Skandalas Rusijoje: kažkas pavogė modernių tankų variklius Kelia versiją, kad jie galėjo būti perduoti Ukrainai

„T-90“ yra vienas iš naujesnių Rusijos pagrindinių kovos tankų. Jis sukurtas „T-72“ pagrindu, ir tarnybą pradėjo tik 1992 metais. Rusija turi kelis šimtus (tikrai daugiau nei 417) „T-90“ tankų – bet ar visi jie turi variklius?

 „T-90“ yra vienas iš naujesnių Rusijos pagrindinių kovos tankų.<br>AFP / Scanpix nuotr.
 „T-90“ yra vienas iš naujesnių Rusijos pagrindinių kovos tankų.<br>AFP / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-04-28 13:02

„Kommersant“ praneša, kad Pietų karinės apygardos šarvuotos technikos vadas pulkininkas Aleksandras Denisovas kaltinamas sukčiavimu. Dar daugiau – manoma, kad tai – organizuoto nusikalstamumo įvykdytas darbas. Tiesa, su kokia grupuote dirbo A.Denisovas, neatskleidžiama. Neaišku ir ar jis buvo nusikaltimo sumanytojas, ar tik vykdytojas.

Skelbiama, kad didžiulė vagystė, verta maždaug 230 tūkstančių eurų (20,5 milijonų rublių), įvykdyta tarp 2021-ųjų lapkričio ir 2022-ųjų balandžio. Sprendžiant iš šių datų, tikėtina, kad pastebėti nusikaltimą padėjo išaugęs veikiančių tankų poreikis, nulemtas plataus masto karo, prasidėjusio 2022 vasario 24 d.

A.Denisovas kaltinamas pavogęs net septynis „T-90“ variklius „V-92C2“. Jie taip pat naudojami tankuose „T-72B3“. Kur jie dingo? Nežinoma. Galbūt jie buvo nupirkti tik popieriuje, o realybėje už juos sumokėti pinigai buvo pasidalinti taip, kad tik atrodytų, kad varikliai buvo pagaminti ir pristatyti. Bet yra ir kita versija.

Atvirųjų šaltinių žvalgybos specialistas Jakubas Janovskis, rašantis ir tokioms žinomoms grupėms kaip „Oryx“ bei „Bellingcat“, prisimena, kad 2014–2022 metais Ukraina skubiai modernizavo nemažai savo karinės technikos. Didžioji tos technikos dalis yra sovietinė, naudoja rusiškas dalis. Iš kur jas gauti, kai Rusija nuo 2014-ųjų į Ukrainą žiūri labai priešiškai? Žinoma, iš korumpuotų rusų!

J.Janovskis teigia, kad iš kelių žmonių dar prieš karą girdėjo, kad korumpuoti rusų karininkai – tiek tarnaujantys daliniuose, tiek dirbantys technikos saugojimo bazėse – pažeisdami savo šalies įstatymus tiekė Ukrainai karinės technikos dalis. Ukraina turi „T-90“ tankų. Ir „T-72“ tankų, kurie gali būti modernizuojami tais pačiais varikliais.

Aišku, tai – spekuliacija. Žinoma tik tiek, kad kažkas Rusijoje pavogė septynis „T-90“ variklius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.