Vasaros savaitgaliai skirti Lietuvos pažinimui? Išmanūs patarimai, padėsiantys atrasti pajūrį iš naujo

Klaipėdos, Palangos ir Smiltynės žymios vietos aplankytos, tačiau rankšluosčiai ir apsauginis kremas nuo saulės jau supakuoti? Savaitgalis – geriausia proga trumpoms kelionėms šalies viduje, nes Lietuvos pajūryje išties yra ką pamatyti ir be visiems įprastų kurortų. „Tele2 Inovacijų biuro“ ekspertas Arnoldas Lukošius dalijasi išmaniais patarimais, kurie užtikrins, kad iš trumpos savaitgalio išvykos grįžtumėte kupini įspūdžių.

 Savaitgalis – geriausia proga trumpoms kelionėms šalies viduje, nes Lietuvos pajūryje išties yra ką pamatyti ir be visiems įprastų kurortų.<br> Unsplash nuotr.
 Savaitgalis – geriausia proga trumpoms kelionėms šalies viduje, nes Lietuvos pajūryje išties yra ką pamatyti ir be visiems įprastų kurortų.<br> Unsplash nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 23, 2023, 2:18 PM

Kuo reikia pasirūpinti?

Kelionės planavimas yra pirmoji užduotis. Sugalvojus, kokius objektus žadate aplankyti, reikia apsvarstyti, kokia transporto priemone juos pasieksite. Savaitgalis – gan trumpas, tad jei norite pamatyti daug objektų, būtina kruopščiai planuoti maršrutą. Programėlėje „Foot path“ galima susižymėti visas savaitgaliui numatytas vietoves, o ji jums pasiūlys maršrutą. Neapsigaukite pavadinimu – aplikacijoje žymėti galima ne tik keliones pėsčiomis, tačiau ir automobiliu ar net laivu. Išsisaugojus maršrutus, joje galėsite sekti likusius metrus iki kito posūkio, tad būsite tikri, kad nenukrypsite nuo tikslo.

Su kuo asocijuojasi pajūris? Maudynėmis! Aplankius žymius lankytinus objektus atsigaivinti geriausia įmerkiant kojas į vandens telkinį. Jei maudynėmis norite mėgautis privačiai, pasitikrinti paplūdimių užimtumą galite „Paplūdimių užimtumo žemėlapyje“. Jame, skalėje nuo 1 iki 10, nurodomas įvairių Lietuvoje esančių paplūdimių užimtumo lygis.

Vienas iš bene reikalingiausių prietaisų keliaujant, apart telefono, yra išorinė baterija. Nenuostabu – juk lankant naujas vietas norisi parsivežti kuo daugiau prisiminimų, tad daug fotografuojame ir filmuojame, o tai labai eikvoja telefono energiją. Išorinė baterija „Rivacase V2580“ pasižymi net 20 tūkst. mAh talpa, tad su ja išmanųjį galėsite įkrauti apytiksliai 5 kartus, priklausomai nuo telefono baterijos talpos.

Kai kurios lankytinos pajūrio vietos ribojasi su kitomis valstybėmis, tad rekomenduojama pasitikrinti, prie kokio mobiliojo ryšio tiekėjo jūsų telefonas yra prisijungęs. Tiesa, dėl fizikinių bangų savybių, vandens paviršiumi jos sklinda itin gerai, tad išmanusis prie kitos šalies operatoriaus prisijungti gali ir labiau nuo sienos nutolusiose vietose.

Taip pat įsitikinkite, kad jūsų telefone išjungtas automatinis mobiliojo ryšio tinklo aptikimas – taip sumažinsite riziką, kad jūsų telefonas prie kitų valstybių tinklų prisijungs jums nežinant.

Numatytąjį mobiliojo ryšio operatorių galima pasirinkti ir rankiniu būdu. „iOS“ operacinės sistemos naudotojai tai gali padaryti nuėję į „Settings“, tuomet pasirinkę „Mobile Data“ ir spustelėję „Network Selection“. Tuo tarpu „Android“ operacinės naudotojai turėtų nueiti į „Settings“, tuomet pasirinkti „Network“. Atsivėrusiame meniu reikėtų atidaryti „Mobile Network“ ir numatytąjį operatorių pasirinkti spustelėjus „Network operators“ parinktį.

Neatrastos pajūrio vietos

Ventės ragas

Ventės Ragas yra Šilutės rajone esantis pusiasalis, Kuršių Nerijos pakrantėje garsėjantis savo švyturiu ir paukščių žiedavimo stotimi. Dėl savo vietos rytinėje Baltijos jūros pakrantėje Ventės ragas yra puiki vieta ornitologams, kadangi čia driekiasi vienas didžiausių paukščių migracijos kelių. Vieta išsiskiria didžiulėmis paukščių gaudyklėmis, dvi iš jų yra didžiausios pasaulyje. O norint pamatyti aktyvią paukščių migraciją užtenka pažvelgti į modernią Ventės rago muziejaus ekspoziciją.

Kuršių Nerijos nacionalinis parkas

Mažiau žinomas nacionalinis parkas yra Kuršių Nerijoje pavadintas tuo pačiu vardu. Parką galima pasiekti 20 minučių pasivaikščiojimu nuo Nidos. Pakeliui praeisite pro Parnidžio kopos pažintinį taką, kuriame galima pasigrožėti vaizdais nuo apžvalgos aikštelės ir saulės laikrodžiu. Parnidžio kopa yra vienintelė vieta Lietuvoje, kur saulėlydžio metu galima stebėti į vandenį nusileidžiančią ir ryte iš jo pakylančią saulę. Parke yra atnaujinta infrastruktūra, įrengti nauji informaciniai centrai, poilsio oazės ir apžvalgos aikštelės. Norintiems gilesnių žinių apie vietovę parkas siūlo įvairias edukacines programas nuo ikimokyklinio amžiaus vaikų grupėms iki ekskursijų visai šeimai.

Vecekrugo kopa

Nepamirškite apsilankyti čia esančiose kopose ir pasigrožėti vaizdais. Nuo aukščiausios Kuršių Nerijos viršukalnės, 67 metrų aukščio Vecekrugo kopos, apžvelkite bene geriausią Nerijos panoramą. Čia pat yra ir vienas lankomiausių objektų Neringoje – Raganų kalnas. Šioje Juodkrantės vietoje galite rasti didžiausią senovės lietuvių mitinių būtybių medinių skulptūrų kolekciją. Patirkite mistinę dvasią velnių, raganų ir kitų tautosakos veikėjų apsuptyje.

Negyvosios kopos

Paskutine stotele šioje kelionėje gali tapti Negyvosios kopos. Jos taip vadinamos, nes ant jų vešanti augalija sustabdo kopas nuo judėjimo. Šiame Lietuvos kampelyje galima pasijusti tarsi Jungtinės Karalystės, Lenkijos ar net Naujosios Zelandijos paplūdimyje. Šios kopos įtrauktos į UNESCO gamtinio paveldo sąrašą. Norintiems atrasti šią vietą mažiau įprastu būdu galima užsisakyti 9 kilometrų ekskursiją palei kopas ir Naglių gamtinį rezervatą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.