Po ukrainiečių naikintuvais pastebėta kai kas ypatingo – tai gerokai galingiau už sovietinius analogus

JAV dar sausį paskelbė, kad perduos Ukrainai 4000 raketų „Zuni“. Šis ginklas vis dar gaminamas, bet pirmą kartą tarnyboje pasirodė dar 1957 metais. Nepaisant to, teigiama, kad raketos „Zuni“ yra efektyvesnės už 20 metų jaunesnes sovietines „S-13“.

 JAV dar sausį paskelbė, kad perduos Ukrainai 4000 raketų „Zuni“.<br> Wikimedia commons
 JAV dar sausį paskelbė, kad perduos Ukrainai 4000 raketų „Zuni“.<br> Wikimedia commons
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 4, 2023, 12:35 PM, atnaujinta May 5, 2023, 8:14 AM

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų oro pajėgų vadas generolas leitenantas Mykola Oleščiukas paskelbė nuotrauką, kurioje – Ukrainiečių „Su-25“ su amerikietiškomis raketomis „Zuni“. Ant jų – užrašai, kad tai – kerštas įsibrovėliams už raketų ataką Umanės mieste.

„Zuni“ – tai nevaldoma raketa, įprastai naudojama atakuoti antžeminius taikinius. Ukrainiečiai šių raketų iki šiol nėra naudoję – artimiausia jiems pažįstama raketa būtų sovietinė „S-13“, bet „Zuni“ pasižymi ilgesniu veikimo nuotoliu ir galingumu.

Yra kelios kovinės galvutės versijos, kurias naudoja „Zuni“: itin stiprų sprogimą sukelianti „Mk.24“, fragmentacinė „Mk.25“, prieššarvinė „Mk.32“, kasetinė „Mk.76/84“ ir daug kitų. „Zuni“ raketos gali būti komplektuojamos ir su kitokiomis galvutėmis – yra ir mokomųjų bei dūminių „Zuni“ versijų.

„Zuni“ raketa buvo sukurta dar šeštajame dešimtmetyje. Kaip jau minėta, jos gamyba prasidėjo 1957 metais, tačiau ji vis dar naudojama JAV bei Prancūzijos oro pajėgose – ir nuo dabar Ukrainoje.

Maksimalus „Zuni“ veikimo nuotolis – 8 km, jos maksimalus greitis siekia 2600 km/val. Tuo tarpu sovietinė „S-13B“ taikli tik iki 6 km, jos greitis yra tik iki 1800 km/h.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.