Ne tik paprasta programėlė: padeda pažinti gamtą ir talkina mokslininkams

Egzistuoja keistas įsivaizdavimas, kad kompiuterija, išmanieji telefonai ir gamta yra nesuderinami. Tačiau juk egzistuoja ne vienas technologinis sprendimas, kuris priartina vartotoją prie gamtos, padeda ją pažinti ir sudominti čia vykstančiais procesais.

 Paprasti „iNaturalist“ naudotojai bendrai prisidėjo prie daugybės mokslinių tyrimų rezultatų.<br> 123rf nuotr.
 Paprasti „iNaturalist“ naudotojai bendrai prisidėjo prie daugybės mokslinių tyrimų rezultatų.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 18, 2023, 12:22 PM

Pavyzdžiui, išmaniojo telefono programėlė „iNaturalist“ leidžia fotografuoti laukinius augalus ir gyvūnus – ir padedant programėlės naudotojų bendruomenei, atpažinti rastas rūšis. To rezultate biologinės įvairovės ir gamtosaugos mokslininkai gali susipažinti su nuotraukomis, kurias programėlė laiko „mokslinio lygio“ – ir jas analizuoti. Taip Lietuvos pajūryje net buvo rasta seniai matyta rūšis – pajūrinė balža.

Paprasti „iNaturalist“ naudotojai bendrai prisidėjo prie daugybės mokslinių tyrimų rezultatų.

Neseniai į programėlę įkeltų 2700 nuotraukų analizė padėjo įžvelgti ryšį tarp temperatūros kilimo ir laumžirgių sparnų spalvos Šiaurės Amerikoje. Atrodo, kad dėl klimato kaitos laumžirgių patinai tampa ne tokie tamsūs – galbūt tam, kad mažiau perkaistų saulėje. Tačiau dėl šio pokyčio jie gali tapti mažiau patrauklūs patelėms.

Kituose tyrimuose, kuriuose buvo naudojami „iNaturalist“ duomenys, nustatyta, kad JAV vakaruose drugelių skaičius mažėja – ir tai taip pat susiję su visuotiniu atšilimu.

Be to, kad stebimas klimato kaitos poveikis laukinei gamtai, į programėlę įkeltos nuotraukos taip pat padėjo nustatyti retas ar net visiškai naujas rūšis. 2013 m. „iNaturalist“ vartotojo įkelta raudonai juodos ir juodos varlės Kolumbijoje nuotrauka vėliau buvo identifikuota kaip anksčiau neatpažinta rūšis, dabar vadinama Kesidi medlaipe (angl. Cassidy's poison dart frog, lot. Andinobates cassidyhornae). O 2019 m. įkeltos milžiniškos žuvies, rastos Kalifornijos paplūdimyje, nuotraukos padėjo mokslininkams ją identifikuoti kaip retą gauruotąją saulažuvę (Mola tecta).

Ši programėlė siūlo smagų būdą sužinoti apie augalus ir gyvūnus tiek visame pasaulyje, tiek savo šalyje – o kartu ir prisidėti prie įdomių mokslinių tyrimų.

Parengta pagal „New Scientist“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.