„Google“ teigia, kad jos dirbtinis intelektas išvystė netikėtus įgūdžius Tai paslaptingiausia problema, su kuria susiduria dirbtinio intelekto tyrėjai

„Google“ generalinis direktorius Sundaras Pichai interviu teigė, kad bendrovės dirbtinio intelekto (DI) sistemos ėmė „mokytis įgūdžių, kurių iš jų nebuvo tikimasi“.

„Google“ generalinis direktorius Sundaras Pichai interviu teigė, kad bendrovės dirbtinio intelekto (DI) sistemos ėmė „mokytis įgūdžių, kurių iš jų nebuvo tikimasi“.<br>123rf nuotr.
„Google“ generalinis direktorius Sundaras Pichai interviu teigė, kad bendrovės dirbtinio intelekto (DI) sistemos ėmė „mokytis įgūdžių, kurių iš jų nebuvo tikimasi“.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 27, 2023, 8:53 AM

S.Pichai ir bendrovės technologijų ir visuomenės vyresnysis viceprezidentas Jamesas Manyika interviu CBS sakė, kad jų dirbtinis intelektas pademonstravo „besiformuojančias naujas savybes“ – o tai, jo nuomone, yra paslaptingiausia problema, su kuria susiduria dirbtinio intelekto tyrėjai.

„Kai kurios dirbtinio intelekto sistemos pačios save moko įgūdžių, kurių iš jų nebuvo tikėtasi. Kaip tai vyksta, nėra gerai suprantama, – interviu CBS sakė S.Pichai. – Pavyzdžiui, viena „Google“ dirbtinio intelekto programa savarankiškai adaptavosi tada, kai jai buvo pasiūlyta kalbėti Bangladešo kalba, kurios ji nebuvo išmokyta“.

J.Manyika paaiškino, kad vos po kelių bengalų kalbos užuominų dirbtinis intelektas galėjo išversti „visą bengalų kalbą“.

„Yra vienas aspektas, kurį mes visi šioje srityje vadiname „juodąja dėže“, kai negalime iki galo pasakyti, kodėl sistema pasakė kažką arba kodėl ji suklydo, – pridūrė S.Pichai. – Turime tam tikrų idėjų, ir mūsų gebėjimas tai suprasti laikui bėgant gerėja. Bet toks yra dabartinis lygis.“

Paklaustas, ar „Google“ paleido į vie6um1 dirbtinį intelektą, kuriuo grindžiamas „Bard“, jo iki galo nesuprasdama, S.Pichai atsakė: „Taip. Pasakysiu taip: nemanau, kad mes iki galo suprantame ir kaip veikia žmogaus protas“.

Nors tai vienu metu gali skambėti ir įspūdingai, ir gąsdinančiai, kitiems dirbtinio intelekto tyrėjams tai įspūdžio nedaro. Kompiuterių ir dirbtinio intelekto tyrimų mokslininkė Margaret Mitchell socialiniame tinkle „Twitter“ atkreipė dėmesį, kad dirbtiniam intelektui naudotuose mokymo duomenyse galėjo būti bengalų kalba.

„PaLM“ yra „Bard“ pirmtakas ir „PaLM“ duomenys buvo įtraukti į „Bard“, – „Twitter“ paskyroje teigė M.Mitchell. – Taigi, nebūtų klaidinga daryti prielaidą, kad „Bard“ mokymo duomenyse yra bengalų kalbos“.

„Paskatinus modelį, apmokytą bengalų kalba, naudotis bengalų kalba, jis gana lengvai pasitelks tai, ką žino apie bengalų kalbą“, – pridūrė ji.

Atsakydamas „Buzzfeed News“, „Google“ atstovas Jasonas Postas patvirtino, kad dirbtinis intelektas buvo apmokytas šios kalbos.

„Nors „PaLM“ modelis buvo apmokytas pagrindinių sakinių įvairiomis kalbomis (įskaitant anglų ir bengalų), jis nebuvo apmokytas, kaip 1) versti iš vienos kalbos į kitą, 2) atsakyti į klausimus (naudojant klausimų ir atsakymų formatą) arba 3) versti informaciją įvairiomis kalbomis atsakant į klausimus.“

„Šių naujų gebėjimų jis išmoko pats, ir tai yra įspūdingas pasiekimas“, – apibendrino jis.

Parengta pagal „IFLScience“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.