Nusekus Kachovkos rezervuarui iškilo niūrūs ir šiurpūs Antrojo pasaulinio karo pėdsakai Teigia randantys ir amunicijos, ir kaukolių

Nuslūgus Kachovkos užtvankos vandeniui, besiformuojančiose dumblo lygumose matyti Ukrainos karų randai.

 2023 m. birželio 9 d., Nikopolis, Dniepropetrovsko sritis, Ukraina. Kachovkos užtvankoje vandens lygis toliau mažėja.<br> Zumapress / Scanpix nuotr.
 2023 m. birželio 9 d., Nikopolis, Dniepropetrovsko sritis, Ukraina. Kachovkos užtvankoje vandens lygis toliau mažėja.<br> Zumapress / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 13, 2023, 1:20 PM

Po Kachovkos užtvankos sugriovimo likusiuose pakrančių purve aptikta modernių priešlėktuvinės gynybos raketų, kuriomis Rusija ir Ukraina apšaudo viena kitos lėktuvus – ir daug senesnių ginklų, kurie datuojami Antruoju pasauliniu karu, kai visoje Ukrainoje vyko sovietų ir nacių pajėgų susirėmimai.

„Kachovkos užtvankos teritorijose rasta šaudmenų, ypač net iš Antrojo pasaulinio karo laikų, – sekmadienį paskelbė Ukrainos vidaus reikalų ministerija, nurodžiusi civiliams gyventojams nesiartinti prie užtvankos. – Užtvankos akvatorija užteršta šaudmenimis. Birželio 10 d. sprogmenų technikai atliko 5 kontroliuojamus sprogimus“.

„Dažnai randame raketų „S-300“ liekanų, raketų „Smerč“ liekanų, o nukritus vandens (lygiui) randame Antrojo pasaulinio karo laikų amunicijos“, – Ukrainos išminavimo grupės vadovą Oleksandrą Čečko cituoja agentūra „Reuters“.

„S-300“ – tai Rusijoje pagamintos „žemė-oras“ raketos, o „Smerč“ – sunkiosios raketos, šaudomos iš mobiliųjų paleidimo įrenginių.

Šioje teritorijoje tykantys senesni pavojai primena sunkias kovas, kurias Ukraina patyrė Antrojo pasaulinio karo metais. Nusprendę susigrąžinti savo buvusią teritoriją po to, kai ji atiteko vokiečiams, sovietai kovėsi beveik keturis mėnesius trukusiame Dniepro mūšyje, kuriame dalyvavo daugiau kaip 2,5 mln. raudonarmiečių, patyrusių didžiulius nuostolius. Galiausiai naciai buvo atstumti..

Kai kurie socialinių tinklų vartotojai pasidalijo įspūdingais, bet nepatvirtintais vaizdo įrašais ir nuotraukomis, kuriose užfiksuotos purve rastos kaukolės. Ši vietovė pavojinga dėl nesprogusios amunicijos ir Rusijos apšaudymų, kurie apsunkina bet kokias pareigūnų ir žurnalistų pastangas vaizdus patikrinti.

Dienraščio „The Guardian“ žurnalistas Julianas Borgeris rašo, kad tai gali būti vokiečių karių, kurie buvo palikti po 1943 m. mūšio, palaikai.

Parengta pagal „Business Insider“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.