Nerimą kelianti žinia: Rusija Ukrainos pasienyje dislokavo didelio nuotolio raketų sistemas Teigia, kad gali nukentėti Kijevas

Rusija Briansko srityje dislokavo raketų sistemas „Bal“, ginkluotas priešlaivinėmis raketomis „Kh-35U“, galinčiomis pasiekti Kijevą. Anksčiau šios priešlaivinės raketos buvo naudojamos kaip sausumos ginklai, todėl grėsmė, jog Ukrainos sostinė bus apšaudyta šiuo ginklu yra reali, teigia „Defense Express“.

Okupuotame Kryme iš sistemos „Bal“ paleidžiama raketa.<br>Atvirųjų šaltinių nuotr.
Okupuotame Kryme iš sistemos „Bal“ paleidžiama raketa.<br>Atvirųjų šaltinių nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 14, 2023, 8:51 PM

Raketų sistemų „Bal“ divizionas perkeltas į Rusijos Briansko sritį, praneša Ukrainos nacionalinis pasipriešinimo centras. Divizionas priklauso Rusijos Juodosios jūros laivyno pakrančių pajėgų 11-ajai brigadai.

Sistema „Bal“ ginkluota raketomis „Kh-35U“, sukurtomis kovai su priešo laivais. Tačiau dabar, anot „NRCU“, šios raketos yra patobulintos taip, kad savo veikimo nuotoliu ir galimybėmis smogti sausumos taikiniams prilygsta priešlaiviniam kompleksui „Bastion“.

Pažymima, kad „Bastion“ naudoja viršgarsinę raketą „P-800 Oniks“. Nors tai yra priešlaivinės raketos, anksčiau jos buvo naudojamos atakoms prieš Ukrainos miestus: maždaug praėjusių metų gegužę, o vėliau ir gruodžio mėn. jos beveik reguliariai buvo paleidžiamos į uostamiesčius Odesą, Nikolajevą ir Očakovą.

„Bal“ sistemos taip pat buvo naudojamos sausumos atakoms. 2022 m. pavasarį ir vasarą rusai, naudodami šias sistemas, apšaudė Mykolajivą ir Odesą – raketų paleidimo įrenginiai stovėjo Kryme, techniškai aprėpdami visus Ukrainos pietus.

Dabar „Bal“ divizionas dislokuota ir Briansko srityje. „NRCU“ nurodo, kad rusams pavyko padidinti raketos „Kh-35U“ veikimo nuotolį nuo 260 km iki 500 km.

„Kh-35U“ skrieja ikigarsiniu greičiu, ieškodama taikinio aktyviąja radiolokacine automatinio nusitaikymo galvute. Raketos korpusas yra 5 m ilgio, sparnų plotis – 1,33 m, kovinės galvutės svoris – 145 kg.

Ukrainos priešlėktuvinės gynybos požiūriu tai yra įveikiamas taikinys, nors, anot „Defense Express“, praktiškai jį perimti gali būti sudėtinga dėl palyginti nedidelio „Kh-35U“ dydžio. Palyginimui: iš oro paleidžiamos sparnuotosios raketos „Kh-101“ ilgis yra 7,45 m.

„Defense Express“ teigimu, remiantis deklaruojamomis „Kh-35U“ specifikacijomis, būtų logiška tikėtis, kad Rusijos pajėgos panaudos šiaurinėje Ukrainos dalyje dislokuotas sistemas „Bal“ raketiniams smūgiams į teritorijas, kurių jos nepasiekė iš okupuoto Krymo – dėl to Ukrainos sostinė Kijevas priskiriamas prie galimų taikinių.

„Bal“ divizioną sudaro keturi paleidimo įrenginiai, kuriuose yra po 8 raketas, taigi vieną pilną salvę gali sudaryti iki 32 raketų. Sistema gali nusitaikyti vadovaudamasi savo radaro pateiktais arba iš bepiločio orlaivio gautais duomenimis.

„Defense Express“ atkreipia dėmesį, kad nurodytas raketos viekimo nuotolis – 500 km – gali būti klaidingas. Taip manyti verčia tai, kad net patys rusai iš pradžių teigė, jog po 2021 m. atliktos „Kh-35U“ modernizacijos padidino raketos veikimo nuotolį iki 500 km, tačiau vėliau tapo jie „kuklesni“ ir pranešė, kad maksimalus šios raketos veikimo nuotolis yra 300 km, rašo „Defense Express“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.