Lenkija turi dviejų rūšių naikintuvus „MiG-29“ – kurie ir kada pasieks Ukrainą?

Lenkijos ministras pirmininkas Mateuszas Morawieckis paskelbė, kad maždaug po 4–6 savaičių Ukrainai bus perduoti lenkiški naikintuvai „MiG-29“ – tačiau neaišku, kiek jų bus perduota.

 Iš viso Lenkija turi 28 naikintuvus „MiG-29“.<br> Imago / Scanpix nuotr.
 Iš viso Lenkija turi 28 naikintuvus „MiG-29“.<br> Imago / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 16, 2023, 8:48 AM

Pavyzdžiui, prezidento kanceliarijos vadovas Pawełas Szrotas sakė, kad Lenkija pasirengusi suteikti iki 12 naikintuvų, t. y. vieną eskadrilę. Bet prezidentas Andrzejus Duda nenustatė tikslios ribos, kiek lėktuvų galima būtų perduoti.

Šiame kontekste Lenkijos portalas „Defence24“ pažymi, kad kalbama ne tik apie lėktuvų skaičių, bet ir apie tai, kokią modifikaciją gaus Ukraina. Lenkijos kariuomenėje naudojami 28 „MiG-29“ (įskaitant šešis mokomuosius) skiriasi borto elektronika ir nusidėvėjimo lygiu.

23-ojoje oro pajėgų bazėje Mazovijos Minske dabar dislokuota 15 „MiG-29“ (10 iš jų gauta iš Sovietų sąjungos ir penki iš čekų). Šie lėktuvai 2011–2014 m. padedant Izraeliui buvo modernizuoti.

Lėktuvuose buvo įdiegta nauja navigacijos sistema, ryšių ir borto kompiuteriai su skaitmeniniais vaizdo ir garso įrašymo įrenginiais, skirtais ataskaitoms po skrydžio. Didžiausias pokytis pilotų kabinoje buvo naujas HUD ekranas ir 5x4 daugiafunkcinis indikatorius. Šie orlaiviai buvo modernizuoti taip pat, kaip ir visi 11 Slovakijos turių „MiG-29“.

Kiti 13 Lenkijos „MiG-29“ naikintuvų yra dislokuoti Malborko 22-ojoje aviacijos bazėje – tai yra įvairūs lėktuvai, gauti dešimtajame dešimtmetyje iš Čekijos ir Vokietijos. Jie nebuvo iš esmės modernizuoti, o tik pritaikyti NATO standartams – patobulintos radarų ir ryšių sistemos bei įdiegta NATO draugo/priešo atpažinimo sistema.

Kadangi šie orlaiviai laikomi prastesniais, jie dislokuojami dažniau – iki tokio lygio, kad 2012 m. 22-ojoje oro pajėgų bazėje norėta nurašyti visus „MiGus“. Tačiau utilizacija buvo atidėta, nes Lenkija tuo metu kaip pakaitalą įsigijo tik 48 iš 64 planuotų „F-16“.

Atsižvelgdami į tai, „Defence24“ teigia, kad 23-iosios aviacijos bazės užsakymas iki 2026 m. teikti „MiG-29“ simuliatorių aptarnavimą gali būti užuomina, jog Lenkijos kariuomenė tikisi iki to laiko visus likusius sovietinius naikintuvus pakeisti vakarietiškais. Ir autoriai mano, kad šiais treniruokliais greičiausiai naudosis „ne tik lenkų pilotai“.

Parengta pagal „Defense Express“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.