Iš Baltarusijos pasitraukė trys rusų naikintuvai, galėję gabenti hipergarsines raketas

Trys naikintuvai „MiG-31K“ pakilo iš Baltarusijos ir grįžo į Rusiją. Be to, ketvirtadienį iš Baltarusijos taip pat išskrido du Rusijos naikintuvai „Su-30“, kurie buvo dislokuoti Baranovičių oro uoste.

 Trys naikintuvai „MiG-31K“, galintys gabentio hipergarsinę raketą „Kinžal“, pakilo iš Baltarusijos ir grįžo į Rusiją.<br> AP / Scanpix nuotr.
 Trys naikintuvai „MiG-31K“, galintys gabentio hipergarsinę raketą „Kinžal“, pakilo iš Baltarusijos ir grįžo į Rusiją.<br> AP / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 7, 2023, 9:21 PM

Naikintuvai „MiG-31K“ Baltarusijoje buvo nuo 2022 m. gruodžio 13 d. Pranešama, kad tai orlaiviai, kurių registracijos numeriai RF-92215, RF-92445 ir RF-95194.

Taigi, stebėjimo grupės duomenimis, jie Baltarusijoje išbuvo 113 dienų ir per tą laiką atliko 39 skrydžius. Lėktuvai bazavosi Mačiuliškių oro uoste (Minsko srityje).

Tai buvo antrieji tokio tipo Rusijos koviniai lėktuvai, skirti naudoti hipergarsines sparnuotąsias raketas „Kinžal“, dislokuotas Baltarusijoje.

Anksčiau trys tokie naikintuvai atskrido 2022 m. spalio 16 d. ir Baltarusijoje išbuvo 46 dienas.

Sausio mėnesį virš Minsko srities Molodečno rajono lėktuvui „MiG-31K“ (registracijos numeris RF-95194) užsidegė vienas iš dviejų variklių, o gaisrą lydėjo į sprogimą panašus garsas.

Dėl avarinės situacijos Rusijos orlaivis nutraukė skrydį ir grįžo į Mačiuliškių oro uostą. Stebėjimo grupės duomenimis, tai buvo jau antras RF-95194 gaisras pastaruoju metu. Mažiau nei prieš mėnesį, gruodžio 25 d., naikintuvo variklis užsidegė bandant pakilti iš Mačuliškių oro uosto.

„MiG-31“ – tai sovietinis ir rusiškas dvivietis viršgarsinis tolimojo nuotolio naikintuvas-perėmėjas, galintis skristi tiek dideliame aukštyje, tiek įvairiomis oro sąlygomis. Šiuo metu Rusijos karo aviacija yra apginkluota modernizuotais orlaiviais „MiG-31BM“.

Rusai taip pat pertvarkė kelis lėktuvus į hipergarsinių oro raketų sistemos „Kh-47M2 Kinžal“ nešėjus – ir pavadino juos „MiG-31K“. Toks orlaivis gali gabenti (ir paleisti) vieną raketą, ir smogti į taikinius iki 2000 km atstumu.

Raketa „Kinžal“ savo dydžiu ir išvaizda yra panaši į balistinių raketų sistemą „Iskander“. Didžiausias deklaruojamas raketos skrydžio greitis yra 10 machų.

Parengta pagal „Militarnyj“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.