Neeiliniai kadrai: parodė, kaip veika itin reta ukrainiečių artilerijos sistema

Internete paskelbta Ukrainos daugkartinio paleidimo raketų sistemos (MLRS) „Bastion-2“ filmuota medžiaga. Veiksmų data ir vieta neskelbiama.

 Internete paskelbta Ukrainos daugkartinio paleidimo raketų sistemos (MLRS) „Bastion-2“ filmuota medžiaga.<br> Stopkadras.
 Internete paskelbta Ukrainos daugkartinio paleidimo raketų sistemos (MLRS) „Bastion-2“ filmuota medžiaga.<br> Stopkadras.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 5, 2023, 9:01 PM

Šios MLRS pasirodymas vaizdo įraše yra tikrai retas: vienas iš atvejų, kai „Bastion-2“ buvo pastebėtas mūšio lauke, yra 2022 m. balandis. Ir tai yra pirmas kartas, kai ši MLRS buvo pastebėta nuo plataus masto Rusijos invazijos į Ukrainą pradžios.

2023 m. vasarį 3-ioji atskiroji šturmo brigada paskelbė filmuotą medžiagą, kurioje užfiksuota dar viena šios MLRS versija – „Bastion-1“.

„Bastion MLRS“ iš tikrųjų yra modernizuota sovietinė „BM-21 Grad“ ant „KrAZ-6322“ važiuoklės. Buvo sukurtos dvi karo mašinos versijos: bazinė „Bastion-1“ ir „Bastion-2“ su pailginta ratų baze ir papildoma amunicija. Be to, „Bastion-2“ gali būti komplektuojama su dviem nešiojamomis oro gynybos sistemomis (MANPADS).

Remiantis atvirų šaltinių duomenimis, sistema pradėta kurti 2008 m., o po metų artilerinė sistema buvo pirmą kartą pademonstruota. Vėliau karo mašina buvo tiekiamos Ukrainos kariuomenei, tačiau šiuo metu nežinoma, kiek jų tarnauja Ukrainos ginkluotosiose pajėgose – todėl jų panaudojimo mūšio lauke vaizdai pasirodo gana retai.

Šios MLRS pagrindinė ypatybė – automatinė užtaisymo sistema. Dėl tokio užtaisymo kitą užtaisą galima paleisti per dvi minutes – kai rankinio užtaisymo atveju šis skaičius siekia 7 minutes.

Parengta pagal „Defense Express“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: panaikintas R. Žemaitaičio Seimo nario mandatas