Grėsmingas vaizdas: elitinis ukrainiečių dalinys į gabalus ištaškė rusų raketų sistemą

Elitiniai Ukrainos kariai netoli Popasnos miesto Donecko srityje sunaikino Rusijos raketų „žemė-oras“ sistemą „Buk“.

 „Sugrįžk gyvas“ nuotr.
 „Sugrįžk gyvas“ nuotr.
 Sistemos „Buk-M1“ savaeigis paleidimo įrenginys „9A310M1“ yra pilnai autonomiškas ir gali judėti, žvalgyti taikinius oro erdvėje ir paleisti raketas nepriklausomai nuo kitų sistemos vienetų.<br> Wikimedia commons
 Sistemos „Buk-M1“ savaeigis paleidimo įrenginys „9A310M1“ yra pilnai autonomiškas ir gali judėti, žvalgyti taikinius oro erdvėje ir paleisti raketas nepriklausomai nuo kitų sistemos vienetų.<br> Wikimedia commons
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2023-05-18 14:41

Fondas „Sugrįžk gyvas“ (ukr. „Повернись живим“) paskelbė iš drono užfiksuotus kadrus, kuriuose matyti, kaip taikomasi į mobilią vidutinio nuotolio raketų sistemą „Buk-M1“ – ir kaip ji atrodo sunaikinta.

„Buvo rusiškas „Buk“ – ir nebėra! HIMARS ugnis sunaikino priešo priešlėktuvinės gynybos sistemą okupuotoje Popasnos vietovėje. 45-osios atskirosios artilerijos brigados oro žvalgyba pakoregavo mūsų raketų paleidėjų ugnį. Okupantai nepasislėps!“, – priduriama fondo pranešime.z

HIMARS yra tolimojo nuotolio raketinės artilerijos sistema, kurią Jungtinėse Valstijose pagamino kompanija „Lockheed Martin Corp“. Ji per karą Ukrainoje jau ne kartą pademonstravo savo įspūdingą veiksmingumą.

HIMARS yra kur kas tikslesnė už analogiškas Rusijos sistemas – ir jai priskiriama virtinė neseniai įvykdytų atakų giliai Rusijos kontroliuojamoje teritorijoje.

Gegužės 11 d. toje pačioje vietovėje, Bachmuto apylinkėse, 45-osios oro desanto brigados oro žvalgybos daliniui, bendradarbiaujant su Ukrainos HIMARS daliniu, pavyko sunaikinti Rusijos priešlėktuvinės gynybos sistemą „Pancir-S1“. Be to, gegužės 15 d. Ukrainos ginkluotosios pajėgos sunaikino antrąjį „Pancir“ Donecko srities Kodemos kaime.

Apie „9K37 Buk“

Priešlėktuvinės gynybos sistema „Buk“ – sovietinė vidutinio nuotolio priešlėktuvinių raketų sistema. Ji skirta naikinti strateginius ir taktinius orlaivius, sparnuotąsias raketas, sraigtasparnius ir kitus oro objektus.

Priešlėktuvinė sistema iki 50 km atstumu gali atakuoti tokius taikinius kaip lėktuvus „F-15“ ir iki 26 km atstumu – sparnuotąsias raketas.

Sistemos „Buk-M1“ savaeigis paleidimo įrenginys „9A310M1“ yra pilnai autonomiškas ir gali judėti, žvalgyti taikinius oro erdvėje ir paleisti raketas nepriklausomai nuo kitų sistemos vienetų.

Karo mašinos perjungimas į kovinę padėtį trunka šiek tiek ilgiau nei 5 minutes. Perjungimas iš budėjimo režimo į kovinį režimą trunka ne ilgiau kaip 20 sekundžių. Raketos gali būti užtaisomos per 12 minučių.

Parengta pagal „Defence Blog“ ir „Militarnyj“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.