Ant Zaporožės elektrinės reaktorių stogų pastebėti mįslingi objektai

Dviejose naujose palydovinėse nuotraukose ant Zaporožės atominės elektrinės 4-ojo reaktoriaus viršaus matyti neatpažintos baltos figūros, praneša britų „Sky News“.

 Palydovinių vaizdų bendrovės „Planet Labs“ padarytos nuotraukos užfiksuotos liepos 5 d. – kitą dieną po to, kai Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pareiškė, kad elektrinėje galėjo būti padėta sprogmenų.<br> „Planet Labs“ nuotr.
 Palydovinių vaizdų bendrovės „Planet Labs“ padarytos nuotraukos užfiksuotos liepos 5 d. – kitą dieną po to, kai Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pareiškė, kad elektrinėje galėjo būti padėta sprogmenų.<br> „Planet Labs“ nuotr.
 Ant ketvirtojo reaktoriaus stogo matyti penkios neatpažintos figūros.<br> „Planet Labs“ / „Sky News“ iliustr.
 Ant ketvirtojo reaktoriaus stogo matyti penkios neatpažintos figūros.<br> „Planet Labs“ / „Sky News“ iliustr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2023-07-07 10:53, atnaujinta 2023-07-07 13:20

Palydovinių vaizdų bendrovės „Planet Labs“ padarytos nuotraukos užfiksuotos liepos 5 d. – kitą dieną po to, kai Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pareiškė, kad elektrinėje galėjo būti padėta sprogmenų.

Branduolinį objektą Rusija kontroliuoja nuo 2022 m. kovo 4 d.

Aiškiausioje iš naujųjų elektrinės nuotraukų, padarytoje 10 val. 51 min. Lietuvos laiku, matomos penkios baltos figūros.

Antroje nuotraukoje, padarytoje 13 val. 16 min. Lietuvos laiku), matyti tik trys baltos figūros.

Trečioje nuotraukoje, kuri buvo padaryta keliomis valandomis anksčiau nei kitos dvi nuotraukos, baltų figūrų nematyti – o „Planet Labs“ pažymėjo, kad nuotrauka padaryta 8 val. 27 min. (Lietuvos laiku).

Tai gali būti susiję su pasikeitusia šviesa – tačiau toks scenarijus nėra labai įtikinamas. Vien tik iš palydovinių vaizdų neįmanoma patvirtinti, kokios tai formos.

Nė vienoje „Sky News“ gautoje palydovinėje nuotraukoje nematyti jokių pokyčių ant 3-iojo reaktoriaus viršaus.

„Dabar iš mūsų žvalgybos turime informacijos, kad Rusijos kariai ant kelių Zaporožės atominės elektrinės energijos blokų stogų padėjo daiktus, panašius į sprogmenis. Galbūt tam, kad imituotų elektrinės užpuolimą. Galbūt jie turi kokį nors kitą scenarijų“, – antradienį nurodė Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis sakė.

Jis teigė, kad tariami įrenginiai buvo ant trečiojo ir ketvirtojo reaktorių.

„Iš nuotraukų sunku spręsti, ką rodo pokyčiai ant stogų, įskaitant tai, ar jie kaip nors susiję su sprogstamaisiais įtaisais, kurių, kaip teigė Ukrainos žvalgyba, gali būti ant ZAE reaktorių stogų“ , – teigia Karališkojo Jungtinių tarnybų instituto (RUSI) Branduolinio ginklo platinimo ir branduolinės politikos skyriaus darbuotoja Darja Dolzikova. – Tačiau nepriklausomų, patikimų vaizdų gavimas yra svarbus ir gali padėti patikrinti teiginius apie tai, kas vyksta ZAE“.

„Tačiau šios nuotraukos, įskaitant iššūkius, susijusius su tikrinimu, ką jos iš tikrųjų rodo, taip pat dar kartą pabrėžia, kaip svarbu suteikti TATENA (Tarptautinei atominės energijos agentūrai) visas jos prašomas galimybes patekti į Zaporožės atominę elektrinę“, – kalbėjo pareigūnė.

Agentūra paprašė suteikti papildomą prieigą prie dviejų reaktorių blokų stogų, turbinų salių ir kai kurių elektrinės aušinimo sistemos dalių – kad įsitikintų, jog sprogmenų nėra.

„Mūsų ekspertai turi turėti galimybę patikrinti faktus vietoje. Jų nepriklausomos ir objektyvios ataskaitos padėtų išsiaiškinti dabartinę padėtį objekte, o tai tokiu metu yra labai svarbu“, – nurodė TATENA generalinis direktorius Rafaelis Mariano Grossi.

Kaip praneša „Reuters“, ketvirtadienį Ukrainos karinės žvalgybos viršininkas Kyrylo Budanovas pareiškė, kad Rusijos atakos prieš didžiulę Zaporožės atominę elektrinę grėsmė mažėja, tačiau ji gali lengvai padidėti, kol objektą okupavusios Maskvos pajėgos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.