ES vyriausiasis įgaliotinis: jau prasidėjo ukrainiečių „F-16“ pilotų mokymai

ES vyriausiasis įgaliotinis Josepas Borrellis pareiškė, kad tikisi, jog Ukrainai netrukus bus pristatyti naikintuvai „F-16“.

Žymi „Fighting Falcon“ savybė – berėmis išlenktas piloto kabinos kupolas, užtikrinantis gerą matomumą.<br> Wikimedia commons.
Žymi „Fighting Falcon“ savybė – berėmis išlenktas piloto kabinos kupolas, užtikrinantis gerą matomumą.<br> Wikimedia commons.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 22, 2023, 12:50 PM

Jis tai pasakė prieš Užsienio reikalų tarybos posėdį Briuselyje, žurnalistų paprašytas pakomentuoti koalicijos sudarymą siekiant tiekti Ukrainai naikintuvus „F-16“, praneša „Ukrinform“.

Pasak J.Borrellio, gerai, kad G7 pagaliau nusprendė paruošti dirvą Ukrainai tiekti jai reikalingus naikintuvus. Jis taip pat sakė, kad „jau prasidėjo pilotų mokymai“ – pažymėdamas, kad tikisi, jog Ukraina netrukus bus aprūpinta tokio tipo ginkluote.

Kaip pranešama, Jungtinės Valstijos uždegė žalią šviesą trečiosioms šalims suvienyti pastangas aprūpinant Ukrainą naikintuvais „F-16“. Šiuo metu vyksta derybos. Kelios Europos valstybės paskelbė pradedančios Ukrainos pilotų mokymo programas dirbti su „F-16“ naikintuvais.

„General Dynamics F-16 Fighting Falcon“ – tai amerikiečių vienmotoris daugiafunkcinis naikintuvas, kurį „General Dynamics“ sukūrė Jungtinių Amerikos Valstijų karinėms oro pajėgoms .

Nuo 1976 m., kai buvo patvirtinta jo gamyba, buvo pagaminta daugiau kaip 4600 šio modelio orlaivių. Nors JAV karinės oro pajėgos jo nebeperka, vis dar gaminamos patobulintos versijos, skirtos eksporto užsakovams. 1993 m. „General Dynamics“ pardavė savo lėktuvų gamybos verslą korporacijai „Lockheed Corporation“, kuri savo ruožtu po 1995 m. susijungimo su „Martin Marietta“ tapo „Lockheed Martin“ dalim..

Pagrindinės „Fighting Falcon“ savybės – berėmis išlenktas piloto kabinos kupolas, užtikrinantis gerą matomumą, šone sumontuota valdymo svirtis, palengvinanti valdymą manevruojant, katapultavimosi sėdynė, atlenkta 30 laipsnių nuo vertikalės, siekiant sumažinti gravitacinį poveikį pilotui – ir pirmą kartą panaudota sumažinto statinio stabilumo / skrydžio valdymo sistema „fly-by-wire“, padedanti lėktuvui tapti itin judriu. „F-16 turi vidinį pabūklą „M61 Vulcan“ ir 11 ginkluotės prikabinimo taškų.

„F-16“ taip pat yra įsigijusios 25 kitų šalių karinėms oro pajėgos. 2015 m. duomenimis, „F-16“ buvo buvo labiausiai naudojamas lėktuvas su fiksuotais sparnais.

Parengta pagal „Ukrinform“ ir kitų šaltinių informaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.