4–5 krūvas per dieną – bet šiandiena tai padarėme.

Mums pergalė aukščiau visko!“, – rašo karys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.