Nevilties ženklas? Rusija į Ukrainą siunčia Stalino laikų tankus

Geležinkelio stotyje nufotografuota daugybė 70 metų senumo tankų „T-54“, gabenamų iš Rusijos Tolimųjų Rytų. Šie tankai buvo pagaminti po Antrojo pasaulinio karo, kai Stalinas dar buvo gyvas ir vadovavo TSRS. Tankų išvežimas iš saugyklų rodo dideles ginkluotės problemas Rusijoje.

Geležinkelio stotyje nufotografuota daugybė 70 metų senumo tankų „T-54“, gabenamų iš Rusijos Tolimųjų Rytų.<br>„Defence Blog“ nuotr.
Geležinkelio stotyje nufotografuota daugybė 70 metų senumo tankų „T-54“, gabenamų iš Rusijos Tolimųjų Rytų.<br>„Defence Blog“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 23, 2023, 8:04 PM

Pasak Karo Ukrainoje stebėtojų grupės „Conflict Intelligence Team“, Rusija išsiuntė senovinius tankus „T-54“ į Ukrainą, nes trūksta tinkamų eksploatuoti modernių tankų.

„Traukinys [su tankais] neseniai išvyko iš Arsenjevo miesto Primorsko srityje, kur įsikūrusi 1295-oji centrinė tankų remonto ir saugojimo bazė“, – teigė Atvirųjų šaltinių žvalgybos (OSINT) komanda.

Pirmasis „T-54“ prototipas buvo baigtas gaminti Žemutiniame Tagile 1945 m. pabaigoje. Nuo XX a. šeštojo dešimtmečio pabaigos „T-54“ ilgainiui tapo pagrindiniu Sovietų Sąjungos kariuomenės, Varšuvos sutarties šalių kariuomenių ir daugelio kitų šalių šarvuotųjų dalinių tanku.

Palyginus su „T-34“ tankais, kuriuos pakeitė, „T-54“ turėjo storesnius korpuso šarvus – 80 mm šonuose, 30 mm ant stogo ir 20 mm apačioje. 100 mm patranka šaudė „BR-412“ serijos šarvamušiais (angl. armour-piercing high explosive, APHE) sviedinias, kurių galėjo tilpti 34. Tankai paprastai turėjo du 7,62 mm kulkosvaidžius, o kai kurie modeliai turėjo ir 12,7 mm priešlėktuvinę patranką.

„T-54/55“ tankų modelių pagaminta daugiausiai kariuomenės istorijoje – sovietai pagamino net 83 500 tokių tankų – o lenkai ir čekai pagamino dar 21 000.

„T-54“ ir „T-55“ tankai tarnyboje jau yra daugiau nei 70 metų. Jie buvo naudojami daugelyje pasaulio ginkluotų konfliktų – todėl tikėtina, kad tai vieni iš labiausiai mūšiuose išbandytų tankų.

Ukrainos stebėtojų grupė pažymėjo, kad anksčiau, 2022 m. vasarą, Rusija Ukrainoje dislokavo ir iki šiol tebenaudoja pasenusius sovietinius „T-62“ tankus, tačiau „T-54/55“ tankų išvežimas iš saugyklų užfiksuotas pirmą kartą.

Parengta pagal „Defence Blog“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.