Kaip dirbtinis intelektas keičia darbo rinką?

Pasak „Fortune Business Insights“ atlikto tyrimo, skaičiuojama, kad iki 2027 m. pasaulinė Dirbtinio intelekto (DI) rinkos vertė pasieks 267 mlrd. Tai tik įrodo, kaip greitai auga DI svarba ir galimybės, ir kaip svarbu kuo greičiau įgyti reikiamus įgūdžius, kurie leis prisitaikyti nuolat kintančioje darbo rinkoje.

 Sparčiai tobulėjančios DI technologijos padeda automatizuoti procesus ir sumažina ar net pašalina kai kurių darbų poreikį.<br> D. Matačiūnuo iliustr.
 Sparčiai tobulėjančios DI technologijos padeda automatizuoti procesus ir sumažina ar net pašalina kai kurių darbų poreikį.<br> D. Matačiūnuo iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 16, 2023, 9:56 AM

DI įtaka darbo rinkai: kokios darbo pozicijos keisis labiausiai?

Sparčiai tobulėjančios DI technologijos padeda automatizuoti procesus ir sumažina ar net pašalina kai kurių darbų poreikį.

Anot Pasaulio ekonomikos forumo atlikto tyrimo, iki 2025 m. dėl dirbtinio intelekto tobulėjimo ir galimybių bus panaikinta 85 milijonai darbo vietų. Vis dėlto, skaičiuojama, kad dėl naujųjų technologijų augimo bus sukurta 97 milijonai darbo vietų, tad iki 2025-ųjų pasaulyje atsiras per 12 milijonų naujų darbo vietų.

Rinkai keičiantis, svarbu suprasti, kokių pokyčių galime tikėtis skirtingose srityse ir kokių naujų įgūdžių reikės įgyti, norint išsaugoti konkurencingumą.

Duomenų analizė. DI gali padėti greičiau ir efektyviau apdoroti didelius duomenų kiekius, juos išanalizuoti, taip pat išgauti informaciją iš netekstinių duomenų šaltinių. Išmokę naudotis DI algoritmais, duomenų specialistai gebės dar greičiau ir efektyviau apdoroti duomenis.

Inžinerija ir gamyba. DI galimybės gali paspartinti gamybos procesus ir pašalinti kai kurių specialistų poreikį. Todėl, dirbantiems šioje srityje, svarbu kuo anksčiau pradėti domėtis naujausiomis technologijomis ir taikyti jas kasdienėse užduotyse.

Finansai. Taikydamos DI technologijas, įvairios finansų institucijos gali kur kas greičiau atlikti rizikos vertinimą, sprendimų priėmimą bei portfelio valdymą.

Medicina. Sėkmingai pritaikius naująsias technologijas, galima efektyviau analizuoti pacientų duomenis, nustatyti ligas, prognozuoti ligų eigą ir nustatyti geriausius gydymo būdus.

Pardavimai. DI gali padėti atpažinti geriausius pardavimo metodus, padidinti pardavimų prognozavimo tikslumą, optimizuoti produktų pasirinkimą ir valdyti klientų ryšius.

Rinkodara. Rinkodaros specialistai, išmokę pritaikyti geriausias DI praktikas, greičiau kurs ir optimizuos reklamines kampanijas, atliks segmentavimą, nustatys tikslinę auditoriją bei dar tiksliau įvertins reklamos poveikį.

Galimybė pritaikyti DI technologijas praktikoje

Norintys išbandyti Dirbtinio intelekto galimybes, gegužės 21–27 dienomis yra kviečiami dalyvauti Lietuvos dirbtinio intelekto asociacijos organizuojamame Dirbtinio Intelekto Hakatone (AI Lithuania Hackathon).

Dalyviai galės dalyvauti ir savo jėgas išbandyti vienoje iš dviejų hakatono krypčių: dirbtinio intelekto užduočių sprendime arba DI startuolių pitchinimo sesijoje.

Numatomos DI užduotys:

  • Financial news sentiment classification (Neurotechnology)
  • Entity extraction from product description (Euromonitor)
  • Causal inference (Association)

Hakatono eiga:

  • Gegužės 21 d. Renginio atidarymas online
  • Gegužės 22–26 d. darbas su „Startup Wise Guys“ mentoriais
  • Gegužės 27 d. Apdovanojimų ceremonija ISM universitete, Gedimino pr. 7, Vilnius.

Taip pat, renginį bus galima stebėti internetu. Norintys dalyvauti yra kviečiami registruotis į DI užduotis bei į Startuolių kūrimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.