Parodė, kaip už piliečių surinktus pinigus įgyti dronai efektyviai naikina specializuotą rusų karinę įrangą Prie to galimai prisidėjo ir lietuviai

Ukrainos gynybos žvalgybos kariai mūšio lauke prieš vertingą Rusijos techniką ir įrangą aktyviai naudoja dronus kamikadzes „Warmate“.

 Ministras atskleidė, kad 40 civilių žmonių finansuotų dronų „Warmate“ buvo nukreipti į įvairius Rusijos karinės įrangos elementus – daugiausia priešlėktuvines sistemas, radarus ir elektroninės kovos stotis.<br> Stopkadras
 Ministras atskleidė, kad 40 civilių žmonių finansuotų dronų „Warmate“ buvo nukreipti į įvairius Rusijos karinės įrangos elementus – daugiausia priešlėktuvines sistemas, radarus ir elektroninės kovos stotis.<br> Stopkadras
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 8, 2023, 11:58 AM

Šis Lenkijos gamintojo „WB Electronics“ pagamintas dronas tapo naujo vaizdo įrašo, kurį paskelbė Ukrainos skaitmeninės transformacijos ministras Michailas Fiodorovas, žvaigžde.

Ministras atskleidė, kad 40 civilių žmonių finansuotų dronų „Warmate“ buvo nukreipti į įvairius Rusijos karinės įrangos elementus – daugiausia priešlėktuvines sistemas, radarus ir elektroninės kovos stotis.

M. Fiodorovas pažymėjo, kad ukrainiečių žvalgybininkams pavyko numušti dvi „Pancir-S1“ sistemas. Tai ypač pažymėtina atsižvelgiant į tai, kad „Pancir“ buvo kuriamos būtent kovoms su bepiločiais orlaiviais ir kitais mažame aukštyje esančiais taikiniais.

Tačiau viešųjų šaltinių žvalgybos tyrėjų „Oryx“ duomenimis, rusai Ukrainoje jau prarado 18 sistemų „Pancir-S1“. Ypač pažymėtinas nesenas atvejis, kai „Pancir-S1“ apšaudė sprogmenis gabenantį droną, tačiau jo nesunaikino. Dronas atsitrenkė į transporto priemonę iš šono ir ją apgadino.

Kita sistema, į kurią pataikė „Warmate“, buvo automatinis elektromagnetinių trukdžių generatorius „R-330 Žitel“. Tai dar vienas įrenginys, pirmiausia skirtas kovoti su dronais slopinant jų ryšio kanalus ir taip paliekant juos be kontrolės. Deklaruojamas veikimo spindulys – 50 km.

Nuo 2022 m. vasario Ukrainos pajėgos sunaikino mažiausiai septynias tokias sistemas – ir dar vieną apgadino.

Prie dronų „Warmate“ įsigijimo ir perdavimo Ukrainai yra prisidėjusi ir Lietuva. Beveik prieš metus visuomenininkas Andrius Tapinas organizavo rinkliavą, skirtą Ukrainos Nepriklausomybės dienai. Per akciją „Legion of Boom“ Lietuvoje buvo surinkta 1,545 mln. eurų, ir vieni iš dviejų dronų, kurie buvo nupirkti už šiuos pinigus, buvo būtent „Warmate“ (kiti pasirinkti dronai buvo ukrainiečių gamybos „UJ-23 Topaz“).

„Dviguba nauda – paremsim mūsų artimiausio sąjungininko – Lenkijos gamintoją, o Ukrainos dronams išleisti pinigai prisidės prie Ukrainos ekonomikos“, – 2022 rugpjūčio mėnesį socialiniame tinkle „Facebook“ rašė A.Tapinas.

Parengta pagal „Defense Express“ ir kitų šaltinių informaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.