Paaiškėjo, ką navigacijai Ukrainoje naudojo „antroji pagal galią armija pasaulyje“

Rusijos invazija į Ukrainą patvirtino, kad, nepaisant propagandos, Rusijos kariai buvo prastai apmokyti ir aprūpinti.

 Paviešintoje filmuotoje medžiagoje matyti, kaip elitinio rusų dalinio kariai pasiklydo ir išsitraukę seną popierinį žemėlapį.<br> Stopkadras
 Paviešintoje filmuotoje medžiagoje matyti, kaip elitinio rusų dalinio kariai pasiklydo ir išsitraukę seną popierinį žemėlapį.<br> Stopkadras
 Prastai aprūpinti Rusijos kariai rėmėsi dešimtmečių senumo popieriniais žemėlapiais.<br> Ukrainos saugumo tarnybos (SBU) nuotr.
 Prastai aprūpinti Rusijos kariai rėmėsi dešimtmečių senumo popieriniais žemėlapiais.<br> Ukrainos saugumo tarnybos (SBU) nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 21, 2023, 2:28 PM

Prastai aprūpinti Rusijos kariai rėmėsi dešimtmečių senumo popieriniais žemėlapiais, dažnai pasiklysdavo mūšio lauke ir patekdavo į Ukrainos karių pasalas.

Ryškus pavyzdys – 2022 m. gegužę įvykęs mūšis tarp elitinių Rusijos oro desanto pajėgų (VDV) ir Ukrainos kovos mašinų „BMP-2“ netoli Hirskės miesto Luhansko srityje. Tinklaraštis „Dead District“ atkreipė dėmesį į dronu nufilmuotą medžiagą, kurioje matyti, kaip Rusijos 31-osios oro desanto brigados pėstininkų kovos mašina „BMD-4M“ pasiklydo ir pateko į dviejų Ukrainos 24-osios brigados BMP-2 pasalą.

Paviešintoje filmuotoje medžiagoje matyti, kaip elitinio rusų dalinio kariai pasiklydo ir išsitraukę seną popierinį žemėlapį, pateko į ukrainiečių pėstininkų kovos mašinų ugnį. „BMP-4“ buvo sunaikintas, o įgula vėliau žuvo nuo bombų, numestų bepiločiu orlaiviu.

Anksčiau Ukrainos kariškiai rado rusišką Černihivo srities žemėlapį su Antrojo pasaulinio karo laikų koordinačių sistema.

Žemėlapyje, kurį rusų kareiviai paliko palikdami Trostjanecą (Černigovo sritis), yra 1942 m. sukurta koordinačių sistema. Pats teritorijos žemėlapis sudarytas 1990 m.

Ukrainos saugumo tarnybos (SBU) tyrėjai taip pat nustatė, kad kai kurie vasario mėnesį į Ukrainos teritoriją įsiveržę Rusijos vadai vadovavosi 1969 m. topografiniais Ukrainos žemėlapiais. Tai liudija užpuolikų dokumentai, kuriuos konfiskavo SBU.

Rusų motorizuotojo šaulių bataliono 138-osios gvardijos motorizuotosios šaulių brigados dokumentai nebuvo atnaujinti mažiausiai 53 metus.

Okupantų žemėlapiuose visiškai nėra Charkivo Saltovskio gyvenamojo rajono, kuris buvo pradėtas statyti praėjusio amžiaus septintojo dešimtmečio pradžioje. Taip pat nėra Traviansko ir Muromsko rezervuarų, pastatytų septintajame dešimtmetyje. O Ukrainos ir Rusijos valstybinė siena nubrėžta rašikliu – nes žemėlapiuose jos apskritai nebuvo.

Parengta pagal „Defence Blog“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.