Paviešino vaizdo įrašą, kaip dronai užpuolė rusų laivą – kuo svarbus šis laivas?

Ukrainos gynybos ministerija išplatino filmuotą medžiagą iš jūrinio drono, įrašytą likus kelioms sekundėms iki smūgio Rusijos laivui.

 „Kai rusų žvalgybos laivas „Ivan Churs“ susidūrė su ukrainiečių dronu. Iš tiesų, tobulas atitikimas!“ – rašoma vaizdo įrašo komentare.<br>Stopkadras
 „Kai rusų žvalgybos laivas „Ivan Churs“ susidūrė su ukrainiečių dronu. Iš tiesų, tobulas atitikimas!“ – rašoma vaizdo įrašo komentare.<br>Stopkadras
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 26, 2023, 8:44 AM

„Kai rusų žvalgybos laivas „Ivan Churs“ susidūrė su ukrainiečių dronu. Iš tiesų, tobulas atitikimas!“ – rašoma vaizdo įrašo komentare.

Pažymėtina, kad Rusijos gynybos ministerija trečiadienį pranešė, jog Juodojoje jūroje, Bosforo sąsiaurio prieigose, Rusijos karo laivą „Ivan Churs“ užpuolė Ukrainos greitaeigiai kateriai be įgulos.

„Telegram“ paskelbtame pareiškime ministerija teigė, kad karo laivas saugojo dujotiekius „TurkStream“ ir „Blue Stream“, kuriais dujos iš Rusijos į Turkiją tiekiamos iš dalies per Juodąją jūrą.

„Visi priešo laivai buvo sunaikinti ugnimi iš standartinės Rusijos laivo ginkluotės už 140 km į šiaurės rytus nuo Bosforo sąsiaurio“, – priduriama pareiškime.

Tačiau realybė yra kitokia. Remiantis Ukrainos gynybos ministerijos vaizdo įrašu, jūrinis dronas kamikadzė pataikė į rusų žvalgybos laivą „Ivan Churs“.

„Jurij Ivanov“ klasės laivas („Projektas 18280“) – Rusijos SIGINT (signalinės žvalgybos) žvalgybos duomenų rinkimo laivas. Laivą suprojektavo Centrinio projektavimo biure „OSK-Aisberg“.

Laivo keliamoji galia – daugiau kaip 4 000 tonų, plaukiojimo nuotolis – ne mažesnis kaip 13 000 km. Laivas yra 96 metrų ilgio, jo greitis – 20 mazgų (apie 40 km/h).

„Projekto 18280“ klasės žvalgybos laivai ginkluoti dviem MTPU 14,5 mm jūriniais kulkosvaidžiais ant pjedestalo, įrengtais denyje. Kulkosvaidžiai veiksmingi prieš lengvai šarvuotus antžeminius, pakrančių ir oro taikinius, iki 2 km atstumu.

Laive taip pat įrengtos šešios „9K38 Igla“ priešlėktuvinės raketų sistemos (SAM) paleidimo sistemos, laive gabenama iki 32 raketų „9M39“, skirtų šaudyti į fiksuoto sparno orlaivius ir sraigtasparnius.

Laivas savo eksploatacinėmis savybėmis ir galimybėmis gerokai lenkia panašius ankstesnių kartų laivus – daugiausia dėl universalumo ir aukšto automatizavimo bei sistemų integracijos lygio.

Šios klasės laivai skirti užtikrinti ryšiams. Pirmasis laivas „Jurijus Ivanovas“ buvo pradėtas statyti 2004 m., o nuleistas į vandenį 2013 m. rugsėjo 30 d. Antrasis laivas „Ivan Churs“ buvo nuleistas į vandenį 2017 m. gegužės 16 d.

„Jurijus Ivanovas“ dabar tarnauja Šiauriniame laivyne.

Iš pradžių Rusija planavo iki 2020 m. pastatyti bent keturis tokius laivus, tačiau vėliau ši data buvo nukelta į 2025 m.

Ukrainiečių užpultas žvalgybos laivas buvo pavadintas viceadmirolo Ivano Churso (1922 09 29–2002 12 28), prisidėjusio prie Sovietų Sąjungos karinio jūrų laivyno nuolatinės jūrų žvalgybos tarnybos organizavimo ir plėtojimo, vardu.

Parengta pagal „Defence Express“ ir kitų šaltinių informaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.