Europos „TikTok“ duomenų centras susigrobia energiją, skirtą Ukrainos amunicijos gamybai

Vienas didžiausių šaudmenų gamintojų Europoje teigia, kad pastangas patenkinti dėl karo Ukrainoje išaugusią paklausą stabdo naujas „TikTok“ duomenų centras, monopolizuojantis elektros energijos tiekimą regione netoli jo didžiausios gamyklos.

 Vienas didžiausių šaudmenų gamintojų Europoje teigia, kad pastangas patenkinti dėl karo Ukrainoje išaugusią paklausą stabdo naujas „TikTok“ duomenų centras, monopolizuojantis elektros energijos tiekimą regione netoli jo didžiausios gamyklos (asociatyvinė nuotr.).<br> 123rf nuotr.
 Vienas didžiausių šaudmenų gamintojų Europoje teigia, kad pastangas patenkinti dėl karo Ukrainoje išaugusią paklausą stabdo naujas „TikTok“ duomenų centras, monopolizuojantis elektros energijos tiekimą regione netoli jo didžiausios gamyklos (asociatyvinė nuotr.).<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 29, 2023, 10:53 AM, atnaujinta Mar 29, 2023, 10:57 AM

Norvegijos vyriausybei priklausančios bendrovės „Nammo“ vadovas sakė, kad planuojama didžiausios gamyklos centrinėje Norvegijoje plėtra įstrigo dėl energijos trūkumo, nes naujojo „TikTok“ duomenų centro statyba sunaudoja vietos regiono elektros energiją.

„Esame sunerimę, nes matome, kad mūsų būsimam augimui koją kiša kačiukų vaizdo įrašų saugojimas“, – laikraščiui „Financial Times“ sakė Mortenas Brandtzægas.

Jo teigimu, artilerijos sviedinių paklausa yra 15 kartų didesnė nei įprastai, o Europos šaudmenų pramonė turi investuoti 2 mlrd. eurų į naujas gamyklas, kad patenkintų Ukrainos poreikius.

Kai kuriais skaičiavimais, Ukraina per dieną iššaudo 6–7 tūkst. artilerijos sviedinių ir po daugiau nei metus trukusio karo susiduria su šaudmenų trūkumu.

Europos Sąjungos vadovai paskelbė programą, pagal kurią iš 1 mlrd. eurų fondo bus kompensuojamos išlaidos šalims, siūlančioms artilerijos šaudmenis Ukrainai – o dar 1 mlrd. eurų bus skirta šaudmenų gamybos pajėgumams visame bloke didinti.

Tačiau atrodo, kad „Nammo“ planai plėsti savo didžiausią gamybos įmonę susidūrė su „TikTok“ pastangomis pagerinti savo įvaizdį dažnėjančių draudimų visame pasaulyje akivaizdoje, siekiant lokaliai saugoti daugiau europiečių duomenų.

„TikTok“ kovoja su siūlomu nacionaliniu draudimu JAV, kur programėlė jau uždrausta daugumoje valstybinių įrenginių.

Jungtinės Karalystės vyriausybė, Europos Komisija ir Europos Parlamentas taip pat neseniai uždraudė naudoti „TikTok“ darbuotojų telefonuose – nes nerimauja, kad Kinijos vyriausybė gali rinkti bendrovės, kuri priklauso Kinijos įmonei „ByteDance“, vartotojų duomenis.

Pernai „TikTok“ pareiškė, kad kai kurie darbuotojai Kinijoje galėjo gauti Europos vartotojų duomenis, ir pripažino, kad darbuotojai naudojo programėlę šnipinėdami žurnalistus, siekdami susekti informacijos nutekėjimą.

Tačiau praėjusią savaitę JAV Kongreso posėdyje bendrovės generalinis direktorius tvirtino, kad „TikTok“ yra visiškai nepriklausoma nuo Kinijos vyriausybės ir kad Kinijos valdžios institucijos neturi prieigos prie jos duomenų.

Siekdama nuraminti Europos įstatymų leidėjus, „TikTok“ pareiškė, kad šiais metais pradės saugoti Europos naudotojų duomenis pačioje Europoje, o perkėlimas tęsis iki 2024 m. Bendrovė nurodė, kad sumažins duomenų perdavimą už regiono ribų ir sumažins darbuotojų prieigą prie vartotojų duomenų viduje.

Bendrovė paskelbė planus atidaryti naujus duomenų centrus Airijoje ir Norvegijos Hamaro regione.

Vietos energijos tiekėja „Elvia“ laikraščiui „Financial Times“ patvirtino, kad elektros energijos tinklas neturi laisvų pajėgumų, juos pagal eiliškumo principą paskyrus duomenų centrui. Prireiks laiko, kad būtų galima naudotis papildomais pajėgumais.

Europos Komisijos skaičiavimais, iki 2030 m. duomenų centrai sudarys 3,2 proc. viso bloko elektros energijos poreikio, t. y. 18,5 proc. daugiau nei 2018 m.

Praėjusiais metais „Politico“ gavo plano projektą, kuriuo duomenų centrai būtų priversti skelbti savo poveikį aplinkai. Valdžios institucijos „neturėtų atsidurti tokioje padėtyje, kad turėtų rinktis tarp ... duomenų centrų pritraukimo ir įmonių bei namų ūkių prieigos prie elektros energijos užtikrinimo“, – teigiama plane.

Parengta pagal „The Guardian“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.