Ukrainiečiai teigia sunaikinę itin retą ir galingą rusų karinę įrangą

Ukrainos Charkovo teritorinės gynybos brigados kariai paviešino vaizdo įrašą, darytą iš bepiločio orlaivio, likus kelioms sekundėms iki smūgio žvalgybinei sistemai „Murom-P“. Ši rusiška technologija yra dvejopos paskirties sistema, galinti veikti visą parą ir naudojama atviros teritorijos stebėjimui aplink svarbius objektus, virš kelių ir privažiavimų.

 Ukrainos Charkovo teritorinės gynybos brigados kariai paviešino vaizdo įrašą, darytą iš bepiločio orlaivio, likus kelioms sekundėms iki smūgio žvalgybinei sistemai „Murom-P“.<br>Stopkadras
 Ukrainos Charkovo teritorinės gynybos brigados kariai paviešino vaizdo įrašą, darytą iš bepiločio orlaivio, likus kelioms sekundėms iki smūgio žvalgybinei sistemai „Murom-P“.<br>Stopkadras
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 19, 2023, 8:45 AM

Ukrainos kariai nurodė, kad ši sistema stebėjo netoliese esančių ukrainiečių pajėgų judėjimą, vieta nenurodyta. Atvirųjų šaltinių žvalgybos bendruomenės mano, kad dronų ataka įvyko netoli Capovkos, Rusijos Belgorodo srityje.

Vien pagal šį vaizdo įrašą sunku įvertinti, kokią žalą smūgis padarė stebėjimo sistemai. Akivaizdu, kad dronui pavyko prasibrauti pro bokšto turėklus ir apsaugas, tačiau smūgis nebuvo tiesioginis. Bet turint omenyje, kad sistemos elektronika yra gana jautri, ji turėjo būti pažeista ir geriausiu atveju ją teks remontuoti. Tačiau kariai tvirtina, kad jie sunaikino sistemą.

„Murom-P“ yra rusų bendrovės „Stilsoft“ kūrinys, gamintojai jį vadina „vaizdo-terminio stebėjimo sistema“ – ji turi vaizdo kamerą ir termovizorius, o viena iš komplekto versijų turi ir radarą. Didžiausias efektyvumas pasiekiamas atviroje erdvėje – matyt todėl „Murom-P“ buvo pastatyta ant bokšto viršaus.

Teigiama, kad sistema gali aptikti „automobilio“ ir „žmogaus“ tipo objektus pagal šias diapazono charakteristikas: dienos kamera gali aptikti ir atpažinti automobilį už 10 000 metrų, o žmogų – už 8000 m. Termovizorinė kamera pastebi automobilį už 6900 m, o žmogų – už 2700 m. Sistema atpažįsta juos atitinkamai už 4800 ir 1500 m – jei tai yra pati paprasčiausia versija (esama ir keletas patobulintų variantų).

Be to, sistema gali siųsti įspėjimą belaidžiu ryšiu ir automatiškai nurodyti grėsmės vietą žemėlapyje.

Pirmą kartą „Murom-P“ Ukrainoje buvo pastebėta 2023 m. kovo 12 d., praneša „Militarnyj“. Ukrainos kariškis slapyvardžiu Serhii Flash atpažino sistemą nuotraukose, darytose „visoje fronto linijoje“. Iki šiol nebuvo vizualiai patvirtintas nei vienas sistemos „Murom-P“ sunaikinimas.

Parengta pagal „Defense Express“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.